Πιο συγκεκριμένα, βάζει στο μικροσκόπιό της τις αγορές των κατασκευών, του ηλεκτρονικού εμπορίου, του τραπεζικού κλάδου, αλλά και κάθε μορφής FIN-TEC τεχνολογιών, τις πλατφόρμες ταξί (Uber και BEAT), καθώς και τον τομέα των υπηρεσιών υγείας. Επίσης, σχεδιάζει το διπλασιασμό των αυτεπάγγελτων ελέγχων, το ξεκαθάρισμα των παλαιών υποθέσεων που εκκρεμούν και την επέκταση της ελεγκτικής της αρμοδιότητας και στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και των ταχυδρομικών υπηρεσιών, όπου βέβαια υπάρχει και η παρουσία σε άλλους τομείς της ΕΕΤΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ειδικά οι δημόσιες συμβάσεις αγαθών, υπηρεσιών και δημοσίων έργων θα εξεταστούν αναλυτικά από την Επιτροπή, ώστε να αποτραπούν συμπεριφορές καρτέλ. Βέβαια, όπως σημειώνουν στελέχη της Επιτροπής, ο έλεγχος των καρτέλ είναι μια δύσκολη διαδικασία, καθώς η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι πολύ λίγα καρτέλ αποκαλύπτονται, αφού οι εμπλεκόμενοι λαμβάνουν σύνθετα μέτρα για να μην ανακαλυφθούν. Ειδικά για τις κατασκευές και τα δημόσια έργα, όπου στο παρελθόν είχε γίνει μεγάλη έρευνα και καταλογισμοί, αναμένεται και πάλι να γίνει διερεύνηση σε βάθος χρόνου για πιθανές εναρμονισμένες πρακτικές. Όπως αναφέρεται, οι τιμές προσφοράς από μικρούς και μεγάλους ομίλους για μια σειρά έργων θα είναι μια αφετηρία ελέγχου, ώστε να φανεί εάν υπάρχει κάτι μεμπτό. Βέβαια, στελέχη της Επιτροπής παραδέχονται ότι για να πιστοποιηθεί, φυσικά, χρειάζεται ενδελεχής έλεγχος.
Ωστόσο, η Επιτροπή ήδη έχει προσλάβει οικονομέτρες, μια ειδικότητα απαραίτητη για το έργο που έχει ξεκινήσει και υλοποιεί. Δημιουργείται, επίσης, ειδικό τμήμα που θα παρακολουθεί συγκεκριμένες αγορές και διαδικασίες. Δύο από τους τομείς που θα τεθούν υπό παρακολούθηση είναι αυτός των δημοσίων συμβάσεων αγαθών και υπηρεσιών και των δημοσίων έργων.
Η έρευνα θα γίνεται μέσω αλγόριθμων με τα στοιχεία που υπάρχουν στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Σύστημα Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) και στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) (ποιοι είναι οι προμηθευτές, το ύψος των προσφορών και σε ποιους γίνεται η ανάθεση κλπ.). Από τη διαμόρφωση των προσφορών, όπως αναφέρουν στελέχη της Επιτροπής, μπορεί να διαμορφωθεί μία εικόνα εάν υπάρχουν ενδείξεις για συνεννοήσεις και «στήσιμο» διαγωνισμών και τότε θα προχωράει η περαιτέρω διερεύνηση.
Παράλληλα, για τον κλάδο των σούπερ μάρκετ, πέρα από την κλαδική μελέτη που θα δημοσιοποιηθεί το επόμενο διάστημα, θα υπάρχει συνεχής επικαιροποίηση (με μελέτες) της λειτουργίας του κλάδου, σε διετή βάση.
Επιπλέον, πρόταση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προς την κυβέρνηση, είναι να θεσπιστεί συναρμοδιότητα με τις επιτροπές τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων για να διευκολύνεται η ελεγκτική διαδικασία.
Πρόκειται για μια πρακτική που εφαρμόζεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης γι’ αυτό και θα ζητηθεί να υπάρξει σχετική διευθέτηση στην επικείμενη αναθεώρηση του ν.3959/2011.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση των παλιών υποθέσεων που εκκρεμούσαν ακόμη και πριν το 2011, για φέτος, η Επιτροπή έχει στόχο να «ξεμπλέξει» με 50 υποθέσεις, εκ των οποίων περίπου 30 θα προέρχονται από αυτεπάγγελτες έρευνες και οι άλλες 20 από καταγγελίες. Σημειώνεται ότι μέχρι πέρυσι, ο μέσος όρος των αυτεπάγγελτων ερευνών κινούταν στις περίπου 15 υποθέσεις.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr