Στόχος της E&Υ και του υπουργείου Οικονομικών είναι η διαδικασία της ελεύθερης διαπραγμάτευσης με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου.
Η διαδικασία ξεκινά στο τέλος της εβδομάδας και αναμένεται να διαρκέσει περίπου 20 ημέρες και το Ελληνικό Δημόσιο στοχεύει στο να κατέχει μέχρι και το 21% της νέας εταιρείας μετά τη διαδικασία εξυγίανσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον τους για την εταιρεία έχουν εκφράσει τουλάχιστον πέντε ξένοι όμιλοι από χώρες όπως το Ισραήλ, η Γερμανία αλλά και η Ελλάδα.
Το ιστορικό
Η ΕΛΒΟ τέθηκε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης από το 2014 και έκτοτε βρίσκεται σε αναζήτηση επενδυτή. Οι δύο πρώτοι διαγωνισμοί για την πώληση της εταιρείας είχαν γίνει μέσα στο 2017, με τον πρώτο να κηρύσσεται άκυρος λόγω αιρεσιμοτήτων στις προσφορές και τον δεύτερο να κηρύσσεται άγονος, αφού δεν κατατέθηκε καμία προσφορά. Ο τρίτος προκηρύχθηκε τον Φεβρουάριο του 2019 από τον ειδικό διαχειριστή που τοποθετήθηκε προ πενταετίας. Ωστόσο, αναβλήθηκε για τον Μάρτιο και τελικά «πάγωσε» λόγω εκλογών.
Η στάση της κυβέρνησης
Ως «πληγή» για την ελληνική οικονομία χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών τις περιπτώσεις κάποιων εταιρειών, ανάμεσα του και η ΕΛΒΟ, μιλώντας στη Βουλή. Ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε για την συγκεκριμένη ότι βρισκόταν σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης από το 2014 «με υπόλοιπο ζημιών 157 εκατ. ευρώ, χρέη 36 εκατ. ευρώ προς τις τράπεζες και τζίρο μόλις 4 εκατ. ευρώ».
Το πλεονέκτημα
Οι εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ βρίσκονται στη βιομηχανική περιοχή Θεσσαλονίκης και καταλαμβάνουν έκταση 270 στρεμμάτων, μια αξιόλογη ακίνητη περιουσία, ενώ στα περιουσιακά της στοιχεία ανήκουν η πιστοποιημένη γραμμή συναρμολόγησης αρμάτων μάχης Leopard και ο σταθμός διαγνωστικών και συντήρησής τους.
Χαρά Κάνδηλα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr