Η πιστοποίηση του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, από το μεγαλύτερο Φορέα στην Ελλάδα, είναι η πρώτη που πραγματοποιείται, βάσει του συγκεκριμένου προτύπου και αφορά στο σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας της Κλινικής.
Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι για να αξιολογηθεί και να πιστοποιηθεί συμμόρφωση προς τις απαιτήσεις του προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ 15224:2017, η έμπειρη και εξειδικευμένη Ομάδα Επιθεωρητών Υγείας και πιστοποιημένων εμπειρογνωμόνων (ιατρών, βιολόγων, χημικών μηχανικών και νοσηλευτών) της TÜV HELLAS (TÜV NORD) συμπλήρωσε 15 ανθρωποημέρες επιθεωρήσεων στους χώρους του Ιατρικού Αθηνών.
Αποτέλεσμα του ελέγχου ήταν η επιβεβαίωση ότι η Γενική Κλινική, η ΓΑΙΑ Μαιευτική - Γυναικολογική, καθώς και το Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών λειτουργούν μέσα από ένα πλέγμα διεργασιών που διασφαλίζουν την ασφάλεια των ασθενών και των συνοδών τους, καθώς και τη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, με βάση διεθνή επιστημονικά κριτήρια κλινικής αποτελεσματικότητας.
Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί πως 16 ενεργείς Επιτροπές - Συμβούλια και Ομάδες με αρωγό τη Διεύθυνση Συστημάτων Διαχείρισης Ποιότητας και Μέτρησης Αποτελεσματικότητας του Ομίλου, συμβάλλουν καθοριστικά στη διαρκή, αποτελεσματική και αποδοτική εποπτεία, παρακολούθηση, στάθμιση και αξιολόγηση του εφαρμοζόμενου συστήματος διαχείρισης ποιότητας.
Παράλληλα, το Ιατρικό Αθηνών θέτοντας ως προτεραιότητα την ασφάλεια των ασθενών, συνοδών, επισκεπτών και εργαζομένων στο πλαίσιο της εφαρμογής του προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ 15224:2017 ανέπτυξε ειδική Διεργασία για την εκτίμηση κλινικών κινδύνων και Διεργασία για την αναφορά Κρίσιμων Συμβάντων με το σύστημα CIRS/ Critical Incident Reporting System (συμβάντα κρίσιμα, δυσάρεστα, παρ’ ολίγον συμβάντα και απευκταία συμβάντα/ never events).
Μέσω της εν λόγω διαδικασίας παρακολουθούνται τα διεθνώς αναγνωρισμένα κλινικά συμβάντα ή παρ’ ολίγον συμβάντα και συμβάντα που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια: διασπορά́ βιολογικών και τοξικών ουσιών, μη εφαρμογή́ Μέσων Ατομικής Προστασίας, μη τήρηση μέτρων απομόνωσης, κ.ό.κ.
Η αποτελεσματικότητα των κλινικών διεργασιών παρακολουθείται συστηματικά μέσω της υιοθέτησης δεικτών κλινικής αποτελεσματικότητας, οι οποίοι περιλαμβάνουν πέραν αυτών που επιβάλλονται από τη Νομοθεσία ( δείκτες λοιμώξεων, καταναλώσεων αντιβιοτικών) και δείκτες που αφορούν στην αποτελεσματικότητα των ιατρικών ή / και νοσηλευτικών πρωτοκόλλων που εφαρμόζει η Κλινική κατά την παροχή των υπηρεσιών της.
Η κυρία Μαρίνα Μπουσίου, Επικεφαλής Επιθεωρήτρια της TÜV HELLAS (TÜV NORD), δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τη πιστοποίηση των δυο Κλινικών του ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΑΘΗΝΩΝ κατά το Ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 15224:2017 με τη διαπίστευση του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης. Επιβεβαιώνεται η θέση της TÜV HELLAS (TÜV NORD), ως ο μεγαλύτερος φορέας Επιθεώρησης και Πιστοποίησης, με πολυετή εμπειρία σε πιστοποιήσεις συστημάτων ποιότητας σε οργανισμούς παροχής υπηρεσιών υγείας».
Ο κ. Γιάννης Καλοφυσούδης, Διευθυντής Συστημάτων Διαχείρισης Ποιότητας & Μέτρησης Αποτελεσματικότητας Κλινικών Ομίλου δήλωσε ότι: «Το ότι ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών επέλεξε να πιστοποιηθεί με το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 15224:2017 καταδεικνύει την πλήρη αφοσίωση του στα πρότυπα ποιότητας, τα οποία τοποθετούν τον ασθενή στο κέντρο του σχεδιασμού τους και εμφορούνται από την ασφάλεια και τις ανάγκες τους».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr