Προκειμένου να καλυφθεί “το βουνό των υποχρεώσεων” που μεταφέρθηκαν από την περίοδο της πανδημίας στο εγγύς μέλλον, όπως σημειώνεται είναι απαραίτητο οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν έως το τέλος του έτους με μειωμένες δαπάνες και να έχουν τη δυνατότητα μίας γενναίας ρύθμισης των συνολικών οφειλών τους.
Αναλυτικότερα, η επιστολή έχει ως εξής:
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Η υγειονομική κρίση έχει φέρει χιλιάδες εμπόρους σε δεινή οικονομική κατάσταση και η επαναλειτουργία της αγοράς σε καθεστώς χαμηλών τζίρων, επιτείνει την αγωνία για την επιβίωση των επιχειρήσεων τους. Όπως φαίνεται από την πρόσφατη έρευνα του Ε.Σ.Α, μπορεί να καταγράφεται μία μικρή ανάκαμψη του τζίρου των καταστημάτων τον φετινό Μάϊο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, αλλά χρειάζεται πολύς χρόνος ακόμα για να επανέλθει η αγορά στους ρυθμούς του 2019 και να βελτιωθούν οι δείκτες ρευστότητας, ώστε να καλυφθεί “το βουνό των υποχρεώσεων” που μεταφέρθηκαν από την περίοδο της πανδημίας στο εγγύς μέλλον.
Η ανάγκη συνέχισης της στήριξης των εμπορικών επιχειρήσεων ώστε να επιβιώσουν στην δύσκολη μετά Covid-19 εποχή είναι δεδομένη και ιδιαίτερα όσων στεγάζονται σε μισθωμένα ακίνητα. Για να μπορέσουν όσο το δυνατό περισσότερες επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στις νέες δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, απαιτείται η συνέχιση του μέτρου της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων με παράλληλη επιδότηση των ιδιοκτητών, ώστε να λάβουν το γρηγορότερο δυνατό το σύνολο των μισθωμάτων που τους αναλογούν και να μπορέσουν να καλύψουν όλες τις υποχρεώσεις τους.
Η πρόταση αυτή του Ε.Σ.Α ενισχύεται και από το γεγονός ότι υπάρχουν κλάδοι όπως τα εμπορικά καταστήματα τουριστικού ενδιαφέροντος, που λόγω ελλείψεως τουριστικών ροών έχουν ακόμα σχεδόν μηδενικούς τζίρους και μεγάλες αστικές εμπορικές περιοχές της χώρας όπως το κέντρο της Αθήνας, που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν μεγάλη πτώση τζίρου, ενώ έχουν την υποχρέωση να καταβάλουν πολύ υψηλά μισθώματα.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Το λιανεμπόριο που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία και έχει λάβει δυσανάλογα μικρή στήριξη, εκτός από τη συνέχιση του μέτρου της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων χρειάζεται στοχευμένη στήριξη, με τη δημιουργία ενός ειδικού προγράμματος ΕΣΠΑ, ακολουθώντας το παράδειγμα του κλάδου της εστίασης. Το πρόγραμμα επιδότησης πρέπει να παρέχει ιδιαίτερη στήριξη στα καταστήματα λιανικής με ΚΑΔ που λειτουργούν με περιόδους εποχικότητας, που λόγω των συνεχών lockdown αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με το αδιάθετο εμπόρευμα. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγουμε πολλά λουκέτα στην αγορά, θα εξασφαλίσουμε την απαραίτητη ρευστότητα ώστε το λιανεμπόριο να προμηθευτεί νέα εμπορεύματα, να εξοφλήσει επιταγές και υποχρεώσεις προς τις χονδρεμπορικές επιχειρήσεις και προς τα δημόσια ταμεία.
Τέλος, είναι απαραίτητο να λειτουργήσουμε έως το τέλος του έτους με μειωμένες δαπάνες, με επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους και με γενναία διευθέτηση των χρεών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr