Του Γιώργου Γεωργίου
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Reporter Μagazine Δεκεμβρίου.
Με επίκεντρο, τον άνθρωπο, το περιβάλλον και το συλλογικό συμφέρον, το οικογενειακό αυτό Ίδρυμα έχει επιτελέσει σημαντικό έργο με ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα.
Η προσέγγιση, λοιπόν, του Ιδρύματος πηγάζει από την πεποίθηση πως όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να ζήσουν μια γεμάτη και αξιοπρεπή ζωή και εστιάζει στην έμπρακτη στήριξη καινοτόμων δράσεων που μετατρέπουν αυτήν την πεποίθηση σε πραγματικότητα.
Έτσι, έχουν δημιουργηθεί προγράμματα, τα οποία στοχεύουν στην εξεύρεση μακροπρόθεσμων λύσεων που αλλάζουν τη ζωή συνανθρώπων μας που το έχουν ανάγκη.
Παράλληλα, βασική επιδίωξη είναι η προστασία της θάλασσας και η υπεύθυνη διαχείρισή της, μέσω συντονισμένων εργασιών για τον περιορισμό των πλαστικών και των θαλάσσιων απορριμμάτων στη Μεσόγειο.
Επιπλέον, καταβάλλονται προσπάθειες για την προστασία πολιτιστικών μνημείων με ιδιαίτερη σημασία και νόημα για τον ελληνισμό, όπως και για την προώθηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως λέει στο Reporter Magazine, η Εκτελεστική Διευθύντρια του Ιδρύματος, Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου, «σχεδιάζει δικά του προγράμματα, συνεργάζεται με άλλους φορείς, ενώ υποστηρίζει δράσεις άλλων οργανισμών στους τομείς ενδιαφέροντός του. Στόχος του είναι να λειτουργήσει ως καταλύτης σε ζωτικά ζητήματα για την Ελλάδα, τόσο αυτόνομα όσο και μέσα από συνεργασίες».
Ποια προγράμματα «τρέχουν»
«The People’s Trust»
Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη συμβάλλει ουσιαστικά στην υλοποίηση νέων ιδεών και πρωτοβουλιών. Σε αυτό το πλαίσιο, αποτέλεσε ιδρυτικό δωρητή και βασικό χρηματοδότη της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας, «The People’s Trust», με σκοπό, όπως επισημαίνει η Δρ. Κοσμοπούλου, «την καταπολέμηση της ανεργίας μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς το πρόγραμμα υποστηρίζει νέες και υπάρχουσες μικρές επιχειρήσεις όλων των κλάδων, παρέχοντας οικονομική αρωγή και συμβουλευτική υποστήριξη».
Στον οργανισμό «The People’s Trust» πιστεύουν στο ταλέντο και τις δυνατότητες των επιχειρηματιών στην Ελλάδα, γι’ αυτό και τους τροφοδοτούν με τα απαραίτητα εργαλεία, ενδυναμώνοντας τις δεξιότητές τους και μετατρέποντας την αρχική τους ιδέα σε μια κερδοφόρα επιχείρηση.
Αξίζει να σημειωθεί πως από την ίδρυση του οργανισμού, το 2016, μέχρι και σήμερα, περισσότερες από 240 επιχειρήσεις έχουν λάβει χρηματοδότηση, από τις οποίες άνω του 90% συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά και να αναπτύσσεται, ενώ έχουν δημιουργηθεί πάνω από 500 θέσεις εργασίας.
Η χρηματοδότηση που παρέχεται είναι μέχρι το ποσό των 10.000 ευρώ και απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να δημιουργήσουν μια νέα επιχείρηση ή επιθυμούν να αναπτύξουν περαιτέρω την υφιστάμενη μικρή επιχείρησή τους, αλλά δυσκολεύονται να βρουν άλλες πηγές χρηματοδότησης.
«Sea Change Greek Islands»
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιδιώκει, σύμφωνα με την Δρ. Κοσμοπούλου «να αλλάξει τη σχέση μας με τη θάλασσα, παρεμβαίνοντας αποτελεσματικά στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος σε δέκα νησιά των Κυκλάδων».
Ειδικότερα, στόχος είναι η ενίσχυση των κατοίκων και η ευαισθητοποίηση για τη μείωση της ρύπανσης που προκαλείται από τα πλαστικά μιας χρήσης. Υπό αυτό το πρίσμα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει οργανωμένους καθαρισμούς ακτών, περιβαλλοντική εκπαίδευση για όλες τις σχολικές βαθμίδες, καθώς και δράσεις για εφήβους, επιδιώκοντας την ενεργοποίηση των μαθητών-ερευνητών σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Παράλληλα, περιλαμβάνει εκστρατείες ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού, συναντήσεις με τοπικούς φορείς αλλά και την υποστήριξη πολιτιστικών και αθλητικών γεγονότων για την προώθηση των σκοπών του.
«Typhoon Project»
Αναφερόμενη στο «Typhoon Project», η Δρ. Κοσμοπούλου υπογραμμίζει ότι: «Η πρόσφατη απόκτηση του «Typhoon», ενός νορβηγικής κατασκευής πλοίου 72 μέτρων, επιτρέπει στο Ίδρυμα να πραγματοποιήσει μεγάλης κλίμακας καθαρισμούς δυσπρόσιτων παράκτιων και υποθαλάσσιων περιοχών» και προσθέτει:
«Το «Typhoon Project» ξεκίνησε στα τέλη Ιουλίου και έχει δραστηριοποιηθεί στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στον Σαρωνικό Κόλπο, απομακρύνοντας συνολικά περισσότερους από 30 τόνους απορριμμάτων. Το πλοίο συνεχίζει να δραστηριοποιείται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, σε συνεργασία με ΜΚΟ, ερευνητικούς φορείς και ακαδημαϊκά ιδρύματα».
Η ομάδα δράσης του Typhoon, αποτελούμενη από στελέχη του Ιδρύματος και μόνιμο προσωπικό του σκάφους, ξεκίνησε πιλοτικά τις δράσεις της στο τέλος Ιουλίου από την περιοχή της Λαυρεωτικής και τη νήσο Πάτροκλο, ενώ στο τέλος Αυγούστου βρέθηκε στην επιβαρυμένη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού.
Εκεί, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, υπό την επιστημονική διεύθυνση του Καθηγητή Γιώργου Παπαθεοδώρου, πραγματοποίησαν ένα πιλοτικό ερευνητικό ωκεανογραφικό πρόγραμμα μελέτης των απορριμμάτων στον βυθό με χρήση δύο τηλεκατευθυνόμενων υποβρύχιων οχημάτων (ROV), αλλά και οργανωμένους καθαρισμούς δυσπρόσιτων ακτών και βραχονησίδων, με συστηματική καταγραφή και δειγματοληψία των απορριμμάτων τους.
Παράλληλα, το Typhoon ολοκληρώνει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα καθαρισμού στην Κρήτη, όπου σε διάστημα 30 ημερών απομάκρυνε περισσότερους από 15 τόνους απορριμμάτων. Ο καθαρισμός των δυσπρόσιτων ακτών και η αποκομιδή απορριμμάτων βάρους εκατοντάδων κιλών, εκτός της απορρύπανσης του περιβάλλοντος, αναμένεται, μέσω της συστηματικής καταγραφής απορριμμάτων, να αποδώσει σημαντικά επιστημονικά συμπεράσματα, καθώς αυτά καταλήγουν στις ακτές μετά από το μακρύ ταξίδι τους στη θάλασσα.
«Fishing for Litter»
Μέσω αυτού του προγράμματος, αναδεικνύεται η συμμετοχή του αλιευτικού κλάδου στη μείωση των θαλάσσιων απορριμμάτων.
Οι επαγγελματίες αλιείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα καλούνται να συλλέξουν απορρίμματα θαλάσσης που συσσωρεύονται στα δίχτυα τους ως μέρος της συνήθους αλιευτικής τους δραστηριότητας. Αυτά στη συνέχεια αποθηκεύονται στα σκάφη τους και οδηγούνται στην ακτή με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.
Ως αποτέλεσμα της δράσης, απομακρύνεται σημαντικό μέρος των θαλάσσιων απορριμμάτων, ενώ, ταυτόχρονα, επιτυγχάνονται η ευαισθητοποίηση της αλιευτικής βιομηχανίας και η αλλαγή των πρακτικών διαχείρισης των απορριμμάτων της.
Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2018 στον Σαρωνικό και συνεχίζεται κατά το 2019 στη Βόρεια Ελλάδα (Μηχανιώνα, Καβάλα), με βασική επιδίωξη τη συλλογή χρήσιμων δεδομένων που θα αξιοποιηθούν από την επιστημονική κοινότητα.
Μία νέα αρχή
Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη στηρίζει έμπρακτα τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις. Γνωρίζοντας πως έχουν περιορισμένες δυνατότητες και χρόνο, παρέχει συνεχή συμβουλευτική, λειτουργώντας ως μέντορας, όπου και όταν χρειάζεται.
Αναλυτικότερα, προσφέρεται, κατά κύριο λόγο, οικονομική υποστήριξη σε οργανώσεις, ακαδημαϊκά ιδρύματα και διάφορους φορείς, για την κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων και την ενίσχυση των δεξιοτήτων τους.
Με αυτόν τον τρόπο, προωθούνται αξίες, όπως η αλληλεγγύη και η συνεργασία, οι οποίες προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο έργο του, καθιστώντας το πρότυπο και για άλλα παρεμφερή Κοινωφελή Ιδρύματα. Με ένα ευρύ πεδίο δράσης που έχουν ως αφετηρία την ανθρώπινη υπόσταση, το Ίδρυμα δίνει το έναυσμα για ένα ολικό «restart», μία νέα αρχή για μία κοινωνία, που δοκιμάστηκε αρκετά την τελευταία δεκαετία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr