Οι δύο δήμαρχοι ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα #gopafree, στο πλαίσιο του οποίου συλλέγονται και ανακυκλώνονται τα αποτσίγαρα, προκειμένου να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον από αυτά. Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, τα αποτσίγαρα είναι καταστροφικά για το περιβάλλον και επιβαρύνουν όλα τα έμβια όντα μέσω της τροφικής αλυσίδας. Η γνωστή σε όλους «γόπα» περιέχει 19 τοξικές ουσίες και είναι κατασκευασμένη από πλαστικό. Μπορεί να είναι μικρή, αλλά ιδιαίτερα επικίνδυνη, αφού περιέχει υδροκυάνιο, μόλυβδο, μεθανόλη, μεθύλιο, νιτρικό οξύ, πολώνιο-210, θειικό οξύ, πίσσα και ραδόνιο, νικοτίνη, βενζόλιο, κάδμιο, ακετόνη, οξικό οξύ, αμμωνία και αρσενικό.
Συμφωνήθηκε η συνεργασία για την τοποθέτηση κάδων του «gopafree» σε δημόσιους χώρους για τη συλλογή των αποτσίγαρων, ώστε να μπορούν οι καπνιστές να σβήνουν εκεί τα αποτσίγαρα τους. Τα σημεία τοποθέτησης των ειδικών κάδων μπορεί να είναι πλατείες, νοσοκομεία, θέατρα, πεζόδρομοι, κλπ. Επίσης, συζητήθηκε η δυνατότητα εξεύρεσης χορηγών για την κατασκευή των κάδων και την προβολή της πρωτοβουλίας.
Η Ελλάδα παράγει περίπου 22 δισεκατομμύρια αποτσίγαρα, ή 3500 τόνους τον χρόνο, εκ των οποίων το 40% καταλήγει στις θάλασσες. Η απόρριψη τους στις χωματερές δεν λύνει το πρόβλημα, καθώς τα πλαστικά φίλτρα έχουν χρόνο βιοδιάσπασης έως και 15 έτη.
Τέλος, μέσω της ανακύκλωσης των αποτσίγαρων θα υποστηριχθούν συνάνθρωποι μας, οι οποίοι έχουν προβλήματα όρασης και ακοής. Μέρος των εσόδων από την πώληση της ανακυκλώσιμης ύλης, σε ειδικά εργοστάσια ανακύκλωσης στο εξωτερικό, θα διατίθενται για την αγορά γυαλιών και ακουστικών, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr