Στη διαδικτυακή συζήτηση, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε και μέσα από το Reporter συμμετείχαν οι:
Ανδρέας Ανδρεάδης, Διευθύνων Σύμβουλος, Όμιλος Sani/Ikos
Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Chipita
Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος, ΣΕΒ
Χρήστος Χαρπαντίδης, Διευθύνων Σύμβουλος, Παπαστράτος
Στη συζήτηση που συντόνισε ο δημισιογράφος Σταμάτης Ζαχαρός, παρενέβη και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.
Οι βασικές τοποθετήσεις:
"Όπως κάναμε θετική έκπληξη στην υγεία, θα κάνουμε θετική έκπληξη και στην οικονομία", τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, που εκτίμησε ότι δεν θα είναι μηδενικά τα έσοδα από τον τουρισμό.
Έδωσε μάλιστα και είδηση λέγοντας πως "Οι tour operators θέλουν να φέρουν στην Ελλάδα όλους τους ξένους τουρίστες που θέλουν φέτος να πάνε στη Μεσόγειο. Έχουμε τηλεδιάσκεψη για το θέμα την άλλη εβδομάδα και νομίζω πως θα ανακοινώσουμε σχετική συμφωνία. Δεν θα πάρουμε μηδέν στον τουρισμό και του χρόνου θα πάμε ακόμα καλύτερα".
"Θα κρατήσουμε όρθιες τις επιχειρήσεις στον τουρισμό", τόνισε και υποσχέθηκε πως μέσα στον Μάιο θα ανακοινωθούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις.
Οι επιχειρηματίες του πάνελ ζήτησαν επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας, με τον υπουργό να ανταποκρίνεται θετικά.
Είπε επίσης πως θα προχωρήσει άμεσα η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και μετά η μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις.
Από τη μεριά του ο κ. Ανδρεάδης εκτίμησε πως το 2020 θα χάσουμε 80% των εσόδων από τον τουρισμό. «Σε 2 χρόνια θα είμαστε, όμως, πάλι πρωταθλητές γιατί ξεκινάμε από την καλύτερη pole position».
Υπογράμμισε όμως, την ανάγκη «να σώσουμε την παρτίδα, στηρίζοντας επιχειρήσεις και εργαζομένους».
Πρότεινε την εκ περιτροπής εργασίας ώστε «να ανακόψουμε την αύξηση της ανεργίας. Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό να μείνουν στις επιχειρήσεις με επιδόματα από το κράτος και ένα ακόμα μέρος του μισθού από τις επιχειρήσεις».
«Το αρχικο crisis management ήταν σωστό. Από εδώ και πέρα πρέπει να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα. Την ανασυγκρότηση. Για τις επιχειρήσεις πρέπει να γίνει πλάνο της επόμενης μέρας σε βάθος 1,5 χρόνου έως το τέλος του 2021», σημείωσε.
Ο κ. Θεοδωρόπουλος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής βιομηχανίας: «Δεν θα είναι ο κορονοϊός η χαριστική βολή για την ελληνική βιομηχανία. Θα αντέξει, παρά τις δυσκολίες που θα περάσει», είπε και πρόσθεσε:
«Πρέπει να επιδοτούμε την εργασία, όχι την ανεργία. Η κυβέρνηση, αν θέλει να βοηθήσει, πρέπει να το κάνει με αυτό το γνώμονα. Χρειάζονται γρήγορα και δυναμικά τα μέτρα για την οικονομία. Χρειάζονται μέτρα – σοκ, όχι παρεμβάσεις σε βάθος χρόνου», υποστήριξε.
Ακόμα είπε πως πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση αποκρατικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεων που είχαν δρομολογηθεί προ κορονοϊού.
Εξέφρασε επίσης την άποψη πως η ρύθμιση των επιταγών, είναι ανεπιτυχής και δεν έλυσε προβλήματα.
Κατέθεσε επίσης μία σειρά από προτάσεις για την ανασυγκρότηση της οικονομίας, οι οποίες είναι:
Άμεσα δημόσιες επενδύσεις.
Όχι μέτρα στη λογική του «Δεν πληρώνω» που επιβραβεύουν τους μπαταχτσήδες.
Να καταφέρουμε να αντλήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Να στηρίξουμε την κοινωνική συνοχή. Να μη μείνει κανείς πίσω… Να μοιραστούν σωστά τα χρήματα που θα πέσουν στην αγορά.
Για τη μείωση της φορολογίας είπε: «Η μείωση των φόρων μπορεί να δώσει ώθηση στις επιχειρήσεις, αλλά δεν ξέρουμε αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Εγώ προτείνω εκλογίκευση των φόρων.
Χρειάζεται μείωση φορολογίας των υπαλλήλων και των στελεχών μας. Δεν είναι τόσο απαραίτητη η μείωση φορολογίας απευθείας στις επιχειρήσεις. Στον τουρισμό ίσως πρέπει να υπάρξουν πιο γενναίες αποφάσεις».
«Για εμάς στον τομέα των τροφίμων, ζητάμε για ένα τρίμηνο όλα τα προϊόντα να κατέβουν ένα φορολογικό δείκτη».
Ο κ. Χαρπαντίδης εκτίμησε επίσης πως η βιομηχανία θα αντέξει. Άλλωστε, όπως σημείωσε «Η ελληνική παραγωγή λειτουργεί. Τα εργοστάσια δουλεύουν και κρατούν ενεργή την ελληνική οικονομία».
Εκτίμησε πως η τηλεργασία ήρθε για να μείνει, όπου είναι εφικτό και τόνισε πως οι ψηφιακές υπηρεσίες του δημοσίου μας κάνουν πιο ανταγωνιστικούς.
«Θα ήταν σημαντικό να υπάρξει μείωση φορολογικών συντελεστών, θα έδινε σίγουρα ώθηση στις επιχειρήσεις. Είναι το σωστό timing», ανέφερε ακόμα.
Τέλος, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Φέσσας σημείωσε: «Δεν νομίζω να υπάρξει επιστροφή στον κρατισμό που θα δημιουργήσει πρόβλημα στις επιχειρήσεις. Σε εποχή κρίσης το κράτος μπορεί να αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο, όπως στην περίπτωση του κορονοϊού, που ανέλαβε την υγεία. Γενικώς, όμως, δεν νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα στο μέλλον».
«Πολλές δουλειές μπορούν να γίνονται από απόσταση και σίγουρα έχει ήδη αλλάξει η σχέση του πολίτη με το δημόσιο και τις τράπεζες», σημείωσε σε ερώτηση σχετικά με την τηλεργασία..
Παρακολουθήστε την ενδιαφέρουσα συζήτηση:
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr