Ουσιαστικά μέσα από την πρωτοβουλία αυτή άνθρωποι με οποιαδήποτε μορφής αναπηρία θα έχουν ίση πρόσβαση στην τεχνολογία. Η μεγιστοποίηση της πρόσβασης αφορά, τόσο τον φυσικό, όσο και τον ψηφιακό κόσμο της Κωτσόβολος, καθώς και την ανάδειξη των προϊόντων τεχνολογίας, που διευκολύνουν την καθημερινότητα των ανθρώπων με αναπηρία.
Το πολλαπλασιαστικό όφελος αναμένεται να είναι μεγάλο καθώς όπως ανέφερε σε ειδική διαδικτυακή παρουσίαση που έγινε σήμερα ο Γιάννης Βασιλάκος, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Κωτσόβολος – Dixons South East Europe τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα φθάνουν το 1 εκατ.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Βασιλάκος, στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας η Κωτσόβολος με την καθοδήγηση της ΕΛΕΠΑΠ δρομολογεί:
*Την αναβάθμιση των φυσικών καταστημάτων της εταιρείας για να προσφέρουν ένα υψηλό επίπεδο προσβασιμότητας και εμπειρίας στους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Από τα πιο απλά στα πιο σύνθετα όπως να αλλάξουν οι πόρτες των ασανσέρ ή να αντικατασταθούν ολόκληρα συστήματα ανέλκυσης, να δημιουργηθούν μεγαλύτεροι διάδρομοι, να καταστούν ορατά τα πληροφοριακά ταμπελάκια στα προϊόντα κοκ. Όπως είπε ο κ. Βασιλάκος ήδη 10 μαγαζιά έχουν λάβει τη σχετική πιστοποίηση ενώ σε άλλα 30 έχουν ξεκινήσει εργασίες. Όπως είπε μέσα στον επόμενο 1,5 χρόνο θα έχουν γίνει παρεμβάσεις στο 90% του δικτύου της Κωτσόβολος. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα αναμένονται και μετακομίσεις καταστημάτων. Ήδη, όπως είπε, αναζητούνται νέα κτίρια για τη μεταφορά του ήδη υφιστάμενου στο Παγκράτι και αυτό της Ξάνθης. Επιπρόσθετα ο κ. Βασιλάκος ανακοίνωσε πως η αλυσίδα πλέον θα τοποθετήσει και ειδικά προϊόντα για άτομα με ειδικές ανάγκες.
*την καλύτερη δυνατή πλοήγηση στα ψηφιακά μέσα της εταιρίας με ειδικό μενού προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρίες. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε ο κ. Βασιλάκος πλέον δίδεται η δυνατότητα η ιστοσελίδα kotsovolos.gr να αλλάζει με βάση τις ανάγκες κάθε ατόμου με αναπηρία, από τη γραμματοσειρά και το μέγεθος των γραμμάτων ως το συνολικό στήσιμο της ιστοσελίδας αλλά και την υπηρεσία voice over. Επίσης τα προϊόντα έχουν κατηγοριοποιηθεί σε τρεις ομάδες. Αυτά που απευθύνονται σε άτομα με μειωμένη ακοή, μειωμένη όραση και μειωμένη κινητική δυνατότητα. Με αυτό τον τρόπο μπορεί μέσα απ’ τα φίλτρα της ιστοσελίδας να τα βλέπει κανείς κατηγοριοποιημένα.
*την εκπαίδευση του προσωπικού της εταιρίας για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των ανθρώπων με αναπηρία, την ανάδειξη τεχνολογιών που διευκολύνουν τη ζωή, την εργασία ή την ψυχαγωγία τους, όπως τα χαρακτηριστικά προσβασιμότητας προϊόντων, όπως φορητοί υπολογιστές, smartphones, τηλεοράσεις. Η εκπαίδευση έχει ξεκινήσει ήδη τόσο σε προϊοντικό επίπεδο στο να προσφέρουμε το προΪόν με βάση τις απαιτήσεις του καταναλωτή αλλά και σε επίπεδο κουλτούρας.
*τη διερεύνηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν άνθρωποι με αναπηρία στο σπίτι τους ή στις δραστηριότητές τους με σκοπό την απόκτηση γνώσης και εύρεση λύσεων για τις ανάγκες τους. Στο κομμάτι αυτό θα βοηθήσει μία μεγάλη έρευνα της MRB στην οποία θα πατήσει αργότερα και η πολιτική εξέλιξης της Κωτσόβολος.
Σημειώνεται ότι το όλον πρόγραμμα παρουσίασαν πέρα από τον κ. Βασιλάκο, ο κ. Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, Διευθ. Σύμβουλος της Microsoft Greece, Malta, Cyprus, ο κ. Άρης Παρασκευόπουλος, Επικεφαλής Τμήματος Κινητής Τηλεφωνίας της Samsung Electronics Hellas, ο κ. Michael Pazinas, Apple Distinguished Educator, ο κ. Τάσος Μαριανός, Γενικός Διευθυντής της ΕΛΕΠΑΠ και ο κ. Δημήτρης Μαύρος, Πρόεδρος της MRB.
Άλλωστε η Microsoft, η Samsung έχουν συμβάλλει στο κομμάτι των τεχνολογιών και των προϊοντικών οικοσυστημάτων ώστε να περιγράφονται στα προϊόντα τα χαρακτηριστικά εκείνα που ενδυναμώνουν τις ομάδες ΑΜΕΑ αλλά και να δημιουργηθεί τμηματοποίηση για προϊόντα που υποστηρίζουν ομάδες αναπηριών.
Παράλληλα, σε συνεργασία με την ΕΛΕΠΑΠ, η Κωτσόβολος προχωρά σε σειρά μετατροπών και επεμβάσεων στα καταστήματά της με σκοπό να παρέχει ένα πολύ υψηλό επίπεδο προσβασιμότητας και εμπειρίας. Όπως είπε ο κ. Βασιλάκος, οι έλεγχοι και οι επεμβάσεις θα είναι μία συνεχής διαδικασία, με στόχο τη βελτίωση της προσβασιμότητας όλων των καταστημάτων του δικτύου.
Επίσης, η εταιρία ερευνών MRB με τη ενεργή συνεισφορά της σε σειρά ερευνών για τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρίες και αυτοί που τους φροντίζουν στην καθημερινότητα τους και τη διερεύνηση τεχνολογικών λύσεων για τη βελτίωση του επιπέδου ζωής τους.
«Με την πρωτοβουλία ‘Τεχνολογία χωρίς Εμπόδια’, επιθυμούμε να ευαισθητοποιήσουμε όλους τους ανθρώπους, αλλά και να αφυπνίσουμε το δικό μας οικοσύστημα να εργαστεί διασφαλίζοντας την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία, τόσο στα καταστήματά μας, όσο και στα προϊόντα που προσφέρουμε», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Βασιλάκος. Και πρόσθεσε: «ευελπιστούμε μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία να αποτελέσουμε το παράδειγμα για ένα κόσμο που κάθε άνθρωπος θα έχει ίση πρόσβαση σε προϊόντα και υπηρεσίες τεχνολογίας που θα κάνουν τη ζωή του καλύτερη. Μέσα από αυτό το ταξίδι, δίνεται και σε εμάς η ευκαιρία να δούμε τους εαυτούς μας κατάματα, να εξοικειωθούμε και να βελτιωθούμε, χωρίς να φοβόμαστε να αγγίξουμε ευαίσθητα θέματα, όπως αυτό της αναπηρίας. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το ταξίδι είναι μακρινό, ωστόσο κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, ώστε να το κάνουμε όσο πιο σύντομα γίνεται επωφελές για όλους τους ανθρώπους που έχουν αναπηρίες και δεσμευόμαστε ότι θα το κρατήσουμε ζωντανό, τόσο στον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό, όσο και στην κουλτούρα της εταιρίας μας».
Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΛΕΠΑΠ κ. Τάσος Μαριανός σημείωσε: «Με μεγάλη μας χαρά αποδεχθήκαμε τη συμμετοχή της ΕΛΕΠΑΠ στην πρωτοβουλία της εταιρίας Κωτσόβολος «Τεχνολογία χωρίς εμπόδια». Η ΕΛΕΠΑΠ εδώ και 83 χρόνια αγωνίζεται με όλα τα μέσα που έχει στην διάθεση της για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ατόμων με ειδικές Ανάγκες. Η δραστηριοποίηση μέσω αυτής της πρωτοβουλίας εταιριών κολοσσών στο λιανεμπόριο και την τεχνολογία δεν μπορεί παρά να φέρει νέα δεδομένα στον χώρο της εξυπηρέτησης των αναγκών αυτών των συνανθρώπων μας. Εξάλλου αυτός είναι ένας χώρος ο οποίος πραγματικά μπορεί να προσφέρει στα άτομα με αναπηρία. Συγχαίρουμε την διοίκηση της εταιρίας Κωτσόβολος που σε αυτές τις δύσκολες εποχές συνεχίζει να φροντίζει αυτούς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Μακάρι να τους μιμηθούν και άλλοι πολλά άλλα μέλη του Ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου».
Απ’ την πλευρά του Διευθύνων Σύμβουλος Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος επισήμανε σχετικά: «Είναι μεγάλη μας χαρά να συμμετέχουμε στο πρόγραμμα ‘Τεχνολογία δίχως εμπόδια’, που αποδεικνύει εμπράκτως ότι σήμερα έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να ξεπεράσουμε με τη βοήθεια της τεχνολογίας περιορισμούς που κάποτε θα απέκλειαν πολλούς συνανθρώπους μας από την ισότιμη συμμετοχή και πρόσβαση στην εργασία αλλά και από απλές χαρές της ζωής. Στη Microsoft πιστεύουμε σε μια προσέγγιση ολιστική, που ξεκινά με τον σχεδιασμό των προϊόντων, που σημαίνει ότι όλοι άνθρωποι, χωρίς διακρίσεις θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα προϊόντα μας για να πετυχαίνουν τους στόχους τους. Συνεχίζεται με προγράμματα για ένα εργασιακό περιβάλλον χωρίς διακρίσεις και προσλήψεις ατόμων με αναπηρία δίνοντας την ευκαιρία στους ίδιους να αξιοποιήσουν τα ταλέντα τους και στην εταιρία να κερδίσει από τα ταλέντα αυτά. Ολοκληρώνεται με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας και της Τεχνητής Νοημοσύνης για σύγχρονες καινοτόμες λύσεις, μέσα από ένα παγκόσμιο πρόγραμμα που φέρνει κοντά επιστήμονες, επαγγελματίες της πληροφορικής και Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς».
Ο επικεφαλής του τμήματος κινητής της Samsung Electronics Hellas, Άρης Παρασκευόπουλος σημείωσε απ’ την πλευρά του: «Σταθερή δέσμευση της Samsung είναι να παρέχει τεχνολογική καινοτομία που προσφέρει πραγματική αξία και νόημα στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, κυρίως όμως, στόχος μας είναι η καινοτομία αυτή να είναι προσβάσιμη σε όλους. Έτσι, όλα τα προϊόντα, οι λύσεις και οι υπηρεσίες μας έχουν σχεδιαστεί ακολουθώντας μία ανθρωποκεντρική φιλοσοφία, που αναγνωρίζει και αγκαλιάζει τις εξατομικευμένες ανάγκες κάθε χρήστη. Διαρκώς προσπαθούμε να ακούμε προσεκτικά και να κατανοούμε τις διαφορετικές ανάγκες των ανθρώπων, σχεδιάζοντας προϊόντα που δίνουν τη δυνατότητα σε όλους να επικοινωνούν, να αλληλοεπιδρούν με τον κόσμο γύρω τους και να απολαμβάνουν μοναδικές εμπειρίες, που αναβαθμίζουν την καθημερινότητά τους και εμπλουτίζουν τη ζωή τους».
Μάλιστα ο κ. Παρασκευόπουλος παρουσίασε μία σειρά από νέες εφαρμογές που περιλαμβάνται σε συσκευές της Samsung, από τηλεοράσεις ως κινητά για να διευκολύνουν τη ζωή των ατόμων με αναπηρία.
Τέλος ο κ. Michael Pazinas, Apple Distinguished Educator σε σύνδεση του από το Ντουμπάι επισήμανε: «Η τεχνολογία είναι καλύτερη όταν μας ενδυναμώνει όλους, όταν δίνει πρόσβαση στην πληροφορία, ασχέτως με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο καθένας στη ζωή του και όταν παρέχει ελευθερία σε κάποιον, παρά τους περιορισμούς της αναπηρίας του. Για να συμβεί αυτό η τεχνολογία πρέπει από την αρχή να κατασκευάζεται για όλους. Δεν μπορεί να κατασκευάζεται αφήνοντας κάποιες ομάδες ανθρώπων στο περιθώριο, ως ύστερη σκέψη. Υπάρχουν άνθρωποι στον κόσμο που δεν έχουν διαγνωσθεί ή που έχουν ανάγκες που δεν είναι ορατές, άνθρωποι που το 2020 ακόμα πρέπει να πολεμήσουν το στίγμα και συχνά έρχονται αντιμέτωποι με απάνθρωπες συμπεριφορές. Είναι καθήκον όλων μας, από τους εργοδότες έως τους συναδέλφους, από τους φίλους έως τους αγνώστους, από τους δασκάλους έως τους μαθητές, να εξασφαλίσουμε ίσες ευκαιρίες για όλους και να αφαιρέσουμε τα εμπόδια. Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο η Apple παίρνει πολύ σοβαρά και η προσβασιμότητα, καθώς και αξίες όπως η παιδεία, η διαφορετικότητα και το περιβάλλον, είναι τα βασικά θεμέλια της εταιρείας».
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr