Η εταιρεία συμμετέχει ήδη μέσω της διεθνούς παρουσίας της στο δίκτυο CE100 του Ιδρύματος Ellen MacArthur, στο οποίο ανήκουν οργανώσεις και εταιρείες που συνεργάζονται για την προώθηση της Κυκλικής Οικονομίας.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, τα στελέχη της δηλώνουν υπερήφανα, καθώς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δράσεών της για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της λειτουργίας της, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία αναδεικνύεται σε μία από τις πιο ευαισθητοποιημένες εγχώριες βιομηχανίες για την προστασία του περιβάλλοντος.
Όπως εξηγούν, οι επί σειρά ετών επενδύσεις της στον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής διαδικασίας, η υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής πολιτικής κυκλικών πρακτικών, καθώς και η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων, πιστοποιημένου από την ΤÜV Austria Hellas κατά ISO 14001:2015, αποφέρουν καρπούς.
Ενδεικτικά, ως χαρακτηριστικά παραδείγματα αναφέρουν:
- Τη μείωση κατά 14% της κατανάλωσης του νερού, του σημαντικότερου φυσικού πόρου και ταυτόχρονα απαραίτητου συστατικού για την παραγωγή των προϊόντων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Τα εργοστάσιά της διαθέτουν ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης του νερού για την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής επαναχρησιμοποίησής του στην παραγωγική διαδικασία ή σε άλλες δραστηριότητες.
- Τη μείωση κατά 27% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην παραγωγή, συγκριτικά με το 2008, οπότε και ξεκίνησε η προσπάθεια της εταιρείας για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος.
- Τη μείωση κατά 39% στην ψύξη των προϊόντων της, μέσω της χρήσης «πράσινων» ψυγείων στα σημεία πώλησης.
- Την ανακύκλωση κι επαναχρησιμοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων υλικών. Το 95% των φιαλών που χρησιμοποιεί είναι επιστρεφόμενες. Το σύστημα της επιστρεφόμενης φιάλης, που η εταιρεία εφαρμόζει από το 1963, αποτελεί πρωτοπόρο παράδειγμα κυκλικής οικονομίας, καθώς εξοικονομεί πόρους για το περιβάλλον, αλλά και ανταμείβει τους καταναλωτές για την επιστροφή των φιαλών.
- Την ανακύκλωση κι επαναχρησιμοποίηση του 99% των στερεών απόβλητων της παραγωγής, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις γυάλινες φιάλες που θρυμματίζονται κι επιστρέφουν στην υαλουργία ως πρώτη ύλη, όταν για λόγους ποιότητας κρίνονται ακατάλληλες για επαναχρησιμοποίηση.
- Την αποστολή των υπολοίπων της βύνης από τη ζυθοποιήση για ζωοτροφή - και μάλιστα εξαιρετικής ποιότητας - από κτηνοτρόφους της κοντά στα εργοστάσιά της.
Επιπλέον, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία συνεργάζεται με το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο-ακαδημαϊκό ίδρυμα της Δυτικής Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο Πατρών και την εταιρεία REZOS, στο πλαίσιο της πρότασης που κατέθεσε για την επεξεργασία των υγρών αποβλήτων της, μέσω καλλιέργειας ειδών μικροφυκών/κυανοβακτηρίων, που θα μετατρέψουν τα απόβλητα σε ζωοτροφή υψηλής αξίας, μειώνοντας παράλληλα τον όγκο της ύλης και την ενέργεια που καταναλώνει στον βιολογικό καθαρισμό.
Στόχος της εταιρείας για το 2030 είναι, σε ευθυγράμμισή της με την εθνική πολιτική, η περαιτέρω μείωση, κατά συνολικά 30% μέχρι το 2020, του νερού που χρησιμοποιεί στην παραγωγή των προϊόντων της, η μηδενική παραγωγή αποβλήτων (zero waste ambition), αλλά και η κάλυψη του 70% των συνολικών σχετικών αναγκών της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η σχεδιαζόμενη επένδυση ύψους 2 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ στο εργοστάσιο της Πάτρας, αλλά και την αξιοποίηση γεωθερμικής ενέργειας.
«Με εμπειρία 55 και πλέον ετών, με επίδραση σε 40 διαφορετικούς κλάδους δραστηριότητας και συνεισφορά ύψους 620 εκατομμυρίων ευρώ στο ΑΕΠ, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και μέσω αυτής στην ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας. Με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη, παράγουμε έναν καλύτερο κόσμο, με όφελος για την επιχείρηση, την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον» δηλώνουν οι άνθρωποι της εταιρείας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr