Στο πλαίσιο αυτό, ήδη, διαπραγματεύονται οι όροι της νέας σχέσης που θα προκύψει ανάμεσα στο μπλοκ και τη Βρετανία, αλλά και οι σχέσεις της τελευταίας με τις άλλες χώρες. Σε αυτό εστιάζει και η ελληνική πλευρά. Μάλιστα, η κυβέρνηση κατέθεσε σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή στις αρχές του μήνα με στόχο να συσταθεί ρυθμιστικό πλαίσιο και να αρθούν οι όποιες αβεβαιότητες που προκύπτουν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, με ή χωρίς την επίτευξη συμφωνίας.
Στο νομοσχέδιο ρυθμίζονται, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα διαμονής των Βρετανών πολιτών στην Ελλάδα, οι προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα με έδρα τη Βρετανία και η διευθέτηση χρηματοπιστωτικών θεμάτων.
Την ίδια στιγμή, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ανακοίνωσε νομοτεχνική βελτίωση, βάσει της οποίας «οι προσλήψεις και οι μετατάξεις προς τα τελωνεία της χώρας θα πραγματοποιηθούν, είτε με άτακτη είτε με συμφωνημένη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Τι προβληματίζει τις επιχειρήσεις
Τι γίνεται όμως με τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Βρετανία; Η έναρξη της διαδικασίας του Brexit γεννά προβληματισμό και ανησυχίες στον εμπορικό κόσμο, αφού η Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των προορισμών για τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό.
Ειδικότερα, οι όροι που θα συνοδεύουν το Brexit και το πλαίσιο που θα διαμορφωθεί για την επόμενη μέρα στις εμπορικές συναλλαγές με τις ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την εξέλιξη της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και για την κερδοφορία τους.
Μεγαλύτερο πρόβλημα αναμένεται να αποτελέσει η εισαγωγή των προϊόντων τους στην Αγγλία και ο χρόνος καθυστέρησης μέσω των νέων διαδικασιών στα τελωνεία. Πλέον, οι εμπορικές συναλλαγές θα διέπονται από τους γενικούς κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, κάτι που συνεπάγονται την επιβολή εθνικών δασμών και πρόσθετων τελωνειακών ή εισαγωγικών διατυπώσεων.
Η πιθανή ανατίμηση των προϊόντων πρόκειται να αλλάξει το κόστος των πωλήσεων. Ανάλογες αλλαγές θα φέρει και μια πιθανή διολίσθηση στην ισοτιμία του βρετανικού νομίσματος, αφού τα ελληνικά προϊόντα θα καταστούν αυτόματα πιο ακριβά, χάνοντας σε ανταγωνιστικότητα.
Τι αναμένει ο εμπορικός κόσμος
Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη σημειώνει σχετικά πως «παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία τις εξελίξεις γύρω από το μέλλον της Μεγάλης Βρετανίας και την διαδικασία εξόδου της από την Ε.Ε.» και συμπληρώνει ότι «Αν και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τις ακριβείς επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές, καθίσταται επιτακτική η λήψη μέτρων στήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων που εξάγουν προϊόντα στην βρετανική αγορά, με δεδομένη την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για την πορεία ανάκαμψης της χώρας».
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος εκτίμησε πρόσφατα ότι «η επικείμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημιουργήσει συνθήκες αβεβαιότητας, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει επ’ ακριβώς τις συνέπειες που θα έχει το Brexit, τόσο για τη βρετανική οικονομία όσο και για τους οικονομικούς της εταίρους». «Κινούμαστε όλοι σε αχαρτογράφητα νερά και για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να υπάρξει μία ξεκάθαρη και κυρίως εφαρμόσιμη συμφωνία αποχώρησης, ώστε να περιοριστούν κατά το δυνατόν οι επιπτώσεις της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες της ΕΕ και φυσικά και της Ελλάδας», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής Βασίλης Κορκίδης υπογραμμίζει ότι «Η 31η Ιανουαρίου είναι η αρχή ενός νέου κύκλου διαπραγματεύσεων. Από το Brexit πάντως δεν υπάρχουν κερδισμένοι, παρά μόνο χαμένοι. Τόσο η ΕΕ χάνει από κράτος - μέλος της, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μετά τη Γερμανία, όσο και η Μ. Βρετανία χάνει ένα μεγάλο μερίδιο από μία τεράστια αγορά 400 εκατ. καταναλωτών. Όσο για την Ελλάδα, που θα υποστεί αναλογικά λιγότερο τις επιπτώσεις, τολμώ να πω πως έχει προετοιμαστεί, καθώς το νομοσχέδιο για το Brexit ψηφίστηκε από τις επιτροπές Εξωτερικών και Οικονομικών κατά πλειοψηφία».
Η μεταβατική περίοδος
Αμέσως μετά την έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης την Παρασκευή, επόμενο κρίσιμο ραντεβού της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Βρετανία είναι η Σύνοδος Κορυφής τον Ιούνιο, όταν και θα οριστικοποιηθεί το κατά πόσο είναι εφικτή μια νέα εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Μέχρι τότε ανοιχτές θα είναι οι δύσκολες, όπως μέχρι πρότινος φαίνεται, διαπραγματεύσεις. Άλλωστε, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, προειδοποίησε πρόσφατα ότι «η Ένωση δεν θα κάνει συμβιβασμό “ποτέ, ποτέ, ποτέ” για την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς της», αφήνοντας αιχμές ότι το Λονδίνο υποτίμησε το κόστος της αποχώρησης. Μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί η μεταβατική αυτή περίοδος ανάμεσα στις δύο αυτές πλευρές.
Χαρά Κάνδηλα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr