Το ιστορικό εργοστάσιο της Πίτσος στο Ρέντη, της γερμανικής ιδιοκτήτριας BSH (Bosch Siemens Hausegerate), βάζει λουκέτο στις 31 Δεκεμβρίου, με την παραγωγή να απορροφάται από εργοστάσιο που διατηρεί η εταιρεία στην Τουρκία.
Η αναμενόμενη αναγγελία του λουκέτου οδήγησε την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου να απευθύνει επιστολή στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να διατηρηθούν, με κυβερνητική παρέμβαση, οι θέσεις εργασίας και η λειτουργία του εργοστασίου.
Σύμφωνα με την επιστολή της ΠΟΕΜ, η αποχώρηση της παραγωγικής μονάδας από την Ελλάδα σημαίνει απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας και μείωση των εξαγωγών.
Παράλληλα, επαναφέρει και το θέμα του συμβιβασμού με τη SIEMENS, λέγοντας πως "η εταιρεία BSH (Pitsos) χρησιμοποιήθηκε από τη Siemens - Bosch ως αντάλλαγμα με την κυβέρνηση, καθώς στη συμφωνία σύμβασης, αναφέρεται ότι η Siemens θα εξετάσει την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα αξίας 60 εκατ. ευρώ με τη δημιουργία 700 θέσεων εργασίας”.
Η BSH, από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές παγκοσμίως, φαίνεται πως σκοπεύει να εσωματώσει την παραγωγή της Pitsos σε εργοστάσιο στην περιοχή Çerkezköy της βορειοδυτικής επαρχίας Tekirdağ, το οποίο είναι το μεγαλύτερο από όλα τα εργοστάσια της BSH στον κόσμο.
Το εργοστάσιο καταλαμβάνει χώρο 550.000 τετραγωνικών μέτρων. Οι επενδύσεις της BSH στην Τουρκία αγγίζουν το €1 δισ., ενώ απασχολεί περισσότερα από 9.000 άτομα.
Ερώτηση στη Βουλή
Ερώτηση στους υπουργούς Εργασίας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Βρούτση και Άδωνι Γεωργιάδη, κατέθεσε την Παρασκευή, η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα, σχετικά με οριστικό κλείσιμο της μονάδας της «Πίτσος» στου Ρέντη.
Η βουλευτής τονίζει ότι μαθαίνουμε ότι πως οδηγείται σε κλείσιμο, μετά από 155 χρόνια, το συγκεκριμένο εργοστάσιο με τη γερμανική ιδιοκτήτρια εταιρεία Bosch Siemens Hausegerate (BSH) να μεταφέρει την παραγωγή στην Τουρκία.
Στο κείμενό της η κ. Μπακαδήμα παραθέτει στοιχεία από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ), που ζητά την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού ώστε να αποτραπεί το κλείσιμο ενός ιστορικού εργοστασίου και μιας από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες αυτή τη στιγμή στη χώρα.
Η Πίτσος και το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας
Αναμφίβολα η είδηση ότι μια ιστορική εταιρεία, έστω και υπό γερμανική ιδιοκτησία, οδηγείται σε κλείσιμο, προκαλεί προβληματισμό και ερωτηματικά σχετικά με το μέλλον και τις προοπτικές της ελληνικής βιομηχανίας.
Η Πίτσος, μαζί με εταιρείες όπως η Ιζόλα και η Eskimo, πρωταγωνίστησε σε μια εποχή όπου τα ελληνικά νοικοκυριά εγκατέλειπαν τη γκαζιέρα, το ψυγείο του πάγου και τη σκάφη για το πλύσιμο των ρούχων.
Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως εκτός από τα παραδείγματα των εταιρείων που οδηγούνται σε κλείσιμο ή βλέπουν τη δραστηριότητα τους να μεταφέρεται εκτός συνόρων, υπάρχουν και παραδείγματα βιομηχανιών που, με έδρα την Ελλάδα, επεκτείνονται διεθνώς και ανάγονται σε ισχυρούς παίκτες του κλάδου τους.
Γιάννης Χατζηχαραλάμπους
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr