Ως τέτοιοι εκλαμβάνονται και τα εταιρικά ομόλογα που σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται στα χέρια συνεργατών της εταιρίας που κατέρρευσε, συμπαρασύροντας πολλές επιχειρήσεις. Τα ομόλογα αυτά είτε ήταν επενδυτικές επιλογές εταιριών του χώρου, της φιλοξενίας είτε κατείχαν τη θέση εγγυήσεων. Σε κάθε περίπτωση τώρα όσοι τα κατέχουν βρίσκονται ενώπιον ενός «Γολγοθά» διεκδίκησης αποζημιώσεων κτλ μετά από την εκκαθάριση της εταιρίας.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Thomas Cook έχει κάποια περιουσιακά στοιχεία που όμως είναι άγνωστο πώς θα ρευστοποιηθούν και πού θα κατευθυνθούν ως κάλυψη ζημιών. Προφανώς προτεραιότητα έχουν οι πιστωτές. Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρεται, η εταιρία διέθετε αεροσκάφη και ανταλλακτικά συνολικής αξίας 553 εκατομμυρίων λιρών στερλινών (690 εκατ. δολ.) καταγεγραμμένα στον ισολογισμό της στα τέλη Μαρτίου, συν 688 εκατομμύρια λίρες σε μετρητά και 956 εκατομμύρια λίρες σε πληρωτέες προς αυτήν οφειλές. Επίσης, όπως αναφέρεται από το Βloomberg, η εταιρεία εξακολουθούσε να έχει καταγεγραμμένα 1,96 δισ. λίρες σε άυλα περιουσιακά στοιχεία, που ισοδυναμούν με περίπου τα δύο πέμπτα της συνολικής θέσης ενεργητικού της. Το ποσό αυτό βέβαια είναι εντελώς άχρηστο τώρα, αλλά είναι αξιοσημείωτο ότι οι ελεγκτές της Ernst & Young υπέγραψαν την συγκεκριμένη εκτίμηση μόλις τον Μάιο, σημειώνοντας ταυτόχρονα μια αβεβαιότητα σχετικά με το εάν η εταιρεία θα μπορούσε να συνεχίσει τη δραστηριότητά της.
Πάντως μέσα στο 2018, όπως γράφει το Bloomberg η εταιρία είχε προειδοποιήσει τρεις φορές τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, αναλυτές και επενδυτές ότι τα κέρδη της θα είναι απογοητευτικά. Φέτος τον Μάιο ανέφερε ότι το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού της έτους είχε σημαντικές ζημίες της τάξεως του 1,5 δισ. στερλινών λόγω καύσωνα στην Ευρώπη, πολιτικής αστάθειας στην Τουρκία –ενός σημαντικού τουριστικού προορισμού–, ανταγωνισμού από τις ψηφιακές πλατφόρμες οργάνωσης διακοπών και αβεβαιότητας λόγω εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε.
Το σχέδιο διάσωσης που έμεινε στα χαρτιά
Σε σχέση με τα ομόλογα ακόμη κι αν υπήρχε κατάληξη σε συμφωνία με τη Fosun και πάλι οι ομολογιούχοι θα είχαν να αντιμετωπίσουν ρίσκα. Σημειώνεται ότι η Thomas Cook είχε προτείνει να γίνει ανταλλαγή τραπεζικού χρέους 1,67 δισ. στερλινών και ομολόγων με το 15% του μετοχικού κεφαλαίου και νέους τίτλους μειωμένης εξασφάλισης τουλάχιστον 81 εκατομμυρίων στερλινών, βάσει των οποίων ο τόκος θα καταβαλλόταν με επιπλέον ομόλογα, σύμφωνα με το Bloomberg. Αφότου γινόταν ένεση ρευστού τουλάχιστον 900 εκατομμυρίων λιρών, ο κινεζικός κολοσσός Fosun θα διατηρούσε πλέον το 75% επί των μετοχών του βραχίονα ταξιδιών και καταλυμάτων και έως το 25% της αεροπορικής εταιρείας, η οποία αποτελεί μέρος του ομίλου Thomas Cook. Η επιτυχία του σχεδίου εξυγίανσης του τελευταίου απαιτούσε την ομοφωνία του 75% των ομολογιούχων του.
Η καταμέτρηση
Πάντως από χτες το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδα έχει τις πρώτες απαντήσεις στα ερωτηματολόγια που απέστειλε μέσω email, για να υπάρξει πλήρης, ποσοτικοποιημένη εικόνα των ανείσπρακτων συμβολαίων - τιμολογίων, των μελλοντικών συμφωνιών που είχαν με την Τhomas Cook Βρετανίας, αλλά και τις θυγατρικές σε Γερμανία, Σκανδιναβία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Ολλανδία, τον αριθμό πελατών και διανυκτερεύσεων.
Πάντως δύσκολα μπορεί να καταγραφεί η συνολική απώλεια στην αλυσίδα αξίας καθώς πέρα από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις υπάρχουν προμηθευτές, που εξαρτώνται άμεσα από επιχειρήσεις συνδεόμενες με τη χρεοκοπημένη εταιρία. Αν, δε, ληφθεί υπόψιν ο πολλαπλασιαστής της οικονομίας της φιλοξενίας (π.χ. για κάθε ευρώ που ξοδεύεται στα ξενοδοχεία, άλλα 4 ευρώ διαχέονται στην αγορά) εύκολα καταλαβαίνει κανείς το μέγεθος της ζημίας σε κλάδους όπως η εστίαση, οι μεταφορές, οι ξενοδοχειακοί εξοπλισμοί κτλ.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr