Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Reporter Μagazine Δεκεμβρίου.
Αυτό εξήγησε ο κ. Μυτιληναίος στους Έλληνες θεσμικούς επενδυτές μετά την ολοκλήρωση της έκδοσης του ομολόγου με το οποίο ο Όμιλος άντλησε 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,5%. Μία έκδοση που ανοίγει το δρόμο για να προχωρήσει η εταιρία και σε άλλες ακόμη πιο ευνοϊκές εκδόσεις στο μέλλον.
Όπως επισημαίνει ο κ. Ευ. Μυτιληναίος, οι ξένοι επενδυτές πρώτα κοιτούν τους δείκτες ESG που μετρούν τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιδόσεις, αλλά και το επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης και μετά αποφασίζουν αν θα ασχοληθούν με μία εταιρεία.
Η επιτυχία του ομολόγου της MYTILINEOS έκρυβε λοιπόν παράλληλα και μία προσπάθεια της εταιρείας να βελτιώσει τη διαχείριση των επιπτώσεων της δραστηριότητάς της στο περιβάλλον, τη σχέση της με όλα τα κοινά της, αλλά και να εφαρμόσει πρωτοποριακές για τα ελληνικά δεδομένα πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης, που προάγουν τη διαφάνεια και την αξιοκρατία.
Η Εταιρεία επιβεβαίωσε την έμφαση που δίνει στην βιώσιμη ανάπτυξη (ESG), όχι μόνο μέσω της επέκτασης στο ανακυκλωμένο αλουμίνιο, αλλά και ενσωματώνοντας τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης στον βασικό άξονα της στρατηγικής της. Δεσμεύθηκε μάλιστα να επιτύχει το μακροπρόθεσμο στόχο που προβλέπει ότι οι μεταλλουργικές δραστηριότητες θα τροφοδοτούνται αποκλειστικά μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030.
Το όραμα
Το όραμα της MYTILINEOS, όπως πλέον διατυπώθηκε και επίσημα από τον ίδιο τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, είναι να μην εξαρτάται πια η παραγωγή αλουμινίου από τον άνθρακα. Αυτό άλλωστε ορίζει η παγκόσμια και κοινοτική πολιτική για την κλιματική αλλαγή, αλλά και η κυβερνητική δέσμευση για απολιγνιτοποίηση.
Ειδικότερα για το «πράσινο» αλουμίνιο, όπως πλέον ονομάζεται το μέταλλο αυτό, όταν είναι δευτερόχυτο, η στρατηγική της MYTILINEOS, όπως ορίστηκε σαφώς από την διοίκηση στους θεσμικούς επενδυτές, επικεντρώνεται στην επέκταση του Τομέα Μεταλλουργίας, μέσω ενός στοχευμένου επενδυτικού πλάνου.
Το αλουμίνιο έχει την ικανότητα να ανακυκλώνεται απεριόριστα, χωρίς να χάσει την αξία του. Ο παγκόσμιος Σύνδεσμος Αλουμινίου σημειώνει ότι σχεδόν το 75% του συνολικού αλουμινίου που έχει ποτέ κατασκευαστεί, χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα.
Με την επέκτασή της στο δευτερόχυτο αλουμίνιο, η MYTILINEOS αυξάνει την παραγωγική της δυναμικότητα κατά 25% στους 250 χιλ. τόνους. Παράλληλα, ενισχύεται η προσπάθειά της για μείωση της ενέργειας, μέσω της διαδικασίας ανακύκλωσης προϊόντων αλουμινίου που απαιτεί μόνο το 5% της ενέργειας που χρειάζεται για την παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου, ενώ παράγει 95% λιγότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.
Ταυτόχρονα, η MYTILINEOS και ειδικότερα ο Τομέας Μεταλλουργίας πέτυχαν μια μοναδική διάκριση. Εντάχθηκε στην Πρωτοβουλία Υπεύθυνης Διαχείρισης Αλουμινίου (ASI) ως μέλος Παραγωγής & Μεταποίησης. Στην ίδια πρωτοβουλία έχει ήδη ενταχθεί η αφρόκρεμα της παγκόσμιας βιομηχανίας αλουμινίου, όπως οι Rio Tinto, Alcoa, Hydro και Rusal.
Η συμμετοχή στην Πρωτοβουλία ASI αντανακλά τη δέσμευση της MYTILINEOS ως προς τη βιώσιμη παραγωγή βωξίτη, αλουμίνας και αλουμινίου, καθώς και μέσω της διαρκούς αυτοβελτίωσης και αδιάλειπτης διαδικασίας επιμόρφωσης με σκοπό την αύξηση του θετικού αντίκτυπου των δραστηριοτήτων της στην ευρύτερη κοινωνία.
Οι πρωτοβουλίες της MYTILINEOS για τη βιώσιμη ανάπτυξη επεκτείνονται σε όλους τους Τομείς Δραστηριότητάς της. Η ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, σε συνδυασμό με την συμμετοχή σε πλείστα ερευνητικά προγράμματα όπως το «Horizon 2020» και το «UtilitEE» για την ενεργειακή αποδοτικότητα, φέρνουν την εταιρεία στην κορυφή της ευρωπαϊκής πρωτοπορίας.
Μέσα στο 2019, η MYTILINEOS εντάχθηκε στον αναγνωρισμένο χρηματιστηριακό δείκτη βιώσιμης ανάπτυξης FTSE4Good (Emerging Index), που στοχεύει στην προώθηση επενδύσεων σε εισηγμένες εταιρείες με σημαντική συνεισφορά στην κοινωνία, στο περιβάλλον και στην εταιρική διακυβέρνηση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησής της, η MYTILINEOS σημείωσε υψηλές επιδόσεις και κατάφερε, στην πρώτη συμμετοχή της, να πετύχει βαθμολογία μεγαλύτερη από το 79% των αξιολογημένων εταιρειών στον τομέα των βιομηχανικών προϊόντων και υπηρεσιών.
Η ISS, που απευθύνεται αποκλειστικά σε διεθνείς θεσμικούς επενδυτές, βαθμολόγησε τη MYTILINEOS με άριστα σε όλες σχεδόν τις επιδόσεις της, όπως και η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Arabesque.
Αυτά είναι λοιπόν σήμερα τα σημαντικότερα επενδυτικά εργαλεία για την αξιολόγηση εισηγμένων εταιρειών.
Το ομόλογο
Οι επιδόσεις της MYTILINEOS εξηγούν και το χαμηλό κουπόνι του ευρωομόλογου. Όταν εταιρείες όπως η Fosun ή η Jaguar, που αξιολογούνται στα ίδια επίπεδα με την MYTILINEOS δανείζονται με σχεδόν διπλάσιο επιτόκιο, αντιλαμβάνεται κανείς τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η ελληνική εταιρεία, στην παρθενική της εμφάνιση στις διεθνείς αγορές.
Οι ελληνικές εταιρείες που όχι απλά επιβίωσαν της κρίσης, αλλά «ατσαλώθηκαν» και διέπρεψαν, διεκδικούν τη θέση τους στο διεθνές επενδυτικό στερέωμα, με αξιώσεις και προοπτικές. Το ποσοστό των ξένων επενδυτών στο ομόλογο της MYTILINEOS ξεπέρασε το 35%, κάτι που θεωρείται εντυπωσιακό από αναλυτές, τόσο λόγω του γεγονότος ότι ήταν η πρώτη διεθνής έκδοση για την ελληνική εταιρεία, όσο και για το τελικό 2,5% του κουπονιού, καθώς συνήθως τα ξένα κεφάλαια τείνουν να ανεβάζουν κατά πολύ τα επιτόκια, όπως άλλωστε είδαμε και σε άλλες πρόσφατες ελληνικές ομολογιακές εκδόσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr