Στο πάνελ της συζήτησης συμμετείχαν ο Βαγγέλης Σιώκας ως Συντονιστής Προγράμματος invent ict, ο Βασίλης Μάγκλαρης καθηγητής του ΕΜΠ, ο Άγγελος Τσακανίκας Επίκουρος καθηγητής του ΕΜΠ, ο Γιάννης Καλογήρου καθηγητής του ΕΜΠ, ο Σίμος Μπενσασών Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος για θέματα καινοτομίας, ο Περικλής Μήτκας Πρύτανης του ΑΠΘ και ο Γιώργος Στεφανόπουλος Γενικός Διευθυντής της ΕΕΚΤ (Ένωση Εταιριών Κινητής Τηλεφωνίας).
«Στόχος μας είναι να διασυνδέσουμε τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα που έχουν υψηλό ερευνητικό έργο στα συστήματα πληροφορικής και επικοινωνιών με την επιχειρηματικότητα. Αυτό γιατί ενώ η επιστημονική τους έρευνα έχει μεγάλη και διεθνή αναγνώριση, έχει μικρή εφαρμογή σε εμπορικά προϊόντα, σε επαγγελματική καινοτομία, σε ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Έχουμε λοιπόν την δυνατότητα να συνδέσουμε μια μεγάλη ομάδα ερευνητών που θα μπορέσει να καλύψει τα κενά που υπάρχουν στον ψηφιακό χάρτη που μας αναλογεί ως χώρα στην ψηφιακή αποτύπωση κάθε δραστηριότητας και γι αυτό υπάρχει ακόμη χώρος να αναπτυχθεί η καινοτομία της μικρομεσαίας επιχείρησης». Αυτό τόνισε μιλώντας στο Reporter.gr, στο περιθώριο της εκδήλωσης ο Γιώργος Στεφανόπουλος Γενικός Διευθυντής της ΕΕΚΤ.
Από όλους τους ομιλητές μάλιστα τέθηκε το θέμα της ανάδειξης των ευκαιριών που δίνει η διασύνδεση ΑΕΙ – καινοτόμου επιχειρηματικότητας για την εθνική οικονομία, ενώ περιγράφηκαν οι στις σύγχρονες τάσεις που υπάρχουν στο παγκοσμιοποιημένο πλέον ψηφιακό σύστημα με τον κ Στεφανόπουλο να δίνει τις δυνατότητες και τις προοπτικές για την ανάπτυξη αυτού του ψηφιακού «οικοσυστήματος» στην Ελλάδα.
Στάθηκε δε ιδιαίτερα στην πρωτοβουλία INVENT ICT, που είναι ένα πρόγραμμα εκκίνησης επιχειρήσεων σε τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, το οποίο βασίζεται στη θερμοκοιτίδα ΕΠΙ.νοώ του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του ΕΜΠ. Δημιουργήθηκε με τη στήριξη της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) και σε συνεργασία με το Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Από το 2018, το INVNET ICT διεύρυνε τις συνεργασίες του με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Πολυτεχνείο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Πάτρας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προκειμένου να εμπλουτιστούν οι συνέργειες στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.
Πρώτη χρηματοδότηση 600.000 ευρώ
Ο κ. Στεφανόπουλος αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του πρώτου κύκλου της προσπάθειας αυτής. «Μπορούμε να πούμε πως ο πρώτο κύκλος που ολοκληρώθηκε την άνοιξη, μας οδήγησε από 60 προτάσεις και αιτήσεις σε 12 αποφοιτήσεις» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Από αυτές ορισμένες εταιρίες δημιουργήθηκαν και έχουμε ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η εταιρία InAccel, που δημιούργησε μια μικρή ομάδα ερευνητών, με παρουσία στις ΗΠΑ και Ευρώπη με τελικό προϊόν στις εκθέσεις διαχείρισης δεδομένων σε όλο τον κόσμο και με μια πολύ επιθετική τοποθέτηση επενδυτικών κεφαλαίων 600.000 ευρώ στους πρώτους έξι μήνες, είναι κάτι το πολύ καλό.
Πάντως εθνικό στοίχημα είναι για τη χώρα που προσπαθεί να βρει μια νέα περπατησιά στην οικονομία είναι το πως θα είναι στο τραίνο της ανάπτυξης της ψηφιακής επανάστασης, από την προτελευταία θέση που είναι σήμερα στην ΕΕ.
Να δεκαπλασιαστούν τα startups
«Είναι η μεγάλη ευκαιρία για να φύγουμε από τη θέση αυτή και να προσεγγίσουμε την μέση ευρωπαϊκή θέση, μπορούμε να το κάνουμε. Όμως, δεν είναι σίγουρο, αλλά βρισκόμαστε σε ένα δρόμο βελτίωσης, οι ψηφιακές υποδομές αναπτύσσονται ταχύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες με καλύτερους δείκτες ποιότητας» τόνισε ο κ. Στεφανόπουλος και συμπλήρωσε:. «Η καινοτομία, η νέα επιχειρηματική δραστηριότητα κάνει βήματα, όμως εμείς πρέπει να αλλάξουμε ταχύτητα σαν οικονομία. Πρέπει για παράδειγμα στα startups να δεκαπλασιαστεί ο αριθμός και να ανεβεί η ποιότητα στην επόμενη πενταετία για να μπορέσουμε να συνεισφέρουμε στη συζήτηση θετικά και να πούμε πως η Ελλάδα ταξιδεύει ταχύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όλοι προσπαθούν, να μη το ξεχνάμε, γι αυτό εμείς πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο, μεθοδικά και αποτελεσματικά».
Η ολιστική αναφορά της ψηφιακής επανάστασης
Πάντως η ψηφιοποίηση και η νέα ριζοσπαστική τοποθέτηση της τεχνολογίας αφορά όλους τους κλάδους. «Σε διαφορετικό βαθμό, αλλά όλους» υπογραμμίζει ο κ. Στεφανόπουλος «Ψηφιοποιείται και ρομποτικοποιείται σε ορισμένες περιπτώσεις η εξορυκτική βιομηχανία, ρομποτικοποείται η εξ αποστάσεως, χειρουργική στην καθημερινότητα των χειρουργών» συμπληρώνει ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιριών Κινητής Τηλεφωνίας.
Τονίζει δε ότι με τη νέα τεχνολογία «μπορεί να γίνεται πιο επιτελικά η διαχείριση μεγάλων προβλημάτων από μικρές ομάδες για όλη την επικράτεια» κάτι που θα είναι ιδιαίτερα αποδοτικό για μια χώρα όπως η Ελλάδα με διάσπαρτους οικισμούς και έντονη νησιωτικότητα.
Ο ρόλος του κράτους
«Χρειαζόμαστε μαζική ψηφιοποίηση με αποτελεσματικό τρόπο, μη γραφειοκρατικό, χρειαζόμαστε συνεργασίες με τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αξιοποίηση της νέας επιχειρηματικής τάξης, συνδεδεμένες με τις καλές προοπτικές που υπάρχουν σήμερα σε έδρες στα Πανεπιστήμια. Η χώρα μας πρέπει να απλώσει το χέρι της προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο ερευνητής προς άλλους ερευνητές, ακόμη περισσότερο από όσο το κάνουμε σήμερα και να προχωρήσουμε με πιο απαιτητική ατζέντα στην Ψηφιοποίηση, στην καινοτομία, στην επιχειρηματικότητα» αναφέρει ο κ. Στεφανόπουλος και αναδεικνύει το ρόλο του κράτους. Κάνει λόγο για «ρόλο βοήθειας, να δίνει κίνητρα για να αναπτυχθούν αυτές οι υποδομές. Να αίρει εμπόδια γραφειοκρατικά που υπάρχουν σήμερα. Να δημιουργήσει κλίμα για την ανάπτυξη μιας κουλτούρας συνεργατικότητας, θέτοντας υψηλά στάνταρτς».
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr