Μιλώντας στο Reporter, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ), Νίκος Κουδούνης, ο οποίος συμμετέχει στο ΔΣ της ΕΑΝΕΠ αναφέρθηκε στους στόχους της πρωτοβουλίας και ανέλυσε τα επόμενα βήματα.
Ειδικότερα, σχετικά με το χρονικό της όλης υπόθεσης, σημείωσε ότι το εγχείρημα ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν, αλλά κόλλησε στις αλλαγές κυβερνήσεων και πολιτικού τοπίου. Τελικά, και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας υπό τον Κώστα Μπακογιάννη και την ουσιαστική συνδρομή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και των στελεχών της ΓΓ Βιομηχανίας και με την υποστήριξη των τοπικών φορέων και της κοινωνίας, έγινε πράξη.
«Στις αρχές Απριλίου εγκρίθηκε η σχετική τροπολογία για τα επιχειρηματικά πάρκα. Έτσι, άνοιξε ο δρόμος για την ίδρυση της ΕΑΝΕΠ» τονίζει ο κ. Κουδούνης και προσθέτει ότι έχουν πραγματοποιηθεί έγκαιρα οι απαραίτητες ενέργειες για την επιτάχυνση των διαδικασιών. «Είναι στο χέρι μας από εδώ και πέρα να βρούμε την απαραίτητη χρηματοδότηση και να υλοποιήσουμε την πρωτοβουλία» επισημαίνει.
«Στόχος μας είναι η ανάπτυξη της περιοχής» αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΒΣΕ, ενώ αναφορικά με τον Ασωπό ποταμό, κάνει λόγο για ένα «διαχρονικό πρόβλημα που πλήττει σε μεγάλο βαθμό την τοπική κοινωνία» και δεσμεύεται για διαδικασίες εξυγίανσης στο ποτάμι. Προς αυτή την κατεύθυνση, προτεραιότητες της ΕΑΝΕΠ και βάσει του σχετικού προϋπολογισμού είναι, σύμφωνα με τον κ. Κουδούνη, η δημιουργία δικτύων ύδρευσης, ακαθάρτων και ομβρίων υδάτων, καθώς και η κατασκευή μονάδας κατεργασίας αποβλήτων, πάντα με γνώμονα τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και το περιβάλλον. Άλλωστε, στην περιοχή εδρεύουν εκατοντάδες επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν χωρίς τις απαραίτητες υποδομές, επιβαρύνοντας την όλη κατάσταση.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο κ. Κουδούνης στο ρόλο της άτυπης βιομηχανικής ζώνης στα Οινόφυτα για την οικονομία της χώρας, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως πρόκειται για επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν το 30% του συνόλου της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας και το 15% των εξαγωγών, επισημαίνοντας πόσο σημαντική είναι τελικά η υλοποίηση του πλάνου για το επιχειρηματικό πάρκο.
«Δεν μπορούμε να αφήσουμε την περιοχή στην τύχη της. Είμαι προσωπικά ευτυχής, διότι πρόκειται για μία προσπάθεια χρόνων, που φαίνεται να δικαιώνεται» αναφέρει ο κ. Κουδούνης, ενώ σημειώνει ότι οι νέες υποδομές θα αποτελέσουν πόλο έλξης για εγχώριες και εξωτερικές επενδύσεις.
Σχετικά με τα βήματα που απαιτούνται από εδώ και πέρα, ο κ. Κουδούνης μιλά για ένα εμπεριστατωμένο business plan στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα έργα και το οποίο θα κατατεθεί -με προθεσμία 20 μηνών- στο αρμόδιο υπουργείο προς έγκριση. Στη συνέχεια, η αναζήτηση χρηματοδότησης θα βρεθεί στο επίκεντρο.
Υπενθυμίζεται ότι αρχικοί μέτοχοι της ΕΑΝΕΠ είναι οι εταιρείες ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε., ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Α.Ε., ΣΥΜΕΤΑΛ Α.Ε. και Goldair Cargo Α.Ε., καθώς και το Επιμελητήριο Βοιωτίας. Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, ο Δήμαρχος Τανάγρας και ο Πρόεδρος του ΣΒΣΕ συμμετέχουν ως εκ της θεσμικής τους ιδιότητας στο Διοικητικό Συμβούλιο.
Γιώργος Γεωργίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr