Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, ενόψει της ψήφισης του νέου χωροταξικού νομοσχεδίου και με στόχο να δοθούν λύσεις στα μεγάλα και διαχρονικά προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί τις τελευταίες δεκαετίας στη χωροθέτηση, την εγκατάσταση και τη λειτουργία των επιχειρήσεων στη χώρα μας, η REDEPLAN CONSULTANTS, σταθερός συνεργάτης της επιμελητηριακής κοινότητας, εκπόνησε τη μελέτη με θέμα: «Επιχειρηματική Χωροθεσία και Χρήσεις Γης», η οποία κατατέθηκε προσφάτως από τον κ. Κ. Μίχαλο, στους αρμόδιους Υπουργούς κ.κ Κ. Χατζηδάκη και Δ. Οικονόμου.
Στην εν λόγω μελέτη, η οποία εκπονήθηκε υπό τον επιστημονικό συντονισμό του κ. Μανώλη Μπαλτά, Διευθύνοντα Συμβούλου της REDEPLAN, για λογαριασμό του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), ερευνήθηκαν, καταγράφηκαν και αξιολογήθηκαν σημαντικά θέματα για τη διαχρονική χωροταξική υποδομή της χώρας, τόσο σε θεωρητικό, όσο και θεσμικό και νομοθετικό επίπεδο. Κατεγράφησαν πλαίσια και εφαρμοζόμενες πολιτικές του εξωτερικού και ανεδείχθησαν πρότυπες εφαρμογές που συναντώνται στα προηγμένα κράτη της ΕΕ.
Επί σειρά ετών αναγνωρίζεται ότι ο ελλιπής και ανολοκλήρωτος χωροταξικός σχεδιασμός σε επίπεδο επικράτειας, σε συνδυασμό με ασάφειες, ελλείψεις και σύγχυση σχετικά με τις χρήσεις γης και τις αδειοδοτικές διαδικασίες ταλανίζει την επιχειρηματική κοινότητα. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι επιχειρήσεις να βαρύνονται με υψηλό διοικητικό κόστος αδειδότησης και λειτουργίας, ευρισκόμενες συχνά σε συνθήκες οριακής νομιμότητας, γεγονός που τους στερεί τη δυνατότητα να αφοσιωθούν σε παραγωγικές λειτουργίες, να παρέχουν βελτιωμένες υπηρεσίες στους πελάτες τους και να έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα για το που και πως λειτουργούν, διαμορφώνοντας τις κατάλληλες συνθήκες που τις καθιστούν βιώσιμες και ανταγωνιστικές.
Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, ελλείψει ενός ολοκληρωμένου και γενναιόδωρου χωροταξικού πλαισίου, σε όλες τις θεσμικές του διαστάσεις, η πολιτεία αλλά και η επιχειρηματικότητα συχνά προέβησαν στη διατύπωση αιτημάτων και λύσεων μερικού και πελατειακού χαρακτήρα, που έλυνε προσωρινά τα προβλήματα. Αυτή η τακτική όμως στερούσε από την πολιτεία, την επιχειρηματικότητα και τη χώρα μία φιλόδοξη αναπτυξιακή στρατηγική για τη δημιουργία των κατάλληλων εργαλείων χωροταξικής υποδομής.
Η άναρχη εγκατάσταση των ελληνικών επιχειρήσεων, σε περιοχές εκτός σχεδίου, χωρίς έργα υποδομής με ασαφείς και αδιευκρίνιστες χρήσεις γης, αντί να εγκαθίστανται σε οργανωμένους υποδοχείς, που αποτελεί διεθνές πρότυπο προς μίμηση, είναι κλασικό παράδειγμα του, έως σήμερα, αντιαναπτυξιακού και ελλιπούς χωροταξικού σχεδιασμού στη χώρα μας.
Βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι χρειαζόμαστε ριζικές αλλαγές. Χρειαζόμαστε μια «γενναία» οριζόντια νομοθεσία που θα ανατρέψει τα μέχρι τώρα δεδομένα. Για να εξαφανιστούν ανεφάρμοστοι όροι δόμησης και τεχνικοί περιορισμοί στα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, που εμποδίζουν την πολεοδόμηση περιοχών και την οργανωμένη χωροθέτηση επιχειρήσεων. Έτσι, θα προστατευθεί η γη υψηλής παραγωγικότητας και τα καταφύγια άγριας ζωής εκεί που υφίστανται οι πραγματικές φυσικές συνθήκες που τα καθορίζουν -και όχι σ’ επαφή με τα σχέδια πόλης, στα όρια του αστικού χώρου. Τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια θα αποκτήσουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, με την εξάλειψη διοικητικών εμποδίων και ασαφειών που ακυρώνουν το θεσμικό τους προορισμό. Θα ενοποιηθούν οι έννοιες και οι ορισμοί της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας και θα διευρυνθεί το πλαίσιο των χρήσεων γης με νέες οικονομικές δραστηριότητες, όπως αυτή της εφοδιαστικής αλυσίδας, που δεν υπάρχουν στα παλιά εγκεκριμένα πολεοδομικά σχέδια.
Η διατύπωση μιας Εθνικής Στρατηγικής Επιχειρηματικής Χωροθεσίας, μέσω της οποίας θα υποδεικνύονται συγκεκριμένες περιοχές που συγκεντρώνουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις χωροταξικής συμβατότητας, βιωσιμότητας και αειφορίας, για μια οργανωμένη και περιβαλλοντικά ορθή ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, είναι η κορωνίδα των 14 προτάσεων νόμου του ΕΒΕΑ, που αποτελούν το συμπέρασμα της μελέτης που εκπόνησε η REDEPLAN CONSULTANTS.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr