Ο κ. Barthle πλαισιωνόταν από αντιπροσωπεία βουλευτών της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας, μέλη της Κεντρικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK), του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και της Γερμανικής Πρεσβείας. Από την πλευρά του Επιμελητηρίου, παρίσταντο τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής του ΕΒΕΑ κ.κ. Μιχάλης Σιαμίδης Γ΄ Αντιπρόεδρος ΕΒΕΑ, Μπάμπης Μωραΐτης Γενικός Γραμματέας ΕΒΕΑ, Δημήτρης Δημητρίου Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων, Νίκος Βασιλείου Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων.
Στην ομιλία του, ο κ. Μίχαλος αναφέρθηκε στα εξής σημεία:
«Οικονομικές Σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας
- Η Ελλάδα και η Γερμανία συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς οικονομικής συνεργασίας.
- Η Γερμανία αποτελεί επί μακρόν τον σημαντικότερο εμπορικό μας εταίρο, ως προς το συνολικό όγκο του εμπορίου – με μερίδιο 8,97% - και τις ελληνικές εισαγωγές, με μερίδιο 10,5% επί του συνόλου.
- Κατατάσσεται διαχρονικά στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών προέλευσης των ελληνικών εισαγωγών.
- Βρίσκεται, επίσης, στη δεύτερη θέση μεταξύ των εμπορικών εταίρων της Ελλάδας ως προς τις εξαγωγές, απορροφώντας μερίδιο της τάξης του 6,4% το 2018.
- Η Γερμανία βρίσκεται επίσης μεταξύ των τριών πρώτων χωρών σε επενδύσεις στην Ελλάδα, στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.
Ελληνογερμανική Συνέλευση
- Η ίδρυση της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης το 2010 υπήρξε ορόσημο στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των τοπικών και των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών.
- Ήταν μια κίνηση ενάντια στις εκατέρωθεν προκαταλήψεις, στην αμοιβαία δυσπιστία και στην αναπαραγωγή στερεοτύπων που δεν τιμούν κανέναν.
- Μια κίνηση που δείχνει ευρύτερα το δρόμο της τοπικής και περιφερειακής συνεργασίας, ως μέσο για την προώθηση της συνοχής και της ευημερίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Δημιουργεί ένα νέο πεδίο πρακτικής επικουρικότητας και αλληλεγγύης, που φέρνει κοντά τους λαούς. Και παράγει αμοιβαία, μακροπρόθεσμα και πολλαπλασιαστικά οφέλη.
Συνεργασία Επιμελητηρίων
- Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος εκπροσωπεί συνολικά 59 Επιμελητήρια – Εμπορικά, Βιομηχανικά, Βιοτεχνικά και Επαγγελματικά – τα οποία καλύπτουν ολόκληρη τη χώρα. Μέσω αυτού του δικτύου, παρακολουθούμε και στηρίζουμε τη δραστηριότητα 900.000 περίπου ελληνικών επιχειρήσεων, στην συντριπτική τους πλειονότητα Μικρομεσαίων.
- Βρισκόμαστε σε καθημερινή επαφή με τα προβλήματα και τις προσδοκίες των επιχειρηματικών κοινοτήτων, σε τοπικό επίπεδο. Γνωρίζουμε τα εμπόδια, τα πλεονεκτήματα, το ανθρώπινο δυναμικό και τις προοπτικές κάθε νομού.
- Θεωρούμε ότι η τοπική γνώση αποτελεί παράγοντα – κλειδί, τόσο για το σχεδιασμό όσο και για την υλοποίηση αποτελεσματικών παρεμβάσεων, με στόχο τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της τοπικής ανάπτυξης.
- Η γνώση αυτή μπορεί να ενισχυθεί σημαντικά και να αξιοποιηθεί αποτελεσματικότερα, μέσω της συνεργασίας με τους ομόλογους φορείς της Γερμανίας. Μιας χώρας που παρουσιάζει υψηλές επιδόσεις σε θέματα ανταγωνιστικότητας, απασχόλησης, αλλά και αποδοτικότητας της Δημόσιας Διοίκησης.
Μαθητεία – Διττή Εκπαίδευση
- Ένας σημαντικός τομέας, στον οποίο αντλούμε ήδη πολύτιμη γνώση, είναι αυτός της αναβάθμισης του θεσμού της Μαθητείας στην Ελλάδα, ώστε να λειτουργήσει ως μοχλός για την αύξηση της απασχόλησης, αλλά και για την επιχειρηματική ανάπτυξη.
- Στο θέμα αυτό τα γερμανικά Επιμελητήρια έχουν αναπτύξει ήδη σημαντική πείρα και τεχνογνωσία. Έχουν αναλάβει κεντρικό ρόλο στη λειτουργία ενός συστήματος Τεχνικής και Επαγγελματικής εκπαίδευσης, το οποίο βρίσκεται σε στενή σύνδεση με την αγορά εργασίας και την οικονομία. Η αποτελεσματικότητα αυτού του συστήματος αντανακλάται στο χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Αξιοποιώντας την εμπειρία αυτή, έχουμε προχωρήσει στην εκπόνηση ενός ευρύτερου σχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Η Μαθητεία αποτελεί ένα σημαντικό μέρος του, όπως επίσης και η λειτουργία ενός αξιόπιστου, μόνιμου συστήματος διάγνωσης αναγκών εργασίας.
- Στόχος είναι να αποτυπώνονται οι πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων σε ειδικότητες και δεξιότητες, ώστε ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων να μη γίνεται πλέον «στα τυφλά» όπως στο παρελθόν, αλλά να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας, των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων της χώρας και, πρωτίστως, των ίδιων των ανέργων.
- Έχουμε ήδη διατυπώσει στη νέα ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, το αίτημα των Επιμελητηρίων για τη δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου για τη Μαθητεία και την πρακτική άσκηση. Ένα πλαίσιο το οποίο θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια που πρέπει να διέπουν τις περιόδους πρακτικής άσκησης, με σκοπό την αναβάθμιση του θεσμού και εν τέλει την αποτελεσματική σύνδεση της πρακτικής άσκησης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
- Βέλτιστη πρακτική στον τομέα αυτό, στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης είναι η συνεργασία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και της Γερμανικής Ένωσης Ηλεκτροσυγκολλητών, για την εκπαίδευση και την πιστοποίηση περίπου 100 ατόμων.
Νεοφυής Επιχειρηματικότητα
- Τα τελευταία χρόνια, το ΕΒΕΑ έχει αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες, για τη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.
- Αναπτύσσοντας και λειτουργώντας δομές όπως η Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων και το Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων, επιχειρεί να περιορίσει σημαντικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως είναι η έλλειψη επαρκούς υποστήριξης και καθοδήγησης, αλλά και η αδυναμία εξεύρεσης πόρων, για τη χρηματοδότηση και την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών.
- Θεωρώ ότι στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης υπάρχουν σημαντικά περιθώρια συνεργασίας μεταξύ Επιμελητηρίων, με σκοπό τη μεταφορά εμπειρίας και τεχνογνωσίας στην ενθάρρυνση και τη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.
Ψηφιοποίηση
- Η εμπειρία των γερμανικών επιμελητηρίων, είναι σημαντική και στην ευρύτερη προσπάθειά μας να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες προς τα μέλη μας.
- Γνωρίζετε ότι τα τελευταία χρόνια επιδιώκουμε συστηματικά να αναδείξουμε τα Επιμελητήρια σε Υπηρεσίες Μιας Στάσης, για όλες τις συναλλαγές των επιχειρήσεων με τη Δημόσια Διοίκηση.
- Η ενεργοποίηση και η διαχείριση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, αποτέλεσε ορόσημο σε αυτή την προσπάθεια. Είναι μια δομή που κατάφερε να διευκολύνει σημαντικά την επιχειρηματική καθημερινότητα, εξοικονομώντας χρόνο και κόστος. Παράλληλα, αποτελεί πηγή πολύτιμης πληροφόρησης, η οποία μπορεί να αποτελέσει τη βάση για το σχεδιασμό στοχευμένων και αποτελεσματικών παρεμβάσεων στο μέλλον.
- Επίσης, μια από τις σημαντικότερες διαρθρωτικές αλλαγές για την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων για τις επιχειρήσεις, στην οποία πρωταγωνιστούν τα Επιμελητήρια, ήταν η θεσμοθέτηση της Υπηρεσίας Μιας Στάσης. Η ΥΜΣ σε συνδυασμό με το ΓΕΜΗ εξασφαλίζει την έναρξη δραστηριότητας σε μια υπηρεσία, σε έναν χώρο, με δραστική μείωση των εξόδων που απαιτούσε η παλιά διαδικασία.
- Το επόμενο βήμα ήταν η θεσμοθέτηση της ψηφιακής πλατφόρμας e-ΥΜΣ, μέσω της οποίας ο ενδιαφερόμενος μπορεί να συστήσει ο ίδιος την εταιρία του, χωρίς να απαιτείται να επισκεφθεί οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία.
- Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η ανάπτυξη εργαλείων όπως η απομακρυσμένη Ψηφιακή Υπογραφή, που περιορίζει ακόμη περισσότερο το διοικητικό κόστος για τις επιχειρήσεις.
Προώθηση της επιχειρηματικής συνεργασίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο
- Στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης έχουν ήδη γεννηθεί και υλοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια θετικές πρωτοβουλίες και δράσεις.
- Το διαδραστικό δίκτυο “ProGreece” για την ενθάρρυνση της σύναψης συμφωνιών μεταξύ γερμανικών και ελληνικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων
- Τα προγράμματα συνεργασίας στον τουρισμό, όπως αυτά μεταξύ του Μέλανα Δρυμού και της Κρήτης ή μεταξύ των νησιών Ρικνέ και της Κέρκυρας.
- Το πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ των Τουριστικών Σχολών Ρόδου και Heide της Γερμανίας, για την ανάπτυξη των υπηρεσιών ιατρικού τουρισμού.
- Τα εξειδικευμένα προγράμματα χρηματοδότησης μικρών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων μέσω της επενδυτικής τράπεζας KfW.
- Είναι μερικά από τα παραδείγματα που δείχνουν ο δρόμος της συνεργασίας είναι ανοιχτός και γόνιμος.
- Τα περιθώρια και οι ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρηματικών σχέσεων, με όχημα την επιμελητηριακή συνεργασία είναι πολλά.
- Ευκαιρίες για συμπράξεις στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
- Επενδυτικές ευκαιρίες για γερμανικές εταιρείες σε τομείς όπως ο οικοτουρισμός, οι ΑΠΕ και η πράσινη γεωργία.
- Αλλά και ευκαιρίες στρατηγικών συμπράξεων, σε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων των Δήμων, όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων και η αξιοποίηση της Δημοτικής ακίνητης περιουσίας.
Η Ελληνογερμανική Συνέλευση γεννήθηκε με στόχο να στηρίξει τη μεγάλη προσπάθεια της Ελλάδας να ανακάμψει από την κρίση.
Σήμερα, η χώρα επιχειρεί να κάνει το μεγάλο άλμα μπροστά, έχοντας επιτύχει δημοσιονομική εξυγίανση. Κρίσιμο στοίχημα τώρα, αποτελεί η επιτάχυνση της ανάπτυξης, μέσα από την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Το κλίμα που διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα είναι θετικό.
Η πλήρης κατάργηση των κεφαλαιακών περιορισμών, η υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων – που σηματοδοτεί τη σταδιακή εξομάλυνση της χρηματοδότησης της χώρας – αλλά και η πρόσφατη ανακοίνωση από την κυβέρνηση μιας σειράς σημαντικών φορολογικών ελαφρύνσεων για τις επιχειρήσεις, είναι εξελίξεις που δημιουργούν ευνοϊκότερες συνθήκες για την επιτάχυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Και παρά το ότι έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο μπροστά μας, η πορεία είναι πλέον σταθερή και ελπιδοφόρα. Οι ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και είναι έτοιμες να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες της επόμενης μέρας.
Καλούμε λοιπόν τη Γερμανική επιχειρηματική κοινότητα να γίνει μέρος αυτής της προσπάθειας. Να πιστέψει στις προοπτικές μιας χώρας που αλλάζει καθημερινά, κερδίζοντας τη μάχη απέναντι στην κρίση».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr