Οι εκπαιδευτικές εκδρομές γίνονται σήμερα για να ξεσαλώνουν τελείως και με απαράμιλλη αγριότητα οι έφηβοι και για να «κονομάνε» διάφοροι, ξεκινώντας από τα 15μελή μαθητικά συμβούλια που αποφασίζουν τους προορισμούς και το μέσο της μετακίνησης παίρνοντας μίζες και φθάνοντας στα ταξιδιωτικά γραφεία, τα ξενοδοχεία και τις τοπικές κοινωνίες. Αυτός είναι και ο πραγματικός λόγος που το υπουργείο Παιδείας δεν αναλαμβάνει το πολιτικό-κομματικό κόστος να τις καταργήσει, όπως δεν το έκανε και με τα άχρηστα ΤΕΙ που έχουν δημιουργηθεί σε ολόκληρη την επικράτεια. Επειδή δηλαδή φοβάται τις αντιδράσεις όλων εκείνων που τρέφονται από το άθλιο κύκλωμα των δήθεν εκπαιδευτικών εκδρομών.
Ολοι γνωρίζουν ότι ένα πολύμεγάλο πρόβλημα στη δημόσια δευτεροβάθμια παιδεία, τουλάχιστον στις μεγάλες πόλεις, είναι η έλλειψη κάθε πειθαρχίας. Σε πολλές περιπτώσεις οι καθηγητές φοβούνται τους μαθητές και ο έλεγχος έχει πλήρως χαθεί στα λύκεια. Μπορούμε να φαντασθούμε λοιπόν αυτή την κατάσταση να μεταφέρεται εκτός έδρας. Ο εκπαιδευτικός που έστειλε την επιστολή στο «ΒΗΜΑ» μιλάει για μία πραγματικότητα στην οποία η νύχτα έχει γίνει μέρα και η μέρα νύχτα. Τα παιδιά ξενυχτάνε, πίνουν , μεθάνε, οι συνοδοί καθηγητές αδυνατούν να παρακολουθήσουν και ακόμη λιγότερο να τα ελέγξουν, οι παραβατικές συμπεριφορές και οι χουλιγκανισμοί αποτελούν τον κανόνα και είναι θέμα τύχης το να γυρίσουν όλοι σώοι και ασφαλείς στη βάση τους.
Αν σ΄αυτή την εικόνα προσθέσουμε την εκμετάλλευση που υφίστανται πολλά παιδιά σε εστιατόρια, μπαρ και ξενοδοχεία από ασυνείδητους επαγγελματίες με αποτέλεσμα να πληρώνουν πολλά και να κινδυνεύουν από δηλητηριάσεις, βρώμα και άλλους κινδύνους, η πραγματικότητα ολοκληρώνεται. Ας θυμηθούμε εμπειρίες από το παρελθόν που κάποια λύκεια βρήκαν φθηνότερη την μετάβαση σε πόλεις όπως η Ρώμη, παρά στην Ρόδο, την Κέρκυρα και άλλους «αγαπημένους» προορισμούς εντός Ελλάδας. Υπήρξαν μάλιστα διαμαρτυρίες από τουςεπαγγελματίες των συγκεκριμένων προορισμών που είδαν την απειλή και ζήτησαν να απαγορευθεί η επιλογή του εξωτερικού. Κανείς όμως από τους συγκεκριμένους δεν διαμαρτυρήθηκε που τις προάλλες η δυσεντερία εξολόθρευσε παιδιά που πήγαν στην Καλαμπάκα, στην Καστοριά και όπου αλλού
Υπάρχει το επιχείρημα ότι όταν πονάει το κεφάλι δεν το κόβεις και στην περίπτωση των εκπαιδευτικών εκδρομών δεν πρέπει να καταργηθούν, αλλά να βελτιωθούν οι διαδικασίες και οι συνθήκες. Δυστυχώς, τα πράγματα έχουν ξεφύγει και δεν υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης στο ορατό μέλλον. Οι καθηγητές έχουν χάσει τον έλεγχο στα σχολεία και οι γονείς έχουν χάσει τον έλεγχο των παιδιών τους σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Επί πλέον δεν υπάρχουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που θα επιβάλουν στους κακούς επαγγελματίες διαφορετικές συμπεριφορές. Το μόνο που απομένει είναι να καταργηθούν για ένα μεγάλο διάστημα οι δήθεν εκπαιδευτικές εκδρομές, τουλάχιστον των λυκείων. Ισως είναι δυνατόν να γίνονται εκπαιδευτικές εκδρομές των γυμνασίων, είτε μέσα στον ίδιο νομό, είτε σε όμορους. Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί μπορούν να κουμαντάρουν καλύτερα τα μικρότερα παιδιά και δεν υπάρχει το πρόβλημα του αλκοόλ.
Αγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr