Όπως αναφέρει η έρευνα η πλειοψηφία (66%) των επιχειρήσεων έχουν επιτόκιο μεταξύ 4% έως 10%, ενώ ένα αξιοσημείωτο ποσοστό (13%) έχει διψήφιο ποσοστό επιτοκίου. Τα υψηλά επιτόκια αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για τη σύναψη νέων δανείων και περίπου έξι στις δέκα εταιρείες (57%) δεν προτίθεται να ζητήσει νέο δάνειο στο άμεσο μέλλον, με αποτέλεσμα τη μη τόνωση της ρευστότητας τους.
Πάντως από το 43% των ερωτηθέντων, που σκοπεύουν να αιτηθούν νέα χρηματοδότηση, το 50% δηλώνει ότι μπορεί να προσφέρει εμπράγματες ή ενοχικές εξασφαλίσεις με στόχο τη σύναψη νέου δανείου.
Την ίδια ώρα στα 88,6 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχονται τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (ΜΕΑ) των επιχειρήσεων Μεγάλα ποσοστά ΜΕΑ παρουσιάζονται στα χαρτοφυλάκια ελευθέρων επαγγελματιών και πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων (δείκτης ΜΕΑ: 68,8% και 62,3% αντίστοιχα), σε αντίθεση με το χαρτοφυλάκιο των μεγάλων επιχειρήσεων (δείκτης ΜΕΑ 28,3%).
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας μία στις δύο επιχειρήσεις έχουν ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του δανείου κάτω των 10.000 ευρώ., ενώ σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων, το 75% των ερωτηθέντων έχουν χαμηλό δανεισμό μέχρι τις 100.000 ευρώ, ενώ μόλις το 8% δηλώνει ότι έχει δανεισμό άνω τα 500.000 ευρώ.
Περίπου το 50% του δείγματος, έχουν συνάψει δάνειο κίνησης ή μεσομακροπρόθεσμο δάνειο.
Επίσης περισσότεροι από μια στις δυο επιχειρήσεις αναζητά σε συνεργασία με τις τράπεζες για την αντιμετώπιση των ληξιπροθέσμων οφειλών που έχει, ενώ μόλις το 17%, δηλαδή λιγότεροι από δύο στους δέκα, σκοπεύουν να ζητήσουν ρύθμιση των δανείων τους. Εξ αυτών, το 12% επιθυμεί λύση μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, ενώ το 55% σε συνεργασία με τις τράπεζες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr