Είχε προηγηθεί, στις 15 Απριλίου, η έγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του έργου, από το Συμβούλιο Μητροπολιτικού Σχεδιασμού (ΣΜΣ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).
Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ - Helexpo AE, Κυριάκος Ποζρικίδης, επισήμανε ότι έπειτα και από το βήμα που έγινε σήμερα και μετά την έγκριση της ΣΜΠΕ, το χωροταξικό σχέδιο αποστέλλεται στον δήμο Θεσσαλονίκης για 20 ημέρες, όπως προβλέπεται βάσει νόμου, ώστε να αναρτηθεί και να κοινοποιηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες και να εγκριθεί. Ακολούθως θα αποσταλεί εκ νέου στο ΥΠΕΝ, προκειμένου να ακολουθήσουν οι διαδικασίες που αφορούν την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για το ΕΧΣ και τον έλεγχο από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).
Σύμφωνα με τον κ. Ποζρικίδη, μέσα στο καλοκαίρι, πιθανώς εντός του Ιουλίου, αναμένεται να προκηρυχθεί ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση. Ακολούθως, το φθινόπωρο προβλέπεται να αρχίσουν οι διαδικασίες διερεύνησης των πηγών χρηματοδότησης, ώστε να οριστικοποιηθεί το τελικό χρηματοδοτικό σχήμα του έργου. "Από τον Μάρτιο του 2021 αναμένεται να ξεκινήσουν οι τεχνικές μελέτες και οι διαδικασίες αδειοδότησης, προκειμένου τα έργα ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου να αρχίσουν το 2022-2023, με στόχο την ολοκλήρωσή τους το 2026, ώστε η ΔΕΘ να γιορτάσει τα εκατοστά της γενέθλια σε ένα ριζικά αναβαθμισμένο εκθεσιακό κέντρο" επισημαίνει ο κ. Ποζρικίδης.
Το νέο εκθεσιακό κέντρο θα περιλαμβάνει και ελεύθερο χώρο, συνολικής έκτασης περίπου 60 στρεμμάτων, ο οποίος θα αρχίζει από τα βορειοανατολικά της έκτασης, από το ύψος του συνεδριακού κέντρου "Ι. Βελλίδης" (σ.σ. το οποίο θα κατεδαφιστεί), και συνεχίζοντας προς νότια και δυτικά, θα φτάνει "αδιατάρακτος" σχεδόν μέχρι τις οδούς Αγγελάκη και Αλεξάνδρου Σβώλου, κοντά στην Πλατεία Σιντριβανίου και τον εκεί σταθμό του Μετρό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr