Μετά από κάποια καθυστέρηση το νομοσχέδιο για την τροποποίηση του ν 3959/2011 για τον ανταγωνισμό είναι στα τελευταία στάδια πριν κατατεθεί στη Βουλή, όπως αναφέρει με ανάρτησή του στο twitter ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Γιάννης Λιανός.
Ο ίδιος σημειώνει: «έχουμε ανάγκη από μία μεταρρύθμιση του πλαισίου προστασίας του ανταγωνισμού στην Ελλάδα και την ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού με εξειδικευμένο και διεθνώς ανταγωνιστικό ανθρώπινο δυναμικό το οποίο μπορεί να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της ψηφιακής οικονομίας».
Όπως γνωστοποιεί ο πρόεδρος, μέσω του twitter, η νομοπαρασκευαστική επιτροπή πρότεινε καινοτόμες αλλαγές. Μεταξύ αυτών:
την πρώτη διάταξη παγκοσμίως που αφορά τη κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης σε οικοσυστήματα, έννοια την οποία πλέον χρησιμοποιεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αλλαγές που θα φέρει στο νέο Κανονισμό για πλατφόρμες, για να προστατεύονται αποτελεσματικά οι καταναλωτές και επιχειρήσεις από την ισχύ των πλατφορμών και να μπορέσουμε να αναπτύξουμε ένα φιλικό θεσμικό περιβάλλον για καινοτόμες επιχειρήσεις
τη θεσμοθέτηση ενός δικτύου συνεργασίας μεταξύ της Επιτροπής Ανταγωνισμού και όλων των οικονομικών ρυθμιστικών αρχών, με πλήρη σεβασμό στις αρμοδιότητες της καθεμίας, αλλά για πρώτη φορά παρέχοντας τη δυνατότητα ανάπτυξης μίας υποδομής συνεργασίας μεταξύ τους.
«Αυτό είναι απολύτως απαραίτητο, αναφέρει ο πρόεδρος στην ανάρτησή του, μια και είμαι πεπεισμένος ότι πολλές στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό που παρατηρούμε προέρχονται από την έλλειψη συνεχούς διάδρασης και συστηματικής συνεργασίας μεταξύ των αρχών αυτών, ιδιαίτερα στον λεγόμενο non-tradable sector. Το υπάρχον σύστημα που βασίζεται σε ad hoc συνεργασία, έστω και μετά από την πρωτοβουλία της Επ.Αντ, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, να υπογραφούν Μνημόνια Συνεργασίας, ήδη από τον Οκτώβριο 2019, δεν δουλεύει αποτελεσματικά. Ορισμένες υποθέσεις μας καθυστερούν για αυτό το λόγο με θύμα τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Είναι απαραίτητο να αποκτήσουμε μία υποδομή συνεργασίας και παρακολούθησης τομέων και έργων των Αρχών για να συνδυάζονται πιο αποτελεσματικά τα πενιχρά μας μέσα και να διαχέεται η γνώση μεταξύ των μελών του δικτύου. Κάτι τέτοιο δουλέυει σε πιο προηγμένα συστήματα ρύθμισης (Μεγάλη Βρετανία) και μας έχει επίσης προταθεί ως best practice από τον ΟΟΣΑ. Μας τα είπαν αυτά και ο πρώην Επίτροπος Ανταγωνισμού και πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι και άλλοι εμπειρογνώμονες διεθνούς φήμης στην διαδικτυακή ημερίδα που οργάνωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού πριν ένα μήνα. Τέλος, η πρόταση αυτή συνδέεται άμεσα με την πρώτη σοβαρή και συστηματική προσπάθεια που ξεκινά για την χαρτογράφηση των Ελληνικών αγορών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού με μία ομάδα επιστημόνων, κάτι το οποίο θα ωφελήσει όλες τις Αρχές».
Όπως σημειώνει ο πρόεδρος: «Υπάρχει σημαντική παραπληροφόρηση με σκοπό να μπλοκαριστεί αυτή η κομβική μεταρρύθμιση. Για αυτό το λόγο θα χρησιμοποιήσω το twitter και άλλα μέσα, όπως επίσης και άλλα μέλη της νομοπαρασκευαστικής, για να προωθήσουμε το δημόσιο διάλογο για αυτά τα σημαντικά θέματα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr