Από τα μέσα Μαρτίου, ο κλάδος της εστίασης και της διασκέδασης βιώνει μία «Οδύσσεια», καθώς έκλεισαν όλα τα εμπορικά κέντρα, τα μπαρ και οι καφετέριες, ενώ έμειναν να λειτουργούν μόνο τα delivery και άλλα καταστήματα εστίασης με δυνατότητα παράδοσης κατ’ οίκον.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό του κορονοϊού, έχουν σταματήσει να λειτουργούν τα καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα, ενώ σε αυτές τις επιχειρήσεις δεν πρέπει να υπάρχουν περισσότεροι από 5 όρθιοι πελάτες, που εξυπηρετούνται άμεσα (take away). Παράλληλα, οι επιχειρήσεις εστίασης που έκλεισαν, έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το κράτος για τον Ιούνιο. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για τα καταστήματα που συνεχίζουν τη λειτουργία τους, έστω και αν υπολειτουργούν.
Μιλώντας στο Reporter η πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ), Νίκη Κωνσταντίνου, χαρακτήρισε ως πρωτοφανή την καταστροφή, που βιώνει ο κλάδος της εστίασης εξαιτίας του κορονοϊού και των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσής του.
Αρχικά, η κα. Κωνσταντίνου ανέφερε πως «για να αντιμετωπιστεί η υγειονομική κρίση, πρέπει να κάνουμε αυτά που προβλέπεται να κάνουμε για να το ξεπεράσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα». Και προσθέτει πως «όταν σταματήσει αυτός ο όλεθρος, να υφίστανται ακόμη οι επιχειρηματίες που θα ξεκλειδώσουν τις επιχειρήσεις τους και θα μπορέσουν να ξαναδουλέψουν». Όσο καθυστερεί η εύρεση μόνιμης λύσης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και «όσο όλοι μας δεν κάνουμε αυτό που πρέπει, που είναι η παύση κάθε δράσης εκτός σπιτιού, τόσο περισσότερο θα αργήσει να έρθει εκείνη η μέρα και δε θα έχουμε πολλούς συναδέλφους να ανοίξουν τα μαγαζιά τους».
«Φυτοζωούν» όσες επιχειρήσεις λειτουργούν μέσω delivery
Κάνοντας νύξη για τις επιχειρήσεις, οι οποίες συνεχίζουν την δραστηριότητά τους μέσω του delivery και του take away, η κα. Κωνσταντίνου υπογράμμισε πως οι εν λόγω επιχειρήσεις «φυτοζωούν» και δεν έχουν κανένα απολύτως οικονομικό κέρδος, ώστε να συνεχίσουν για πολύ καιρό ακόμη να λειτουργούν.
Στη συνέχεια, η πρόεδρος του ΠΑΣΚΕΔΙ σχολίασε το μέτρο στήριξης της κυβέρνησης σχετικά με τη μερική κάλυψη των ενοικίων (κατά 60%) για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, για όσες επιχειρήσεις διέκοψαν την δραστηριότητά τους. Για να πληρώσουν ωστόσο τα ενοίκιά τους οι επιχειρήσεις, «θα πρέπει πρώτα να εισπράξουν χρήματα. Δεν έχει κανένας απόθεμα από την προηγούμενη χρονιά, προκειμένου να πληρώσει αυτό το 60%».
Αναφορικά με την αποζημίωση των 800 ευρώ για τους εργαζόμενους, που αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους, η κα. Κωνσταντίνου τόνισε πως «ενάμιση μήνα με αυτά τα χρήματα δεν μπορούν να βγάλουν. Αυτούς τους ανθρώπους δε θέλουμε να τους εξαφανίσουμε από τις επιχειρήσεις μας. Θέλουμε ζωντανές επιχειρήσεις και εργαζόμενους, οι οποίοι συμβάλλουν στο να δημιουργηθεί ένας κύκλος εργασιών, ώστε να πληρώνονται κι αυτοί».
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως «με λιγότερα σίγουρα μπορούμε, με λιγότερους όμως όχι» και συμπλήρωσε ότι ο κλάδος της εστίασης χρειάζεται την αρωγή της Πολιτείας, προκειμένου οι επιχειρήσεις να διατηρήσουν την κουλτούρα των πληρωμών και να μπορούν να εξασφαλίζουν τους εργαζομένους τους. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, πρέπει να διασφαλιστεί ένα σοβαρό πακέτο διάσωσης και να δοθούν χρήματα, ώστε σύμφωνα με την κα. Κωνσταντίνου «να έχουμε ταμειακές ροές όταν ανοίξουμε».
Πρόταση για μηδενικό ΦΠΑ και συντελεστή έως 3% στις οικονομικές συναλλαγές
Σε ερώτηση του Reporter για το τι μέλλει γενέσθαι, εφόσον ξεπεραστεί ο «σκόπελος» της πανδημίας του κορονοϊού και ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης, η πρόεδρος του ΠΑΣΚΕΔΙ δήλωσε πως το Σωματείο έχει ξεκινήσει ήδη επαφές με τους προμηθευτές, προκειμένου να υπάρξει μείωση των τιμών. «Σκοπός αυτής της μείωσης είναι η ομαλή προσέγγιση των καταναλωτών», τόνισε και πρόσθεσε πως είναι πολλά τα επαγγέλματα του κλάδου, που έχουν υποστεί καθίζηση.
Επιπλέον, το ΠΑΣΚΕΔΙ προτείνει μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ, καθώς και τη διαμόρφωση ενός συντελεστή μέχρι 3% σε όλες τις οικονομικές συναλλαγές, που θα λαμβάνουν χώρα για τουλάχιστον έναν χρόνο. Αυτές οι δύο προτάσεις αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για να ανακάμψει ο κλάδος της εστίασης, ο οποίος σύμφωνα με την κα. Κωνσταντίνου «συντηρεί όλη την οικονομία. Τουλάχιστον 100 διαφορετικά επαγγέλματα έχουν λόγο ύπαρξης λόγω του τομέα της εστίασης».
Για να αποδοθεί ακόμη η ανάλογη οικονομική ενίσχυση στις επιχειρήσεις του κλάδου, η κα. Κωνσταντίνου σημείωσε πως «πρέπει να βγουν τα “ζήτα” των ταμειακών μηχανών, να γίνει ο υπολογισμός των εισπράξεων σε σχέση με τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2019 και να αποδοθούν χρήματα κατά προσέγγιση».
Σε περίπτωση που δεν εισακουστούν τα αιτήματα του Σωματείου, η κα. Κωνσταντίνου προειδοποίησε πως «θα ακουστεί απλά ο κρότος της κατάρρευσής μας». Παράλληλα, επανέλαβε ότι για να ξεφύγει ο κλάδος από την κρίση, είναι ανάγκη να δοθούν οικονομικά βοηθήματα στους επιχειρηματίες. Διότι, σύμφωνα με την κα. Κωνσταντίνου, δε γίνεται από μία τέτοια ζημιά, όπως αυτή που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός, να μην αποζημιωθούν οι επιχειρήσεις.
Τέλος, η πρόεδρος του ΠΑΣΚΕΔΙ ανέδειξε τον πολυδιάστατο ρόλο του τομέα της εστίασης, τονίζοντας πως δεν αποτελεί μόνο μία προσοδοφόρα πηγή εσόδων για το κράτος. «Είμαστε αυτοί που φωτίζουμε τους δρόμους, τον ξένο τον κάνουμε φίλο καθώς εισέρχεται και φτιάχνουμε πολιτισμό, την φιλοξενία μας». Για τους λόγους αυτούς, όπως επισημαίνει, ο κλάδος αξίζει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό.
Αριστοτέλης Παππάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr