ΔΕΗ
Αναμένεται από τη νέα διοίκηση να ανακοινωθεί πως θα εξευρεθούν τα 730 εκατ. ευρώ για να τονωθεί η ρευστότητα της επιχείρησης. Πιθανότατα θα εκδοθεί νέο εταιρικό ομόλογο. Ταυτόχρονα ανοικτό είναι και το θέμα της εθελούσιας εξόδου στην εισηγμένη. Στις 31 Δεκεμβρίου 2018, ο όμιλος ΔΕΗ απασχολούσε συνολικά 16.747 εργαζομένους εκ των οποίων ο ΔΕΔΔΗΕ είχε 6.445 άτομα. Το σχέδιο McKinsey προέβλεπε μείωση προσωπικού κατά 6.000 άτομα στην πενταετία 2018-2022, ενώ σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία της ΔΕΗ το φετινό επτάμηνο έχουν αποχωρήσει από την εισηγμένη λόγω συνταξιοδότησης περί τα 1000 άτομα.
Θα προκηρυχθεί άμεσα ο διαγωνισμός για την πρόσληψη συμβούλου προκειμένου να πωληθεί το 10% του μετοχικού κεφαλαίου. Ταυτόχρονα αμερικανικά χαρτοφυλάκια σχεδιάζουν την είσοδό τους στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΥΔΑΠ ποντάροντας στην υψηλή μερισματική απόδοση τα επόμενα χρόνια αλλά και στην υψηλή κερδοφορία που θα συνεχίσει να εμφανίζει η ΕΥΔΑΠ έχοντας το πιο γεμάτο ταμείο από μετρητά στο Χρηματιστήριο. Ο κύκλος εργασιών της εισηγμένης το 2018 διαμορφώθηκε στα 322,4 εκατ. ευρώ από τα 327,3 εκατ. ευρώ το 2017 παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,5%, κυρίως λόγω μείωσης της κατανάλωσης κατά 3,5%.
Στη ραγδαία ανάπτυξη του λιμανιού, ποντάρουν αμερικανικά funds που έχουν τοποθετηθεί στη μετοχή του ΟΛΠ με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίηση να έχει εκτοξευθεί πάνω από το μισό δις ευρώ, ενώ η μετοχή στο α΄ εξάμηνο του 2019 έχει σημειώσει κέρδη 55%. Οι επενδύσεις που έχει καταγράψει η Cosco ξεπερνούν το 1 δις ευρώ, ενώ η εταιρία οδηγείται σε κερδοφορία άνω των 35 εκατ. ευρώ για το 2019. Ταυτόχρονα μέσα στον Σεπτέμβριο θα εγκριθεί το business pan της Cosco ύψους 619 εκατ.. ευρώ για να αποκτήσει επιπλέον 16% του ΟΛΠ έχοντας ήδη το 51% του μεγαλυτέρου λιμανιού της χώρας.
Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου θα υπογραφούν οι βασικοί όροι συμφωνίας (term sheet), μεταξύ της Αλουμύλ, του βασικού της μετόχου Γ. Μυλωνά και των πιστωτριών τραπεζών του ομίλου, για την αναδιάρθρωση του δανεισμού και την ενίσχυση της κεφαλαιακής του δομής. Στόχος είναι να πέσουν οι τελικές υπογραφές για τη συμφωνία της αναδιάρθρωσης. Η βελτιωμένη εικόνα των αποτελεσμάτων της ΑΛΟΥΜΥΛ θα επιβεβαιωθεί και στις εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις του 2019 που θ' ανακοινωθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Θα είναι η πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης, που εγχώριος βιομηχανικός όμιλος τέτοιου εκτοπίσματος, ο οποίος βαρύνεται από υψηλό δανεισμό, θα βγει από τη δύσκολη θέση, χάρη στη λειτουργική του ανάκαμψη και την εισφορά παραγωγικών assets από το μεγαλομέτοχό του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικογένεια Μυλωνά προτίθεται να εισφέρει στην Aλουμύλ το πλειοψηφικό ποσοστό, που κατέχει, στη βιομηχανία κατεργασίας αλουμινίου «Αλουφόντ», κίνηση που αναμένεται να βελτιώσει τη σχέση καθαρού δανεισμού προς EBITDA της εισηγμένης.
Σωτήρια λύση αποτελεί για την Μπήτρος η συγχώνευση με την επίσης εισηγμένη Σίδμα. Αναμένεται εντός του Σεπτεμβρίου να ξεκινήσει η διαδικασία συγχώνευσης. Όπως εκτιμούν στελέχη της εταιρίας σιδήρου Μπήτρος η συγχώνευση εφόσον ολοκληρωθεί, θα εξασφαλίσει την εξυγίανση των δύο εταιριών.
Ταυτόχρονα θα δημιουργήσει συνέργειες και οικονομίες κλίμακας άνω των τριών εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, θα εξορθολογήσει τη χρήση των παραγωγικών υποδομών των δύο εταιριών και θα συνθέσει το καλύτερο ανθρώπινο δυναμικό της αγοράς.
ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr