Επειτα από 9 χρόνια πρωτοφανούς ύφεσης –σε διάρκεια και ένταση– οι μεγάλες ελληνικές βιομηχανίες που τυγχάνει να είναι και εισηγμένες και έδειξαν ανθεκτικότητα, παίρνουν θέση στην αφετηρία για την επόμενη μέρα στην επιχειρηματική ζωή της χώρας. Ο πυκνός οικονομικός χρόνος δημιουργεί εστίες ανάπτυξης, με το νέο να έρχεται αφήνοντας πίσω το παλαιό.
Η κινητικότητα που δημιουργείται προκλήθηκε και από την προεκλογική τροχιά που έχει εισέλθει η χώρα με αποτέλεσμα οι Ελληνικές επιχειρήσεις να δώσουν το σύνθημα για επενδύσεις σε μία χώρα που έχασε πάνω από το 25% της αξίας της μέσα σε 9 χρόνια και είδε 600.000 ελληνόπουλα με υψηλές δεξιότητες να μεταναστεύουν.
Η χθεσινή εξαγορά έστω και της οριακής πλειοψηφίας(50% συν 2 μετοχές) του τηλεοπτικού σταθμού Alpha από την Motor Oil της οικογένειας Βαρδή Βαρδινογιάννη δείχνει τη πρόθεση του επιχειρηματία να κυριαρχήσει στο χώρο του θεάματος και της ενημέρωσης απασχολώντας περισσότερους από 1000 εργαζόμενους και αποκτώντας ισχυρή επιρροή στο μέσο τηλεθεατή. Ταυτόχρονα η ίδια επιχειρηματική οικογένεια απέκτησε και την χρηματιστηριακή Επενδυτική τράπεζα με έδρα τη Κύπρο αποκτώντας επίσης παρουσία στο κλάδο των χρηματοοικονομικών.
Ο όμιλος Μυτιληναίου κυριαρχεί στο κλάδο του αλουμινίου, του φυσικού αερίου και των μεγάλων έργων ενέργειας ενώ η τελευταία εξαγορά εταιρίας που δραστηριοποιείται στην ανακύκλωση του αλουμινίου καθετοποιεί πλήρως τον όμιλο προσθέτοντας αύξηση κερδοφορίας και αύξηση των θέσεων εργασίας.
Στον ιδιωτικό κλάδο υγείας το μπαράζ εξαγορών των προηγούμενων μηνών με αποκορύφωμα τη πώληση του Υγεία είναι σε πλήρη εξέλιξη αφού μέσα στον Νοέμβριο αναμένεται νέος διαγωνισμός για την πώληση του <Ερρίκος Ντυνάν>.
Στο κλάδο τροφίμων έχει γίνει ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα ξεκινώντας από τις ιχθυοκαλλιέργειες και φθάνουμε στο θέμα της πώλησης της Chipita που είναι σε εξέλιξη.
Μέσα στο Νοέμβριο θα δούμε τις εξελίξεις για τη πώληση της Forthnet αλλά και τη εξέλιξη του διαγωνισμού για την πώληση του 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων.
Βέβαια θα πρέπει να επισημάνουμε ότι παραμένει χρονοβόρα η ολοκλήρωση των όποιων συμφωνιών, καθώς απαιτείται τουλάχιστον μία τριετία για να ωριμάσουν οι συνθήκες και να υπάρξουν οι τελικές συμφωνίες, αλλά είναι μια αρχή
Πρόκειται για μία αναμενόμενη εξέλιξη που θα αλλάξει τον επιχειρηματικό χάρτη, καθώς εκατοντάδες επιχειρήσεις αλλάζουν χέρια και περνούν υπό τον έλεγχο πολυεθνικών σχημάτων ή και εγχώριων επενδυτικών funds. Η πολύχρονη κρίση σάρωσε τις δομές της ελληνικής οικονομίας και όσες επιχειρήσεις δεν κατόρθωσαν να αποφύγουν τον υπερδανεισμό, στρέφοντας το μέλλον τους στο εξωτερικό, αργά ή γρήγορα θα υποκύψουν στις τελικές αποφάσεις των πιστωτών τους και θα αλλάξουν ιδιοκτησία. Ταυτόχρονα όμως και εταιρείες-διαμάντια που ξεχώρισαν για τη συνετή διαχείριση των οικονομικών τους και τον χαμηλό δανεισμό στα 9 μνημονιακά χρόνια.
Ανέστης Ντόκας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr