Του Γιώργου Γεωργίου
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Reporter Μagazine Ιουλίου.
Τι είναι το HIGGS;
Αρχικά, αξίζει να σημειώσουμε ότι το HIGGS πήρε το όνομά του από το μποζόνιο του Peter Higgs, το οποίο μας υποδεικνύει ότι το κενό είναι γεμάτο δυνητικά σωματίδια και πεδία δυνάμεων. Το γνωστό πείραμα στο CERN στόχευσε να δείξει ότι όταν «χτυπήσεις» το κενό προκύπτει ενέργεια, κίνηση, νέες «αφανείς» δυνάμεις. Αυτό επιδιώκει να επιτύχει και ο Οργανισμός, όχι για το διάστημα, αλλά για την κοινωνία μας, για συνανθρώπους μας που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Είναι το 1ο Incubator & Accelerator για ΜΚΟ στην Ελλάδα με στόχο την παροχή υπηρεσιών, που θα καθιστούν βιώσιμες, αποτελεσματικές και διαφανείς τις διάφορες Οργανώσεις.
Το HIGGS ήταν μία καινοτόμα πρωτοβουλία, καθώς κατάφερε να προσαρμόσει για πρώτη φορά το μοντέλο incubation & acceleration σε ΜΚΟ, μέσα από την παροχή δωρεάν προγραμμάτων. Προγράμματα που περιλαμβάνουν εκπαίδευση από ειδικούς, tailor-made συμβουλευτική, co-working spaces, εκδηλώσεις, networking και διασύνδεση με ΜΚΟ, ΜΜΕ και χρηματοδότες, σε έναν χώρο που μπορούν να εργαστούν και να αναπτύξουν τις δράσεις τους, εντός του κτιρίου, που εδράζει το ΗIGGS (στο Μεταξουργείο).
Η συμβολή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος
Κομβικός παράγοντας για τη γέννηση του HIGGS ήταν το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Ιδρυτικός Δωρητής, το οποίο και κάλυψε το κόστος για τα πρώτα δύο χρόνια λειτουργίας του Οργανισμού. Το ΙΣΝ προσέγγισε τους ανθρώπους του HIGGS με σκοπό τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος, το οποίο θα βοηθούσε τις ΜΚΟ να βελτιώσουν τη λειτουργία τους και τις προτάσεις που υπέβαλαν, ώστε να είναι σε θέση να εξασφαλίσουν περισσότερες δωρεές.
Καθοριστική ήταν και εξακολουθεί να είναι η συμβολή των Costas M. Lemos Foundation, TIMA Κοινωφελές Ίδρυμα, The Hellenic Initiative, Ίδρυμα Λάτση και Ελληνικά Πετρέλαια.
Τι προσφέρει το HIGGS;
Το HIGGS προσφέρει δωρεάν τρεις βασικές υπηρεσίες στις ΜΚΟ:
- Το Incubator (εκκολαπτήριο), το οποίο έχει διάρκεια 12-24 μήνες και απευθύνεται σε ιδιώτες που έχουν μία ιδέα και επιθυμούν να δημιουργήσουν μία Οργάνωση για κοινωφελή σκοπό, καθώς και σε νεοσύστατες ΜΚΟ που λειτουργούν μέχρι 2 έτη ή χρειάζονται επανεκκίνηση.
- Το Accelerator (επιταχυντής), το οποίο έχει διάρκεια 4 μήνες και βοηθά ΜΚΟ με πάνω από 2 χρόνια λειτουργίας και έως 40 άτομα διοικητικό προσωπικό να σχεδιάσουν και να υποβάλουν μια επιτυχημένη αίτηση χρηματοδότησης, «επιταχύνοντας» με αυτό τον τρόπο και την ανάπτυξή τους.
- Το Recharge, το οποίο έχει διάρκεια 6-8 μήνες και βοηθά στην «επανεκκίνηση» των Οργανισμών, μέσα από την αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης των ωφελούμενών τους και την εξυγίανση των λειτουργιών τους.
Προκειμένου οι οργανώσεις να γίνουν δεκτές στο εκάστοτε πρόγραμμα, προηγείται μια πρώτη φάση αξιολόγησης και μια εντατική εκπαίδευση 3 εβδομάδων σε θεματικές όπως: Διοίκηση ΜΚΟ, Σχεδιασμός – Υλοποίηση - Παρακολούθηση - Αξιολόγηση Έργου, Προϋπολογισμός, Νομικά, Ανεύρεση Πόρων, Δικτύωση και Επικοινωνία. Στη συνέχεια, οι ενδιαφερόμενοι δίνουν σχετικές εξετάσεις, για να γίνουν και επισήμως δεκτοί στα προγράμματα.
Αναφορικά με τις οργανώσεις εκτός Αττικής, το HIGGS καλύπτει τα κόστη διαμονής τους για όλες τις εκπαιδεύσεις, ενώ για κάποιες από τις οργανώσεις, χρηματοδοτεί το 85% του ενοικίου τους στο κτίριο του Οργανισμού. Παράλληλα, έχουν δωρεάν πρόσβαση στους χώρους του HIGGS για να πραγματοποιούν συναντήσεις και εκδηλώσεις.
Τα εμπόδια στα χρόνια της κρίσης
Όπως αναφέρθηκε, το HIGGS δεν ιδρύθηκε σε μία περίοδο ευημερίας για τη χώρα. Το κάθε άλλο. Συνεπώς, δεν ήταν λίγες οι δυσκολίες που αντιμετώπισε στο διάστημα μέχρι σήμερα. Αυτές εστιάζονται τόσο στις αυξανόμενες ανάγκες του τομέα των ΜΚΟ όσο και στο νομικό πλαίσιο λειτουργίας τους στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, όπως μας λέει η κα Κατερίνα Ματιάτου, υπεύθυνη για την υπηρεσία Incubator του Οργανισμού, «η κρίση ήταν μια αφορμή για να επαναπροσδιοριστεί ο τομέας των ΜΚΟ στην Ελλάδα. Κάποιες δεν κατάφεραν να επιβιώσουν, ενώ κάποιες άλλες αναπροσάρμοσαν τη λειτουργία τους και επέδειξαν ιδιαίτερη ευελιξία, επιβιώνοντας τελικά με καλύτερους όρους. Παράλληλα, δημιουργήθηκαν και αρκετές ΜΚΟ, αυξάνοντας τον αριθμό των πιθανών οργανισμών που μας χρειάζονται. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στον προηγούμενο κύκλο του Incubator, για 5 θέσεις στο πρόγραμμα δεχθήκαμε 66 αιτήσεις. Οπότε μάλλον ευχάριστη δυσκολία είναι αυτή για εμάς».
Σε σχέση με το νομοθετικό πλαίσιο, τονίζει ότι «θα βοηθούσε πολύ και στη διαφάνεια του τομέα, να υπάρχει ένα κοινό μητρώο για τις ΜΚΟ και να οριστεί το πλαίσιο της ύπαρξης εθελοντών σε μια οργάνωση, το οποίο δεν έχει οριστεί ακόμη στη χώρα μας», γεγονός που, όπως μας εξηγεί, δεν καλύπτει εξ ολοκλήρου τη λειτουργία των Οργανώσεων.
Το μυστικό της επιτυχίας
Το HIGGS επέδειξε ανθεκτικότητα απέναντι στις δυσχέρειες που βρέθηκαν στο διάβα του. Σε αυτό βοήθησαν σίγουρα οι χρηματοδότες που αναδείχτηκαν προηγουμένως, αλλά μείζονα ρόλο διαδραμάτισε η ομάδα πίσω από τον οργανισμό. Ο κ. Σωτήρης Πετρόπουλος, Director του HIGGS επισημαίνει: «Η ομάδα μας είναι μεγάλο μέρος της αξίας του HIGGS. Η οργάνωση ξεκίνησε να λειτουργεί το 2015, αλλά η εμπειρία των ανθρώπων της ξεκινά 10 χρόνια πριν σε ποικίλα περιβάλλοντα, όπως κοινωφελή ιδρύματα και οργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μεγάλες συμβουλευτικές εταιρείες και τον ακαδημαϊκό χώρο. Όλη αυτή η γνώση και εμπειρία των ανθρώπων επενδύεται στο HIGGS και συνδυάζεται με συναισθηματικό δέσιμο με την οργάνωση καθώς όλοι πιστεύουμε πολύ στην αξία αυτού που κάνουμε».
Μία ομάδα, η οποία αποτελείται από τους: Σωτήρη Πετρόπουλο, Άρη Σούρα, Κατερίνα Ματιάτου, Αλεξάνδρα Εμιρζά, Αρχόντω Αντωνάτου, Κατερίνα Βέλλιου, Κατερίνα Καίσαρη, Μαριανίνα Καραϊσκου και Βίκυ Μουρίκη.
Συνεργασίες υψηλού επιπέδου
Έτσι, ξεπερνώντας τις δυσκολίες και αναπτύσσοντας μία δυναμική, το HIGGS μπόρεσε να συνάψει σημαντικές συνεργασίες με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Συνεργασίες, οι οποίες πραγματώνονται μέσα από τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων του HIGGS, εξειδικευμένες βιωματικές δράσεις, εκπαιδεύσεις προς το προσωπικό των εταιρειών, την παροχή συμβουλών για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις του Οργανισμού.
Μία δράση του Οργανισμού με αρκετή απήχηση είναι το HIGGS Donors Speed-Dating event, μία εκδήλωση που φέρνει σε επαφή ΜΚΟ με χρηματοδότες, με τη μέθοδο του speed-dating, για να γνωριστούν, να συνεργαστούν και να διερευνήσουν δυνατότητες συνεργασίας.
Ενδεικτικά, το HIGGS έχει έως τώρα συνεργαστεί με τις εξής εταιρείες: Ελληνικά Πετρέλαια, ABBVIE Pharmaceuticals, ΑΒ Βασιλόπουλος, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Alpha Bank, Anassa Organics, Βίκος, Boobam, CITI, Genesis Pharma, ΗΡΩΝ, Microsoft Hellas, METRO, Nestle, OTE, Παπαστράτος, Procter & Gamble, PwC, Σκλαβενίτης, Stoiximan, Τράπεζα Πειραιώς, Όμιλος ΥΓΕΙΑ, Οικογένεια Χριστοδούλου, Vodafone, WE MAG, WIND.
Αποτελέσματα και Αντίκτυπος
Μιλώντας για αποτελέσματα, στα χρόνια λειτουργίας του HIGGS, συνολικά 114 Οργανώσεις με τουλάχιστον 228 στελέχη έχουν ωφεληθεί από τα προγράμματα που προσφέρει ο Οργανισμός. Οι Οργανώσεις αυτές έχουν δημιουργήσει 86 νέες θέσεις εργασίας και έχουν εξασφαλίσει πάνω από 2.915.000 ευρώ σε χρηματοδοτήσεις, ενώ από το σύνολο της κοινωνίας έχουν επωφεληθεί πάνω από 150.000 πολίτες που έχουν ανάγκη.
Πέραν των δωρεάν προγραμμάτων, η ομάδα του HIGGS, έχει προσφέρει συνολικά 2.744 ώρες εκπαίδευσης και συμβουλευτικής σε οργανώσεις που χρειάζονται στήριξη, ενώ παράλληλα έχει πραγματοποιήσει 166 εκδηλώσεις και πολλά εκπαιδευτικά workshops.
Το HIGGS έχει, συνάμα, αναλάβει εκπαιδευτικό, συμβουλευτικό, καθώς και ρόλο εξωτερικού αξιολογητή για φορείς όπως ο Δήμος Αθηναίων, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι Πρεσβείες των Η.Π.Α. και της Νορβηγίας, αρκετές εταιρείες και τα περισσότερα κοινωφελή ιδρύματα στη χώρα μας.
Το 2018, ο Οργανισμός ψηφίστηκε ως ΜΚΟ της χρονιάς στα Responsible Business Awards, στην κατηγορία της Εκπαίδευσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr