Η Alpha Finance αναφέρει ότι το 2018 αποδείχθηκε μια χρονιά συσσώρευσης για την Μυτιληναίος, ωστόσο το 2019 προβλέπεται πολύ ισχυρότερο, με τα καθαρά κέρδηνα ξεπερνούν για πρώτη φορά το όριο των 200 εκατ. ευρώ.
Με το εκτιμώμενο καθαρό χρέος του 2019 σε μόλις 1,1x, το EV/EBITDA προβλέπεται στο 4,7x, κάτι που φαίνεται να μην είναι απαιτητικό.
Η αύξηση της τιμής-στόχου, επισημαίνει η Alpha Finance, πραγματοποιήθηκε μεταξύ άλλων λόγω των αναμενόμενων κερδών-ρεκόρ και των ευνοϊκών προοπτικών για τις μονάδες ενέργειας, μετάλλων και εξόρυξης.
Αλουμίνιο
Για τον τομέα του αλουμινίου/αλουμίνας, η Alpha Finance σημειώνει πως παρά τις πιο αδύναμες τιμές του αλουμινίου και της αλουμίνας, το 2019 θα είναι μια χρονιά-ρεκόρ για τη μονάδα μετάλλων και εξορύξεων της Μυτιληναίος. Η αντιστάθμιση κινδύνου θα στηρίξει τα EBITDA το 2019, που αναμένεται να φτάσει τα 199 εκατ. ευρώ. Πιέσεις αναμένονται το 2020, καθώς οι τιμές πώλησης του αλουμινίου προβλέπονται χαμηλότερες, ενώ η χρηματιστηριακή προβλέπει πως οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι το 2021 πάνω από 20% υψηλότερες, καθώς λήγει η σύμβαση με τη ΔΕΗ. Τονίζει ωστόσο πως η Μυτιληναίος είναι μεταξύ των πιο αποδοτικών παραγωγών αλουμίνας και φθηνού αλουμινίου παγκοσμίως. Επιπλέον, ο όμιλος εξετάζει το ενδεχόμενο διπλασιασμού της παραγωγής αλουμίνας. Στα μεγέθη της Alpha Finance, δεν συνυπολογίζεται το «πράσινο φως» για την επένδυση ύψους 500 εκατ. δολαρίων στην αλουμίνια, που αναμένεται να δοθεί το α’ τρίμηνο του 2020.
Ενέργεια
Στον τομέα της ενέργειας, ο συντελεστής φορτίου των δυο αεριοστροβίλων συνδυασμένου κύκλου (CCGTs) του ομίλου άγγιξε περίπου το 50% για το 2019, αυξημένος κατά περισσότερο από 60% από την αρχή του έτους. Καθώς οι τιμές του διοξειδίου του άνθρακα έχουν ξεπεράσει τα 20 ευρώ/μετρικό τόνο, τα CCGTs ανταγωνίζονται ευθέως με τον λιγνίτη στην Ελλάδα. Οι προοπτικές είναι ευνοϊκές, σύμφωνα με την Alpha Finance, και η Μυτιληναίος αποφάσισε να χτίσει μια νέα μονάδα CCGT 660-700MW, η οποία αναμένεται να αρχίσει τις δραστηριότητές της το 2022 και θα μπορούσε να προσθέσει γύρω στα 40 εκατ. ευρώ ετησίως στα EBITDA του ομίλου. Επιπλέον, ο επενδυτικός κύκλος των ΑΠΕ έχει τελειώσει, με εγκατεστημένη ισχύ 206MW, ενώ ο όμιλος επεκτείνει επιθετικά την πελατειακή του βάση στην εγχώρια αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Τέλος, επανήλθαν προσωρινά τα πιστοποιητικά διαθεσιμότητας μέχρι το γ’ τρίμηνο του 2019 και αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να υπάρξει ένας μόνιμος μηχανισμός, οδηγώντας σε χαμηλότερες πληρωμές (περίπου 20.000 ευρώ/MW/ετησίως από περίπου 27.000 ευρώ τώρα).
Η Alpha Finance προβλέπει πως τα EBITDA της μονάδας ενέργειας της Μυτιληναίος θα αυξηθούν από τα 60 εκατ. ευρώ το 2018 στα περίπου 100 εκατ. ευρώ φέτος, παραμένοντας στο ίδιο επίπεδο μέχρι το 2021 για να αυξηθούν περαιτέρω από εκεί και μέρα λόγω του νέου CCGT.
EPC
Για τα EPC, η Alpha Finance σημειώνει πως ο τομέας αυτός ήταν ιδιαίτερα αδύναμος το 2018, με ορισμένα έργα να αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις και τα έσοδα να μειώνονται κατά 27%. Επιπλέον, αφού τα παραδοσιακά ενεργειακά έργα είναι σπάνια, ο όμιλος έστρεψε την προσοχή του στα χαμηλότερου περιθωρίου έργα ηλιακής ενέργειας. Ως αποτέλεσμα, τα EBITDA μειώθηκαν κατά 38% στα 55 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, το ανεκτέλεστο αυξήθηκε το 2018 πάνω από το 1 δισ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, η Alpha Finance εκτιμά πως τα έσοδα θα αυξηθούν σημαντικά το 2019 και τα EBITDA, αν και με χαμηλότερο περιθώριο, θα φτάσουν τα 76 εκατ. ευρώ. Η ορατότητα πέρνα του 2019-2020 είναι χαμηλή, σημειώνει, ενώ επισημαίνει πως υπολογίζει νέες παραγγελίες ύψους 0,4 δισ. ευρώ ετησίως (από περίπου 0,5 δισ. κατά μέσο όρο τα τελευταία χρόνια) και χαμηλότερα περιθώρια, με το μακροπρόθεσμο EBITDA γύρω στα 50 εκατ. ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr