«Είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα και πως θα προχωρήσουμε παρακάτω ή όλοι μαζί ή κανένας.
Γι’ αυτό, όπως αναφέρεται στην επιστολή Από την αρχή της κρίσης κάναμε λόγο για δίκαιη μοιρασιά της ζημιάς, τώρα χρειαζόμαστε και δίκαιη μοιρασιά της Προοπτικής και της Ελπίδας» αναφέρει σχετικά και διατυπώνει την ανησυχία του για την διατήρηση της επιχείρησης μέσα σε αυτό το αντίξοο οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί.
Ο φόβος του λουκέτου απασχολεί έντονα τον εμπορικό κόσμο ο οποίος λέει ότι δεν μπορεί να διατηρηθεί μια επιχείρηση χωρίς έσοδα».
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρος Καφούνης εκτιμά ότι τα πρώτα λουκέτα μπορεί να φανούν ακόμη και στον πιο εμπορικό δρόμο της πρωτεύουσας που είναι η οδός Ερμού. Η βασική αιτία είναι τα πολύ υψηλά μισθώματα τα οποία ανέρχεται σε μερικές χιλιάδες ευρώ το μήνα.
Τα ψηλά ενοίκια είχαν διαμορφωθεί πριν την εκδήλωση της πανδημίας και με όρους της αγοράς σήμερα όμως δεν μπορούν να διατηρηθούν όταν η πτώση του τζίρου ανέρχεται στο 50% στα καταστήματα του πιο ακριβού εμπορικού δρόμου της Αθήνας αναφέρεται σχετικά.
Στην επιστολή προς τον πρωθυπουργό, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στις κατευθύνσεις των εξαγγελιών του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη το ερχόμενο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Η εφαρμογή νέων μέτρων θα αποτελέσουν το σωσίβιο όλων των επιχειρήσεων, ώστε να ξεπεραστεί η τρικυμία, ενισχύοντας αυτά που μέχρι σήμερα αποδεδειγμένα βοήθησαν την αγορά και διορθώνοντας εκείνα που αποδείχτηκαν ανεπαρκή.
Οι προτάσεις του Ε.Σ.Α είναι η μείωση της προκαταβολής φόρου, η ρύθμιση των ενοικίων, η διαχείριση των επιταγών, η δημιουργία ενός κρατικού χρηματοδοτικού εργαλείου, με τίτλο «επιστρεπτέα προκαταβολή», που ενισχύει τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, η μετάθεση των υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση για τις αρχές του επόμενου έτους και η γενναία επιδότηση της εργασίας, πριν χρειαστεί να επιδοτηθεί η ανεργία, έγιναν αποδεκτές και θεσμοθετήθηκαν.
Υπάρχουν όμως και άλλες κινήσεις που πρέπει να γίνουν σήμερα, γιατί αύριο θα είναι αργά, όπως η περαιτέρω ενίσχυση της επιστρεπτέας προκαταβολής, με σκοπό να εξασφαλιστεί ικανή ρευστότητα για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις όλων των. Επιπροσθέτως, είναι κρισιμότερο παρά ποτέ να πιεστεί το τραπεζικό σύστημα να αναλάβει τις ευθύνες του, λειτουργώντας με συγκεκριμένους κανόνες, προσαρμοσμένους στην «covid-19 εποχή» - χωρίς φυσικά τη δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων - στηρίζοντας υγιείς παραγωγικές μονάδες, οι οποίες στερούνται ρευστότητας
και αποδεδειγμένα μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, μόλις επανέλθει η κανονικότητα.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr