Με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Βουλευτή Κορινθίας, κ. Χρίστου Δήμα, το ακίνητο μεταβιβάζεται από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της επένδυσης μέσω ΣΔΙΤ.
«Πρόκειται για μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη, που σηματοδοτεί τη νέα εποχή για την Έρευνα και την Καινοτομία στη χώρα», επισήμανε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Βουλευτής Κορινθίας, κ. Χρίστος Δήμας σε δήλωσή του και πρόσθεσε «Για πρώτη φορά, δημιουργούμε μια Πολιτεία Καινοτομίας, όπου ερευνητικά κέντρα, startup επιχειρήσεις και μεγάλες βιομηχανίες θα μπορούν να αναπτύξουν ιδέες και κοινές δράσεις. Στόχος μας είναι η ώσμωση που θα δημιουργηθεί, να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας και να ενισχύσει την εξέλιξη των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Αντλώντας χρήσιμα συμπεράσματα από επιτυχημένα εγχειρήματα στο εξωτερικό και με την υποστήριξη του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, πιστεύουμε πως η Πολιτεία Καινοτομίας θα βοηθήσει συνολικά την οικονομία στη χώρα».
Στοιχεία για το ακίνητο
Το κτίριο της «ΧΡΩΠΕΙ», η ιστορία του οποίου είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξη της βιομηχανίας και της έρευνας στην Ελλάδα, από τα τέλη ακόμα του 19ου αιώνα, έμεινε αναξιοποίητο και κλειστό τα τελευταία 30 χρόνια.
Στο ακίνητο επρόκειτο να μεταστεγαστούν τα Δικαστήρια του Πειραιά. Όμως, το σχέδιο αυτό ουδέποτε υλοποιήθηκε, με αποτέλεσμα ο Εθνικός οργανισμός Φαρμάκων, στην κυριότητα του οποίου ανήκει, αφ’ ενός να μην μπορεί να το αξιοποιήσει καθώς ήταν δεσμευμένο για τα Δικαστήρια κι αφ’ ετέρου να υφίσταται σημαντική οικονομική επιβάρυνση από τις δαπάνες φύλαξής του.
Με βάση την διάταξη, που περιλαμβάνεται στο Νομοσχέδιο «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και άλλες διατάξεις», το οποίο συζητείται σήμερα στη Βουλή, επιτυγχάνεται η βέλτιστη αξιοποίηση του ακινήτου, χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς σε αυτό θα δημιουργηθεί η πρώτη πολιτεία έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας στη χώρα. Η αξιοποίησή του εν λόγω ακινήτου, με παράλληλη διατήρηση του αρχιτεκτονικού χαρακτήρα των κτιρίων του, θα συμβάλλει, εκτός των άλλων και στην εν γένει οικιστική, περιβαλλοντική και πολιτιστική ανάπτυξη και αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά. Επιπλέον, ο ΕΟΦ θα απαλλαγεί από ένα πολύ μεγάλο ετήσιο κόστος συντήρησης και φύλαξης του ακινήτου, ενώ παράλληλα θα λαμβάνει το 5% από τα πιθανά έσοδα που θα προκύψουν για το Ελληνικό Δημόσιο.
Η διεθνής πρακτική έχει αναδείξει πως σε αστικές περιοχές που έχουν δημιουργηθεί ανάλογες δομές, έχει αναβαθμιστεί η περιοχή, έχει βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον και έχουν αυξηθεί οι θέσεις εργασίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr