Κι αυτό γιατί από μια μικρή εταιρία παροχής υπηρεσιών με αναφορά κυρίως στην Ελλάδα κατάφερε να διασφαλίσει τη ανάπτυξή της, μέσα από την εξωστρέφεια και την πλήρη διεθνοποίησή της. Κι από μια εταιρία για πιστοποιήσεις, κυρίως πληροφορικής στη δεκαετία του 2000, να καταστεί ένας φορέας που καταφέρνει να έχει πελάτες για σειρά πιστοποιήσεων από το FBI, μέχρι την κυβέρνηση του Κατάρ, αλλά και να συνεργάζεται με Πανεπιστήμια όπως το Cambridge για τις εξετάσεις γλωσσομάθειας.
Όπως αναφέρει ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Βύρωνας Νικολαΐδης, μιλώντας στο Reporter.gr, σήμερα η «PEOPLECERT είναι μια παγκόσμια εταιρεία τεχνολογίας που βρίσκεται στην αιχμή της καινοτομίας αναπτύσσοντας διεθνώς προγράμματα πιστοποίησης προσώπων, καθώς επίσης και πληροφοριακά συστήματα υποστήριξης εξετάσεων.» Ωστόσο για να γίνει αυτό πέρασε «δια πυρός και σιδήρου» λόγω της κρίσης.
Κι αυτό γιατί στην αρχή των «πέτρινων» χρόνων, η People Cert ως μια μικρή ελληνική εταιρεία, είδε τον τζίρο της, που ήταν κατά βάση στην Ελλάδα, να κατακρημνίζεται και να αντιμετωπίζει το κίνδυνο του «λουκέτου». Σύμφωνα με από τον κ. Νικολαΐδη, η δραστική μείωση των εσόδων της στην ελληνική αγορά δημιούργησε ένα δίλημμα, δηλαδή ή να κλείσει την εταιρία μένοντας στα όσα είχε καταφέρει μέχρι τότε ή να προχωρήσει σε πλήρη λειτουργικό μετασχηματισμό. Σημειώνεται ότι το 2009 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 9,5 εκατ. ευρώ έναντι 16,5 εκατ. ευρώ το 2008 (-42,4%) και 14,9 εκατ. ευρώ που ήταν το 2007.
Η δύσκολη εποχή και η αλλαγή τάσης
Η απόφαση για μετασχηματισμό πάντως ήταν μια δύσκολη υπόθεση, που απαιτούσε αντοχές. Τα έξοδα έτρεχαν όσο η εταιρεία προσπαθούσε να διευρύνει της πηγές εσόδων της από το εξωτερικό, και παράλληλα τα μεγέθη της στην εγχώρια αγορά συρρικνώνονταν. Έτσι μετά τη «βουτιά» του κύκλου εργασιών το 2009, η πτώση συνεχίστηκε το 2010 με τον κύκλο εργασιών να περιορίζεται στα 6,6 εκατ. ευρώ (-29,8%), ενώ το 2011 βρέθηκε στα 6,08 εκατ. ευρώ (-8,6%). Το 2012 είχε φτάσει τα 4,5 εκ ευρώ εκ των οποίων το 1,5 εκ ήταν μόνο έξω. Σε τρία χρόνια, όμως, άλλαξε η κατάσταση και η Ελλάδα έφτασε το 1,5 εκ και το εξωτερικό στα 5 εκ. Αυτό δημιούργησε μια κατάσταση ελπίδας και οδήγησε σε αναστροφή τάσης.
Πιο συγκεκριμένα το 2012 ο τζίρος ανήλθε στα 6,58 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το 43% ήταν έσοδα από το εξωτερικό, ενώ το 2013 ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο στα 7,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 66% ήταν από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό. Σήμερα από το σύνολο των δραστηριοτήτων της, η PeopleCert εμφανίζει τζίρο 75 εκατ. ευρώ, με μόλις το 2% αυτού να προέρχεται από την Ελλάδα. Μάλιστα έχει ήδη ένα απόθεμα συμβολαίων που υπερβαίνει τα 100 εκατ. δολάρια και έχει στόχο τον υπερδιπλασιασμό της αξίας των συμβολαίων μέχρι το 2022. Έτσι η PeopleCert συγκαταλέγεται σήμερα μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων εταιρειών στην Ευρώπη. Μάλιστα η PeopleCert αναδείχθηκε «Εθνικός Νικητής» στα διεθνούς κύρους, πανευρωπαϊκά επιχειρηματικά βραβεία European Business Award (EBA) 2019, στην εξαιρετικά ανταγωνιστική κατηγορία των εταιρειών του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Βύρων Νικολαΐδης επελέγη δε, να εκπροσωπήσει το Ηνωμένο Βασίλειο για το κορυφαίο βραβείο επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη, αυτό του «Επιχειρηματία της Χρονιάς» (European Entrepreneur of the Year Award). Η επιλογή έγινε από διεθνή επιτροπή που αποτελείται από 142 μέλη, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς και θεσμικούς φορείς.
Η εταιρία και η παρουσία της διεθνώς
Η «καρδιά» της εταιρείας χτυπά στην Αθήνα όπου υπάρχει και τμήμα Ερευνας και Ανάπτυξης. Στη χώρα μας απασχολεί περισσότερους από 320 εργαζομένους πλήρους απασχόλησης, έχοντας υπερδιπλασιάσει, τον τελευταίο χρόνο τον αριθμό υπαλλήλων της. Από το σύνολο του προσωπικού της, το 81,8% είναι κάτοχοι πανεπιστημιακών τίτλων και από αυτούς το 55% κάτοχοι μεταπτυχιακών ή και διδακτορικών τίτλων. Παράλληλα, διαθέτει ένα υπερσύγχρονο τμήμα υποστήριξης και εξυπηρέτησης πελατών που εξυπηρετεί υποψήφιους και συνεργάτες σε 24ωρη βάση, 365 ημέρες τον χρόνο, σε 11 γλώσσες
Σήμερα, η PeopleCert παρέχει 600 πιστοποιήσεις σε 25 γλώσσες, με την πληροφορική και τις ξένες γλώσσες να αντιστοιχούν στο 85% και 15% του κύκλου εργασιών της, αντίστοιχα. Συνεργάζεται με 2.500 χιλιάδες εκπαιδευτικούς, ανά τον κόσμο, διαθέτοντας παρουσία, μέσω εκπαιδευτικών κέντρων, σε 25.000 σημεία. Η εταιρεία, που παρέχει πιστοποιήσεις στην γλωσσομάθεια και γνώσεις πληροφορικής, διαθέτει παρουσία σε 200 χώρες και πιστοποιεί την επάρκεια δεξιοτήτων σε πράκτορες του FBI, μέχρι γιατρούς στο Ντουμπάι και το Κατάρ αλλά και σπουδαστές ξένων γλωσσών στη Σρι Λάνκα.
Επίσης η PeopleCert έχει κερδίσει διαγωνισμούς σε ΗΠΑ, με FBI, στη Μεγάλη Βρετανία που αναμένεται να ανακοινωθεί μετά από λίγες εβδομάδες. Επίσης στην Ισπανία έχει κερδίσει πρόσφαtα δύο διαγωνισμούς, ενώ στη Γαλλία κτύπησε με αξιώσεις το πιστοποιητικό αγγλομάθειας.
Σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη η επιτυχία της εταιρία βασίζεται σε ένα τρίπτυχο που είναι το εξής:
- Ποιότητα στις διαδικασίες
- Υψηλής στάθμης εκπαιδευτικό υλικό
- Εκπαιδευτικό δυναμικό υψηλής ποιότητας στο οποίο προσφέρεται συνεχής στήριξη
Σημειώνεται ότι ο Βύρων Νκολαϊδης το 2000 ίδρυσε την ECDL Hellas που αργότερα μετονομάστηκε σε PeopleCert. Σήμερα είναι επίσης πρόεδρος των Ευρωπαίων Πληροφορικών –του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Ενώσεων Επαγγελματιών Πληροφορικής (CEPIS)– που απαρτίζεται από 33 ενώσεις πληροφορικής που προέρχονται από 32 ευρωπαϊκές χώρες και ο αριθμός των μελών του ξεπερνά το μισό εκατομμύριο.
Όπως αναφέρει, ειδικά για το θέμα τωβ δεξιοτήτων, ο Βύρων Νκολαϊδης στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις έκοψαν τις δαπάνες εκπαίδευσης λόγω κρίσης, κάτι που όμως υπονομεύει την ανταγωνιστικότητά τους. Γι’ αυτό έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να αναδείξει τη σημασία της επανακατάρτισης σε θέματα πληροφορικής αλλά και σε θέματα αναβάθμισης δεξιοτήτων. Έχει καταθέσει, μάλιστα, και σχετικές προτάσεις στην ελληνική κυβέρνηση.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr