Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, που θα καταρτιστεί για να υποβληθεί και να εγκριθεί από την ΕΕ, τα οικοσυστήματα του εμπορίου, της βιομηχανίας, της μεταποίησης, των μεταφορών - logistics και των ναυτιλιακών υπηρεσιών μπορούν, με τη σωστή υποστήριξη, να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές. Η άμεση υιοθέτηση νέων, πράσινων και ψηφιακών τεχνολογιών, μπορούν να οδηγήσουν την αλυσίδα εφοδιασμού και των εξαγωγών της χώρας μας σε πιο ανθεκτικές δομές και μεθόδους εγχώριας παραγωγής.
Αναλυτικότερα, στο υπόμνημα του Ε.Β.Ε.Π. που επισυνάπτεται, περιγράφονται οι παρακάτω 10 προτεραιότητες ανάκαμψης στα παραγωγικά οικοσυστήματα της Ελλάδας:
- Εμπόριο: Λιανικό, Χονδρικό, Εισαγωγικό, Εξαγωγικό, Διαμετακομιστικό
- Βιομηχανία - Μεταποίηση - Ναυπηγοεπισκευή
- Χρηματοδότηση: Ταχύτητα, Προϋποθέσεις, Απλότητα, Ευελιξία
- Ψηφιοποίηση - Μετατροπή σε «omnichannel»
- Αειφορία - Υλοποίηση της Πράσινης Συμφωνίας σε όλα τα επίπεδα
- Υποστήριξη της τοπικής απασχόλησης και των περιφερειακών αγορών
- Εφαρμογή νέας ατζέντας δεξιοτήτων σε εργαζόμενους και ανέργους
- Ανθεκτικότητα, ρυθμίσεις και ανοιχτές αγορές
- Μεγαλύτερη προσέγγιση σε παραγωγικά οικοσυστήματα & ΜμΕ
- Ανάπτυξη ενός παραγωγικού και ετερογενούς μοντέλου οικονομίας
Αντίστοιχα σε σχετικό παράρτημα, περιγράφονται τα παρακάτω 5 βασικά στοιχεία ενός «Ελληνικού Συμφώνου για την Επιχειρηματικότητα» που αντιστοιχίζονται στις προτεραιότητες της ΕΕ:
Α. Μια Ελλάδα κατάλληλη για την ψηφιακή εποχή
Β. Μια Ελλάδα έτοιμη για την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία
Γ. Μια Ελλάδα με οικονομία που λειτουργεί για τους ανθρώπους
Δ. Μια Ελλάδα ισχυρότερη στην Ενιαία και τις παγκόσμιες αγορές
Ε. Μια Ελλάδα με σωστό σχεδιασμό και χρηστή διαχείριση πόρων
Το Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Π. πιστεύει ακράδαντα πως πρέπει όλοι να επικεντρωθούμε στη μεγάλη ευκαιρία που ανοίγεται μπροστά μας για το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Η χώρα μας, τόσο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ήταν από τις πρώτες που πρότεινε και διεκδίκησε ένα ενισχυμένο, φιλόδοξο ευρωπαϊκό πρόγραμμα δημοσιονομικού προϋπολογισμού και ένα, μοναδικού ύψους, ταμείο ανάκαμψης. Η σημερινή αξιόπιστη εικόνα της χώρας μας, μπορεί και πρέπει να οικοδομήσει μια ισχυρότερη Ελλάδα στην Ευρώπη και τον κόσμο, δίνοντας μια νέα παγκόσμια ώθηση για τη δημοκρατία, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.
Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. & Π.Ε.Σ.Α., κ. Βασίλης Κορκίδης, στην επιστολή του αναφέρει:
«Υπό άλλες συνθήκες, αυτή θα ήταν η κατάλληλη στιγμή για να γιορτάσει η Ελλάδα μια εθνική επιτυχία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού, μετά από 10 χρόνια, όσους οικονομικούς πόρους διεκδίκησε, τους πήρε. Δυστυχώς όμως, εξωγενείς παράγοντες, όπως η πανδημία και οι γεωπολιτικές εντάσεις, δεν μας επιτρέπουν να χαρούμε. Μπορούμε όμως, να εργαστούμε σκληρά για να αξιοποιήσουμε, με τον πλέον παραγωγικό τρόπο, τους πόρους της ΕΕ. Αυτό που, επίσης, επιβάλλεται είναι, εμείς, οι φορείς της πραγματικής οικονομίας, να καταθέσουμε τις προτάσεις μας για το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και να αφήσουμε κατά μέρος τις συνήθεις αρνητικές αναφορές και επικρίσεις. Το Ε.Β.Ε.Π. καταθέτει αυτές τις ιδέες και προτάσεις μας, ανυπομονώντας να τις συζητήσουμε με τους αρμόδιους Υπουργούς και την Επιτροπή Εποπτείας για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr