Η θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς πιέζεται αφενός από την κυβέρνηση να συνεχίσει να ηλεκτροδοτεί προβληματικές βιομηχανίες χωρίς να πληρώνεται και αφετέρου από τους ξένους θεσμικούς που απαιτούν δραστικά μέτρα για την εξόφληση των χρεών της ΛΑΡΚΟ, υπό το βάρος μάλιστα εισαγγελικών ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο για την τιμολόγηση της ΛΑΡΚΟ όσο και για την τιμολόγηση των βιομηχανιών υψηλής τάσης. Η κυβέρνηση από την πλευρά της εξακολουθεί να μην αγγίζει το πρόβλημα ΛΑΡΚΟ, η οποία ακόμη και με μηδενικό κόστος ρεύματος εξακολουθεί να συσσωρεύει ζημίες. Η πορεία της μεγαλύτερης βιομηχανίας νικελίου της Ευρώπης και από τις πέντε μεγαλύτερες παγκοσμίως, μετά και την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη μη ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων ύψους 136 εκατ. ευρώ, δείχνει να είναι μη αναστρέψιμη.
Οι μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεις παρά το γεγονός ότι ήταν πυρετώδεις και μάλιστα με ισχυρή εμπλοκή κυβερνητικών παραγόντων που παρακολουθούν από κοντά την υπόθεση, δεν έχουν οδηγήσει σε λύση του γόρδιου δεσμού.
Η ΔΕΗ για να υπογράψει νέα σύμβασης προμήθειας με τη ΛΑΡΚΟ (έχει καταγγείλει ήδη την προηγούμενη) ζητεί να πληρώνονται με συνέπεια οι τρέχουσες καταναλώσεις, δηλαδή περίπου 5,5 εκατ. ευρώ μηνιαίως. Ωστόσο από την πλευρά της η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ εντάσσοντας στους σχεδιασμούς της ακόμη και μείωση της παραγωγής νικελίου όπως έχει προτείνει ο υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης, αντιπροτείνει την καταβολή σε μηναία βάση περίπου 3 εκατ. ευρώ.
Με δεδομένο ότι το συνολικό ύψος των οφειλών της ΛΑΡΚΟ ξεπερνούν πλέον τα 300 εκατ. ευρώ η διοίκηση της ΔΕΗ δεν φαίνεται διατεθειμένη να δεχθεί την πρόταση αυτή. Ωστόσο το θέμα είναι ότι μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας που απασχολεί 1.100 εργαζόμενους.
Ανέστης Ντόκας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr