Υπό αυτό το πρίσμα και σε μία προσπάθεια ενίσχυσης της παρουσίας του στη διεθνή σκηνή, συμμετέχει σε επιχειρηματικές αποστολές σε Ευρώπη και ΗΠΑ, όπως ήταν οι τελευταίες «εξορμήσεις» του σε San Francisco και Los Angeles.
Ο πρόεδρος του ΣΕΚΕΕ, ιδρυτής της καινοτόμου εταιρείας Vidavo και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Παντελής Αγγελίδης μίλησε στο Reporter για την πρόσφατη παρουσία του Συνδέσμου στις ΗΠΑ, τις πραγματικές ευκαιρίες, που παρουσιάζει αυτή η μεγάλη αγορά, την ανάδειξη του ελληνικού επιχειρείν και τέλος αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό που συντελείται σε παγκόσμιο επίπεδο σε συσχέτιση και με την ελληνική πραγματικότητα.
«Έχει αλλάξει το κλίμα»
«Είναι η τέταρτη χρονιά που πηγαίνουμε στις ΗΠΑ και φέτος συνειδητοποιήσαμε πως το κλίμα είναι διαφορετικό σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν» επισημαίνει ο κ. Αγγελίδης και προσθέτει πως πλέον υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση και συνεπώς περισσότερες ευκαιρίες. Πιο συγκεκριμένα, κάνει λόγο για «ισχυρές αναφορές που μας δίνουν εργαλεία που δεν είχαμε. Στην Ελλάδα, έπρεπε να ξεπεράσουμε το εμπόδιο της αξιοπιστίας της χώρας και το γεγονός ότι δεν είμαστε γνωστοί για την τεχνολογία μας. Αυτό δείχνει να έχει αλλάξει. Είμαστε πολύ καλύτερα "τοποθετημένοι" στα πράγματα».
Πώς θα προσελκύσουμε επενδύσεις
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΕΚΕΕ, μίλησε για τους τέσσερις τρόπους, με τους οποίους οι υποψήφιοι επενδυτές μπορούν να στραφούν στη χώρα μας και τους οποίους ο Σύνδεσμος παρουσίασε στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, είπε ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσω των:
- Outbound Innovation: Η επένδυση σε μία εταιρεία, με «ισχυρή» καινοτομία, για παράδειγμα, προκειμένου να αναπτυχθεί στη διεθνή αγορά, όπως συνέβη με την Workable.
- Inbound Innovation: Η ανάπτυξη ενός προϊόντος στην Ελλάδα, όπως κάνει, για παράδειγμα, η Pfizer στη Θεσσαλονίκη με το κέντρο καινοτομίας.
- Outsourcing: Επένδυση για Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D).
- Business expansion: Η «επέκταση» μέσω της επένδυσης σε μία αρκετά εδραιωμένη εταιρεία.
«Στόχος και σύστημα»
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Αγγελίδης σημειώνει ότι κατά την επίσκεψη του Συνδέσμου στις ΗΠΑ, έγιναν παρουσιάσεις, βασισμένες σε αυτούς τους τέσσερις άξονες, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με περισσότερους από 100 επενδυτές και διαμορφώθηκε μία ισχυρή ελληνική κοινότητα.
«Εταιρείες - μέλη μας, με συγκεκριμένη ατζέντα και προσφορές κατάφεραν να αναπτύξουν μία δυναμική και να προσδώσουν ένα άλλο "reference" σε αυτές τις επιχειρηματικές αποστολές» προσθέτει.
Αναφορικά με το αν υπάρχουν όντως ευκαιρίες σε αυτή την αχανή αγορά, ο πρόεδρος του ΣΕΚΕΕ υπογραμμίζει ότι: «Δεν είναι κάτι απίθανο ή ονειρικό, όπως ήταν παλαιότερα» και συμπληρώνει πως με «στόχο και σύστημα» μπορεί κάποιος να αξιοποιήσει το περιβάλλον και τις προοπτικές και να υλοποιήσει καινοτόμες πρωτοβουλίες.
«Η προσπάθεια δε σταματά εδώ. Το επόμενο διάστημα επιδιώκουμε να μεταβούμε ξανά στις ΗΠΑ, ενώ τον ερχόμενο Μάιο, προγραμματίζουμε να είμαστε στη Βοστώνη. Θα επισκεφθούμε το Hellenic Innovation Network και θα παρουσιάσουμε projects, βασισμένα στον τομέα του biotech» αναφέρει ο κ. Αγγελίδης.
Ψηφιακός μετασχηματισμός: «Θέμα προσπάθειας και σχεδιασμού»
Τέλος σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και το πως αυτός αναπτύσσεται στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του ΣΕΚΕΕ επισημαίνει πως «είμαστε πάρα πολύ πίσω σε όλους τους ευρωπαϊκούς δείκτες. Ωστόσο, έχουμε τη δυνατότητα να καλύψουμε το χαμένο έδαφος, αρκεί να συνειδητοποιήσουμε πως για να λύσουμε το πρόβλημα, πρέπει πρώτα να το αποδεχτούμε. Πρέπει να το δούμε σαν ευκαιρία και όχι σαν τροχοπέδη. Στη χώρα μας υπάρχει το καταρτισμένο δυναμικό, το οποίο θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί τα αγαθά αυτής της βιομηχανίας τέταρτης γενιάς. Είναι απλά θέμα προσπάθειας και σχεδιασμού».
Γιώργος Γεωργίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr