«Ο επιχειρηματικός κόσμος ανέμενε, άλλωστε, και νέα επιστρεπτέα προκαταβολή και βελτίωση των όρων των πρώτων επιστρεπτέων προκαταβολών, ώστε ένα ποσό από αυτές να καταστεί μη επιστρεπτέες και βεβαίως ανέμενε το νέο πρόγραμμα ‘’Γέφυρα’’ να περιλαμβάνει και τις επιχειρήσεις», σημείωσε.
«Ως επιμελητηριακή κοινότητα δεν θα σταματήσουμε να τονίζουμε ότι, πέραν αυτών των θετικών μέτρων, θα πρέπει να υπάρξει και μια συντονισμένη δράση για το κούρεμα των χρεών που δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας», ανέφερε ο κ. Μίχαλος.
Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ανέφερε ότι «κάθε μέτρο στήριξης της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Εκτιμώ όμως ότι δεν είναι αρκετά για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η οικονομική ύφεση που έφερε η πανδημία». Όπως πρόσθεσε, μοναδική ρεαλιστική λύση μπροστά στο αδιέξοδο που δημιουργείται είναι το «κούρεμα» οφειλών σε συνδυασμό με ρύθμιση 120 δόσεων για την αποπληρωμή του υπολοίπου. Και παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει το «πράσινο φως» για την επανεκκίνηση -με τήρηση αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων- της οικονομικής δραστηριότητας.
«Όσο καθυστερούμε, τόσο σε μεγαλύτερο τέλμα βυθιζόμαστε επιχειρήσεις και επαγγελματίες και μαζί με εμάς η οικονομία. Και ενισχύεται ο φόβος ότι μετά την πανδημία η εκτίμησή μας για περίπου 200.000 λουκέτα θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα πάνω», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Άμεσο ελεγχόμενο άνοιγμα των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων ζητάει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας, τονίζοντας ότι κάθε μέρα που περνά με κλειστή την αγορά οι επιχειρήσεις και η οικονομία «αιμορραγούν», το χρέος της πανδημίας διογκώνεται και η «τρύπα» στα δημόσια έσοδα μεγαλώνει. Κανένα μέτρο, σημειώνει, δεν μπορεί να αποκαταστήσει τον χαμένο τζίρο για τις χιλιάδες μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις που βρίσκονται κυριολεκτικά μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Θα σηκώσουν κεφάλι μόνον εάν ξεκινήσει γρήγορα η σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα. Η σταδιακή επανεκκίνηση της αγοράς πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν, υπογραμμίζει ο κ. Καρανίκας, ώστε να μη χαθεί και η πασχαλινή εορταστική περίοδος.
Αντίστοιχα και ο πρόεδρος του ΕΣΑ Σταύρος Καφούνης, ο οποίος αφού χαρακτήρισε θετικά τα μέτρα, επιπροσθέτως ζητά η άμεση επαναλειτουργία της αγοράς να συνδυαστεί με μειωμένες δαπάνες για τουλάχιστον έξι μήνες με μειωμένα ενοίκια, επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους και χαμηλές φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις.
Οικονομικές ανισότητες και κοινωνικές αδικίες αναπαράγουν όλες οι παρεμβάσεις ανακούφισης που θέτει σε ισχύ η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία, συμπεριλαμβανομένης και της χθεσινής ύψους 2,5 δισ. ευρώ, καθώς διέπονται από μια οριζόντια λογική, όταν έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας έχει φανεί πως υπάρχουν κλάδοι που σήκωσαν δυσανάλογα μεγάλο βάρος (π.χ. εστίαση) και άλλοι κλάδοι που δεν υπέστησαν ζημιές, αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ, επισημαίνοντας πως πλήθος ερευνών δείχνει ότι η κοινωνία είχε μια απώλεια εισοδήματος ύψους 11% για το 2020, ενώ μεταξύ όσων ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα απώλεια εισοδήματος δήλωσε ένα ποσοστό της τάξης του 70%.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr