Ειδικότερα, όπως αναφέρει, οι δύο εθνικές αγορές συμπορεύονται επιτυχώς με το δικό τους, κοινό, βηματισμό εδώ και αρκετές δεκαετίες. Ήδη πολύ πριν ξεσπάσει η πολυετής ελληνική κρίση χρέους, ισχυροί Γερμανοί επενδυτές τοποθετήθηκαν με κεφάλαια υψηλής αξίας σε βασικούς τομείς της εγχώριας αγοράς. Κινούμενοι μεθοδικά και σε αυστηρό πλαίσιο οργάνωσης και εποπτείας, δημιούργησαν υποδομές σημαντικής υπεραξίας, τις οποίες υποστήριξαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της οικονομικής περιπέτειας την οποία βίωσε η Ελλάδα κατά την περίοδο 2009 – 2018 και, πλέον, είναι έτοιμοι να διευρύνουν, περαιτέρω, τα επενδυτικά τους σχέδια, εστιάζοντας περισσότερο στην πράσινη οικονομία, με επίκεντρο τις ΑΠΕ και την ανακύκλωση των απορριμμάτων.
Το ενδιαφέρον της Γερμανίας για ανάλογες επενδύσεις επιβεβαιώθηκε, φέτος, ήδη δύο φορές. Καταρχήν στο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ του περασμένου Μαρτίου στο Βερολίνο που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, όπου ΔΕΗ και RWE, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διεθνώς στον κλάδο των ΑΠΕ, υπέγραψαν ένα «πράσινο» ενεργειακό μνημόνιο συνεργασίας, ενώ υλοποιήθηκαν και 44 B2B επαφές. Εν συνεχεία, στο πρόσφατο Virtual Β2Β Forum της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βερολίνο και του Επιμελητηρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου πραγματοποιήθηκαν 319 B2B συναντήσεις μέσω διαδικτύου.
Η διοργάνωση της 85ης ΔΕΘ θα αποτελέσει λοιπόν το τρίτο σε σειρά, φέτος, διμερές επενδυτικό ραντεβού, που σε κάθε περίπτωση θα δώσει ένα νέο στίγμα για τις προθέσεις των δύο χωρών. Μάλιστα, οι όποιες, νέες, συνεργασίες θα αποκτήσουν ιδιαίτερη σημασία καθότι θα εκδηλωθούν στο πλαίσιο ενός θεσμοθετημένου γεγονότος -της μεγαλύτερης Διεθνούς Έκθεσης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Το ενδιαφέρον ισχυρών γερμανικών ομίλων όπως και ελληνικών επιχειρήσεων – μελών του Επιμελητηρίου να συμμετάσχουν στη ΔΕΘ καταγράφεται ήδη έντονο, ενώ το Επιμελητήριο προετοιμάζεται ώστε κατά τη διοργάνωση να λάβει χώρα κι ένας σημαντικός αριθμός B2B και G2G συναντήσεων.
Εξάλλου, ως φορέας διατηρεί διαχρονικά το ρόλο του δίαυλου επικοινωνίας μεταξύ των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων, συμβάλλοντας καθοριστικά στην τόνωση των ελληνογερμανικών οικονομικών σχέσεων, που ήδη αποτυπώνονται:
- σε καθαρές άμεσες γερμανικές επενδύσεις 6,33 δισ. ευρώ στην Ελλάδα,
- σε 29.000 θέσεις εργασίας υποστηριζόμενες από εταιρείες γερμανικών συμφερόντων,
- σε ετήσιες εμπορικές συναλλαγές 8,2 δισ. ευρώ και
- σε 4,4 δισ. ευρώ ετήσια τουριστικά έσοδα για την Ελλάδα (βάσει στοιχείων 2019).
Η 85η ΔΕΘ, ένα ισχυρό - θεσμικό «βήμα», θα δώσει τη δυνατότητα ώστε η διακρατική αυτή συνεργασία να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις, όπως και να τύχει ισχυρότερης ώθησης. Ιδιαίτερα σήμερα που η πανδημική κρίση, ανατρέποντας τα μακροοικονομικά δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο και επιβάλλοντας ακραίες συνθήκες λειτουργίας των αγορών, καθιστά επιβεβλημένη τη δημιουργία μεγαλόπνοων συμπράξεων, ικανών να προκαλέσουν, άμεσα, την επόμενη ανατροπή, αυτή τη φορά με θετικό προσανατολισμό.
Στην πρωτοβουλία αυτή αρωγός θα παραμείνει με όλες τις δυνάμεις του το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, θεωρώντας ότι οι υγιής εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις αποτελούν στοιχείο πολιτισμού για κάθε σύγχρονη οικονομία και κοινωνία, καταλήγει ο Αθανάσιος Κελέμης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr