Όπως ανέφερε, την προηγούμενη εβδομάδα η Viva κατέθεσε αίτημα στην ΤτΕ για να προωθηθεί στον SSM και αναμένει την έγκριση του τελευταίου, ώστε η δεσμευτική πρόταση να μετατραπεί σε οριστική συναλλαγή.
Ο κ. Καρώνης, πάντως, χωρίς να αναλύσει τα εταιρικά του πλάνα, περιέγραψε εικόνες από το μέλλον σε σχέση με την τραπεζική και τις συναλλαγές. Όπως είπε «η τεχνολογία μπορεί να αλλάξει πολλά σημερινά πράγματα ακόμη και τη σημερινή μορφή των ΑΤΜs».
Μάλιστα, υπογράμμισε ότι σε σχέση με τις χρεώσεις και τη χρήση των ΑΤΜ υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός με τις τράπεζες. «Καλώς οι τράπεζες χρέωσαν για τη χρήση των ΑΤΜ». «Αυτό που δεν έπρεπε να γίνει», είπε, «ήταν επί ενάμιση χρόνο να χρεώνουν τις κάρτες μόνο της Viva και όχι των άλλων τραπεζών. Ο αθέμιτος ανταγωνισμός είναι το πρόβλημα και όχι οι υπηρεσίες που πρέπει να χρεώνονται» τόνισε.
«Τα κρυπτονομίσματα», όπως σημείωσε, «είναι ένας χώρος που δεν θέλουμε να εμπλακούμε ποτέ και δεν μας ενδιαφέρει. Για μένα, ανήκουν στο χώρο του betting, στο χώρο του τζόγου και χρησιμοποιούνται από το darknet. Έχουμε ένα εποπτευόμενο ίδρυμα και σύντομα ελπίζουμε να έχουμε και ένα δεύτερο και το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε θα ήταν οποιαδήποτε εμπλοκή με κρυπτονομίσματα».
Για τo blockchain επισήμανε ότι «είναι ενδιαφέρουσα τεχνολογία και γίνονται προσπάθειες από διάφορες ομάδες, για τη χρήση της τεχνολογίας αυτής, αλλά εμείς δεν είμαστε από αυτές τις ομάδες και δεν θα θέλαμε να ασχοληθούμε με το R&D αυτού του χώρου. Στρατηγικά είμαστε εκτός του χώρου αυτού γιατί κυριάρχησαν με τα cryptocurrencies και πιστεύουμε ότι δεν μας ταιριάζει αυτό το περιβάλλον».
Τόνισε, επίσης, ότι «η τεχνολογία έχει σκοπό έχει να διευκολύνει τους πελάτες των τραπεζών που σήμερα προσέρχονται σε φυσικό κατάστημα για μία εργασία». Ανέφερε ως παράδειγμα ότι στο μέλλον η χορήγηση ενός δανείου θα γίνεται με βάση το προφίλ του δανειολήπτη και όλη η διαδικασία θα γίνεται μέσα από έναν αλγόριθμο ενώ σήμερα η διαδικασία αποτελεί μία επίπονη εργασία υπαλλήλων και επιτροπών για να δοθεί μία έγκριση.
Επιπλέον, ο Χάρης Καρώνης αναγνώρισε ότι «τα Capital Controls έφεραν ένα καλό», αλλά θα ήταν προτιμότερο να τα είχαμε αποφύγει. Ωστόσο, αφού εφαρμόστηκαν έθεσαν σε τροχιά ανάπτυξης τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Σημειώνεται ότι η Viva Wallet, όπου στρατηγικός επενδυτής είναι κι τυπικά από τις 19 Φεβρουαρίου το λονδρέζικο venture capital fund Hedosophia, διαθέτει 14 φυσικά καταστήματα και μέχρι τα τέλη του 2020 ο αριθμός τους θα φτάσει τα 20 , διαθέτοντας παρουσία σε πολλές χώρες του κόσμου. Όπως είπε ο κ. Καρώνης «η ανάπτυξη σε 14 χώρες δεν ήταν καθόλου εύκολη, ούτε ο στόχος να φτάσει στις 23 χώρες σε ένα χρόνο είναι εύκολος, καθώς στην Ευρώπη δεν υπάρχουν ενιαίοι κανόνες και σε κάθε χώρα πρέπει να ακολουθηθεί διαφορετική διαδικασία». Έφερε ως παράδειγμα τη Γερμανία, όπου μετά από 11 μήνες ακόμη η Viva δεν έχει καταφέρει να φτιάξει υποκατάστημα, «καθώς οι διαδικασίες είναι διαφορετικές, χρειάζεται και έγκριση και από ένα δικαστήριο, ενώ στο Παρίσι πρέπει να συμμετέχεις σε διαγωνισμό για να ανοίξεις ένα γραφείο σε ένα κτήριο».
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr