Σύντομες ομιλίες στην διαδικτυακή εκδήλωση την οποία παρακολούθησαν Mέλη του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου, εκπρόσωποι της Ελληνικής Κυβέρνησης και υψηλόβαθμα στελέχη της επιχειρηματικής κοινότητας και θεσμικών φορέων, απηύθυναν η Βρετανίδα Πρέσβυς Kate Smith CMG, η Ελληνίδα Πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου Άννα Καλλιάνη και ο Βρετανός Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κέννυ Ευαγγέλου.
Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αρμόδιος για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις ΣΔΙΤ.
Στον χαιρετισμό της η Βρετανίδα Πρέσβυς Kate Smith αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο όραμα της Βρετανικής Κυβέρνησης για τον ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου στη διεθνή σκηνή που μόλις παρουσιάστηκε. «Η αναθεωρημένη στρατηγική της Βρετανίας δίνει το πλαίσιο για τις δράσεις και τις συνεργασίες μας με άλλες χώρες, τους εταίρους μας ανά τον κόσμο, με στόχο να διασφαλίσουμε μεγαλύτερη ισχύ απέναντι στις προκλήσεις, μεγαλύτερη ασφάλεια και περισσότερη ευημερία σε μια ανταγωνιστική εποχή. Η ευημερία, η επιχειρηματική πρόοδος και η ανάπτυξη αποτελούν προτεραιότητα για το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και τα μέλη του, τα οποία συμβάλουν τα μέγιστα προς την επίτευξή της ως ηγέτες στο χώρο τους. Θα ήθελα να επισημάνω δύο πτυχές αυτής της προσέγγισης. Πρώτον, τη φιλοδοξία μας και την προσήλωση στην ανάπτυξη στην επιστήμη και την τεχνολογία, δημιουργώντας ένα νέο, προηγμένο κέντρο έρευνας και καινοτομίας και καλλιεργώντας ένα ισχυρό δίκτυο συνεργειών στον τομέα αυτό – πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία για τη σχέση μας με την Ελλάδα, σε πολλά επίπεδα. Δεύτερον, τη φιλοδοξία μας να προωθήσουμε την ελεύθερη ροή εμπορικού κεφαλαίου και γνώσης, αναγνωρίζοντας αυτή την πρακτική ως την καλύτερη μέθοδο για την επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης».
H Ελληνίδα Πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου Άννα Καλλιάνη, αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, τόνισε την ανάγκη υλοποίησης -όσο το δυνατόν συντομότερα- ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για την Ελλάδα, με εξαγωγικό προσανατολισμό και έμφαση στην καινοτομία, που θα οδηγήσει σε διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης και ευημερίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση, απαιτείται η συνεργασία και σύμπραξη όλων, προκειμένου να οδηγήσουμε τη χώρα μας στην ανάκαμψη, έπειτα από μία πρωτόγνωρα δύσκολη περίοδο που έχουμε όλοι βιώσει εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Επισήμανε δε ότι, υπάρχουν ισχυρά περιθώρια περαιτέρω ενίσχυσης των Ελληνοβρετανικών επιχειρηματικών σχέσεων σε μία σειρά από τομείς της οικονομίας, καθώς και της εκπαίδευσης και της καινοτομίας. Τόνισε ότι το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο αποτελεί σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης των διμερών σχέσεων και θα συνεισφέρει αποφασιστικά τόσο στη διαμόρφωση της μελλοντικής επιχειρηματικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, όσο και στην προσέλκυση επενδύσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και στην ισχυροποίηση της εξαγωγικής παρουσίας της Ελλάδας προς αυτό. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε την ανάγκη δημιουργίας μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής προσέγγισης για το Ηνωμένο Βασίλειο, στο οποίο δεσμεύεται ότι θα συνδράμει αποφασιστικά το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο, σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, την Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα, εξαγωγικούς φορείς και οργανισμούς.
Με τη σειρά του, ο Βρετανός Πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου Κέννυ Ευαγγέλου, ανακοίνωσε μια από τις κύριες πρωτοβουλίες του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου, τη δημιουργία μιας σειράς Ομάδων Εργασίας (Working Groups) που θα εστιάζουν σε σημαντικούς επιχειρηματικούς τομείς, στόχοι των οποίων θα είναι, μεταξύ άλλων:
- η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών στα μέλη,
- η οργάνωση στοχευμένων εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών,
- η ανταλλαγή απόψεων και βέλτιστων πρακτικών,
- η στενότερη επικοινωνία και συνεργασία με policy makers,
- η προσέλκυση επενδύσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο, πάντα σε στενή συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία και την Ελληνική Κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθούν άμεσα τα εξής Working Groups: Greece-UK Future Business Relationship/Economic Policy, Real Estate-Hospitality-Tourism, Insurance, Energy, Shipping, Financial Services-Fintech, Technology & Startups, Exports & Imports, Northern Greece, τα οποία θα απαρτίζονται από μέλη του Επιμελητηρίου με εξειδικευμένη τεχνογνωσία. Όλες αυτές οι ομάδες θα στηρίζονται σε τρεις βασικούς πυλώνες – το ESG (Περιβάλλον - Βιωσιμότητα - Διακυβέρνηση), τις Επενδύσεις και την Καινοτομία.
Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ.κ. Νικήτας, απηύθυνε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα τιμώντας τους οικοδεσπότες, τα μέλη του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου και τους σημαντικούς καλεσμένους της εκδήλωσης.
Στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης ο Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέφερε: «Η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρούν τις ανώτατες πολιτικά και διπλωματικά σχέσεις διαχρονικά, γι’ αυτό και γιορτάζουμε ταυτόχρονα με την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, 200 χρόνια φιλίας και συνεργασίας.
Η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ελλάδα το επόμενο διάστημα είναι η μεγάλη ιδιωτική και δημόσια επενδυτική κινητοποίηση. Η Κυβέρνηση, συνεχίζοντας το μεταρρυθμιστικό της έργο, δημιουργεί ένα φιλοεπενδυτικό περιβάλλον που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να επιβιώσουν και να μετασχηματιστούν.
Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμφισβήτητα αποτελεί έναν ισχυρό παγκόσμιο πόλο έλξης επιχειρηματιών και νέων επιστημόνων. Μετά το Brexit είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο αλλά οι κυβερνήσεις μας θα ανταποκριθούν ταχύτατα στις απαιτήσεις των επιχειρήσεων ώστε να μη μειωθεί η ανταγωνιστικότητά τους. Το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των βρετανικών και των ελληνικών επιχειρήσεων και θα συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση των διμερών εμπορικών σχέσεων».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr