Παράλληλα η μείωση των εισοδημάτων λόγω ύφεσης, το «σφίξιμο» του κόσμου λόγω της εντεινόμενης ανασφάλειας απειλεί τη βιωσιμότητα, αλλά και οι περιορισμοί στο ωράριο, έχουν οδηγήσει στο «αμήν» πολλές επιχειρήσεις. Παρά τη μικρή διεύρυνση του ωραρίου που επίκειται σε περιοχές με χαμηλότερα υγειονομικά φορτία το μέλλον δεν προβλέπεται εύκολο τόσο για την εστίαση όσο και για συνδεόμενους κλάδους όπως αυτόν των προμηθευτών τους, (ποτά, φρέσκα τρόφιμα κτλ). Ειδικά στην Αττική όπου και η περιφέρεια με τις περισσότερες επιχειρήσεις εστίασης, οι περιορισμοί λόγω επιδημιολογικής εικόνας στις πληρότητες και στις αποστάσεις αναμένεται να καταβαραθρώσουν περαιτέρω τον ήδη χαμηλό τζίρο. Για «στοχοποίηση» της εστίασης έκανε λόγο με αφορμή τα μέτρα που συνοδεύουν τον υγειονομικό χάρτη ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, που εδώ και καιρό έχει σημειώσει ότι η απαγόρευση λειτουργίας μετά τα μεσάνυχτα έχει οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του τζίρου κατά περίπου 20%, ποσοστό που προστίθεται στο αρχικά καταγεγραμμένο 60% λόγω της καραντίνας. Όπως τονίζει 15.000 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν το φάσμα του λουκέτου.
Πολλοί, δε, παράγοντες του κλάδου σημειώνουν ότι τα νέα δεδομένα με τον υγειονομικό χάρτη παρά τη διεύρυνση κατά μία ώρα του ωραρίου σε κάποιες περιοχές, φέρνουν στις βεβαρυμμένες περιοχές χιλιάδες επαγγελματίες όρια αντοχής λόγω πληροτήτων και αποστάσεων.
Σε σχέση με το ωράριο λειτουργίας που θα έχουν τα μπαρ και τα μαγαζιά εστίασης ανάλογα με το επίπεδο ετοιμότητας που βρίσκονται, από σήμερα Δευτέρα 12 Οκτωβρίου ισχύουν τα εξής:
• Στο επίπεδο ετοιμότητας 1 (πράσινο): μπαρ, κέντρα διασκέδασης, καταστήματα εστίασης θα κλείνουν από τη 01:00 έως τις 05:00.
• Στο επίπεδο επιτήρησης 2 (κίτρινο): μπαρ και τα καταστήματα εστίασης θα κλείνουν από τις 00:30 έως και τις 05:00.
• Στο επίπεδο αυξημένης επιτήρησης 3 (πορτοκαλί): τα κέντρα διασκέδασης και τα καταστήματα εστίασης κλείνουν τα μεσάνυχτα και παραμένουν κλειστά έως και τις 05:00.
• Στο επίπεδο αυξημένου συναγερμού 4 (κόκκινο): προβλέπεται αναστολή λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης και των καταστημάτων εστίασης.
Σημειώνεται ότι με βάση το βασικό σενάριο, η οικονομία φέτος θα κινηθεί πτωτικά με ρυθμούς 8,2%. Για το επόμενο έτος, εκτιμάται ότι το ΑΕΠ θα κινηθεί αυξητικά με ρυθμό 5,5%, αλλά με τη συνδρομή του Ταμείου Ανάκαμψης, οι ρυθμοί υπολογίζεται ότι μπορούν να φτάσουν στο 7,5%!
Πακέτο 5 προτάσεων
Στο φόντο αυτό ενδιαφέρουσες προτάσεις για τη στήριξη της εστίασης κατέθεσε σε πρόσφατο άρθρο του στο Euractiv με τίτλο “COVID-19: A Spirit of Solidarity”, ο Ultrich Adam, Γενικός Διευθυντής του Spirits Europe, που αποτελεί τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο των Παραγωγών Αλκοολούχων Ποτών.
«Κανένας κλάδος δεν έχει επηρεαστεί περισσότερο από την πανδημία της νόσου COVID-19, από ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο εστίασης και φιλοξενίας, καθώς ειδικά αυτές οι επιχειρήσεις στηρίζονται στην κοινωνική συναναστροφή και την κοινωνική διάθεση. Πριν από την κρίση, η έξοδος για φαγητό ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς δραστηριότητες για τους Ευρωπαίους, και η νυχτερινή ζωή μας αποτελούσε μεγάλο «πόλο έλξης» για τους τουρίστες από όλο τον κόσμο. Μήνες μετά την άρση του lockdown στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα εστιατόρια και τα μπαρ εξακολουθούν να προσπαθούν σκληρά να προσελκύσουν πελάτες, καθώς ο φόβος του κορωνοϊού παραμένει» αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής του Spirits Europe και προσθέτει: «Δυστυχώς, πολλά από αυτά τα μπαρ και εστιατόρια θα μπορούσαν να βάλουν οριστικά λουκέτο, λόγω της κρίσης αυτής.
Πρόκειται για μια κοινωνική τραγωδία και οικονομική καταστροφή, ενώ οι επιπτώσεις εξαπλώνονται παντού. Ως εκπρόσωποι του κλάδου αλκοολούχων ποτών στην Ευρώπη, γνωρίζουμε πόσο σημαντικοί είναι αυτοί οι χώροι για την εξασφάλιση των μέσων επιβίωσης, τη διατήρηση των παραδόσεων και τη διασφάλιση της επιβίωσης των κοινοτήτων σε ολόκληρη την ΕΕ. Με δεδομένο ότι το 54% των αλκοολούχων ποτών που παράγονται στην Ευρώπη διατίθενται σε μπαρ και εστιατόρια, ο τομέας μας είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη περισσότερων από 12 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στον κλάδο της φιλοξενίας στην Ευρώπη».
Επίσης προτείνει ένα σχέδιο πολιτικής πέντε σημείων για τη διασφάλιση εκατομμυρίων θέσεων θέσεις εργασίας με αποτελεσματικό τρόπο. Πιο συγκεκριμένα ο Γενικός Διευθυντής του Spirits Europe προτέινει:
1. «Φορολογικές ελαφρύνσεις
Τα αλκοολούχα ποτά στην Ευρώπη υπόκεινται σε μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά ειδικών φόρων κατανάλωσης παγκοσμίως. Αν και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν μειώσει τους συντελεστές ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης και φιλοξενίας, τα ποτά εξαιρούνται δυστυχώς από ορισμένες από αυτές τις πολιτικές. Οι κυβερνήσεις πρέπει να εφαρμόσουν ολοκληρωμένα προγράμματα ανακούφισης από την επιβολή ΦΠΑ, παράλληλα με προσωρινές μειώσεις ειδικών φόρων κατανάλωσης προκειμένου να ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να υποστηρίξουν τις τοπικές επιχειρήσεις εστίασης και φιλοξενίας.
2. Ενίσχυση ρευστότητας
Καλούμε τις κυβερνήσεις να παρέχουν τη δυνατότητα αναβολής καταβολής ειδικού φόρου κατανάλωσης για μικρά και μεσαία αποστακτήρια και να διευκολύνουν την πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τα μέλη μας (που σε άλλη περίπτωση θα ήταν οικονομικά βιώσιμα) τα οποία ενδεχομένως χρειάζονται έκτακτα δάνεια, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη εμπορικά περίοδο που θα ακολουθήσει.
3. Δράσεις που αφορούν στο εμπόριο
Τα premium μπράντι, ουίσκι και βότκες των χωρών της Ευρώπης, είναι ιδιαίτερα αγαπητά και δημοφιλή σε ολόκληρο τον κόσμο. Επιδιώκουμε την επίλυση της διαφωνίας, σε εμπορικό επίπεδο, με τη μεγαλύτερη εξαγωγική μας αγορά, τις ΗΠΑ, οι οποίες επί του παρόντος επιβάλλουν δασμό 25% σε πολλά από τα προϊόντα των μελών μας. Η επίλυση αυτού του θέματος θα ανακουφίσει, ζωτικά, μικρά αποστακτήρια και εξαγωγείς σε ολόκληρη την ΕΕ.
4. Εναρμόνιση των ταξιδιωτικών οδηγιών
Χαιρετίζουμε όλες τις προσπάθειες για εναρμόνιση των ταξιδιωτικών οδηγιών σε ολόκληρη την ΕΕ, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να αρχίσουν ξανά να ταξιδεύουν με ασφάλεια και αυτοπεποίθηση.
5. Σαφείς και συνεπείς οδηγίες για την επανεκκίνηση
Χαιρετίζουμε τις δράσεις πολλών κυβερνήσεων να παρέχουν καθοδήγηση στον κλάδο μεσοπρόθεσμα και σταδιακά, με βάση τη λειτουργία ενός συστήματος που θα ενημερώνει για τα επίπεδα COVID. Αυτό επιτρέπει στις επιχειρήσεις πρώτης γραμμής να κάνουν τον προγραμματισμό τους και στα μέλη μας να στοχεύουν στην υποστήριξη των επιχειρήσεων αυτών, με αποτελεσματικό τρόπο.
Με δεδομένη τη σοβαρότητα της κρίσης, αναμένουμε ότι αυτή θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στους κλάδους της εστίασης και φιλοξενίας σε μακροπρόθεσμη βάση. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε με τις κυβερνήσεις και τα μέλη μας προκειμένου να υποστηρίξουμε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται από την κρίση. Η ανάκαμψη θα επιτευχθεί μόνο ως αποτέλεσμα κοινής προσπάθειας η οποία θα διασφαλίζει ότι κανένας δεν μένει πίσω.»
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr