Πάντως, το 60% των επενδυτών υποστηρίζουν ότι αντιμετωπίζουν εμπόδια που τους αποτρέπουν από τις βιώσιμες επενδύσεις – μεταξύ των οποίων η έλλειψη των απαραίτητων γνώσεων, η έλλειψη συγκρίσιμων δεδομένων σχετικά με θέματα Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG) μεταξύ των διαφορετικών επενδύσεων και ο περιορισμένος αριθμός των κατάλληλων επενδυτικών ευκαιριών.
Στην έρευνα Sustainable Financing and Investing Survey 2019, συμμετείχαν 500 επενδυτές και 500 εκδότες εταιρικών ομολόγων από την Αμερική, την Ασία την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με την έρευνα, ο πιο συχνός λόγος για τον οποίο οι επενδυτές και οι εκδότες εστιάζουν στον περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο των επενδύσεών τους είναι ότι πιστεύουν πως με αυτόν τον τρόπο κάνουν το σωστό.
Άλλοι παράγοντες είναι:
- Οι κανονιστικές απαιτήσεις
- Οι αντιλήψεις των εργαζομένων και των πελατών
- Η ελπίδα ή η πεποίθηση ότι οι κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνες επενδύσεις ενδέχεται να φέρουν βελτιωμένες αποδόσεις και μειωμένο ρίσκο.
Οι περισσότεροι εκδότες ομολόγων συμπεριλαμβάνουν στα επιχειρηματικά τους σχέδια στοιχεία Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) – με την πλειοψηφία τους να υιοθετούν στρατηγικές οι οποίες μειώνουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Ωστόσο, μόνο οι μισοί, δημοσιεύουν αυτές τις στρατηγικές.
Επιπλέον, οι περισσότεροι επενδυτές θεωρούν ότι κατά την επόμενη διετία, θα εστιάσουν περισσότερο σε θέματα περιβαλλοντικά και κοινωνικά, με το 63% των επενδυτών να σχεδιάζει να αγοράσει πιο «πράσινα» ή βιώσιμα ομόλογα.
Ωστόσο, το 27% δηλώνουν ότι δεν διαθέτουν εμπειρία ή προσωπικό με τις κατάλληλες δεξιότητες για την ανάλυση περιβαλλοντικών και κοινωνικών παραγόντων. Ένα παρόμοιο ποσοστό υποστηρίζει ότι δεν διαθέτει τις απαραίτητες πληροφορίες για να συγκρίνει τις διάφορες επενδυτικές ευκαιρίες αποτελεσματικά.
Ο Peter Yeates, CEO της HSBC Ελλάδας τόνισε «Τα ευρήματα της παγκόσμιας αυτής έρευνας επιβεβαιώνουν ότι επενδυτές και εκδότες στρέφονται προς πιο βιώσιμες επενδύσεις. Μια παρόμοια τάση διαφαίνεται και στην Ελλάδα, η οποία θα μπορούσε να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη. Σε αυτό το πλαίσιο, ο χρηματοοικονομικός τομέας, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, έχουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν προς τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα».
Διαβάσετε το πλήρες κείμενο της έρευνας εδώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr