Οι εξελίξεις στην οικονομία της γείτονος με τη συναλλαγματική αστάθεια, αλλά και η γενικότερη ισορροπία των σχέσεων μεταξύ του τριγώνου Βερολίνου, Αθηνών και Άγκυρας φαίνεται να έπαιξαν ρόλο. Παράλληλα, δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς ότι η μείωση του προσωπικού μέσω της εθελούσιας συνέβαλε στην όλη απόφαση. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση και με δεδομένη την ολοκλήρωση του παραγωγικού κύκλου του εργοστασίου της BSH στην Αθήνα, η διοίκηση και σε τοπικό αλλά και σε επίπεδο Ομίλου, εδώ και καιρό βρισκόταν σε συνεχείς και θετικές συζητήσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, με γνώμονα πάντα την εύρεση λύσης.
Η εταιρεία αξιολόγησε διεξοδικά την κατάσταση που προέκυψε μετά και την ολοκλήρωση του προγράμματος εθελοντικής αποχώρησης που είχε ανακοινωθεί το Σεπτέμβριο 2017 και υλοποιήθηκε, προκειμένου να προσδιορίσει το μοντέλο λειτουργίας του εργοστασίου της Αθήνας το επόμενο διάστημα. Η διοίκηση της εταιρείας υπογραμμίζει ότι «λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους, στοχεύοντας πάντοτε στον κατά το δυνατό μετριασμό των δυσμενών επιπτώσεων στους εργαζομένους από το οριστικό κλείσιμο του παραγωγικού κύκλου του εργοστασίου της Αθήνας, αποφασίστηκε να μεταφέρει παραγωγή μικρότερου εύρους, αν και τούτο συνεπάγεται ακόμα μεγαλύτερο κόστος και επιβάρυνση της εταιρείας, στο εργοστάσιο της Αθήνας».
Έτσι παρά το γεγονός ότι η πτώση της τουρκικής λίρας καθιστά εντόνως ανταγωνιστικά τα παραγόμενα στην Τουρκία προϊόντα, η μητρική περιόρισε τη μεταφορά λιγότερου παραγωγικού φορτίου στην γείτονο. Σημειώνεται πάντως ότι εταιρίες που εισάγουν πρώτες ύλες στην Τουρκία για παραγωγή προϊόντων έχουν υπερβάλλον κόστος λόγω της πτώσης της λίρας (η ισοτιμία του ευρώ έναντι της τουρκικής λίρας διαμορφώνεται 1 ευρώ προς 5,7 λίρες Τουρκίας).
Ελπίδες για νέα παράταση
Αναμφισβήτητα η απόφαση δημιουργεί ελπίδες για διατήρηση του εργοστασίου και μετά το 2021 ωστόσο απαιτούνται επενδύσεις και στρατηγικές αποφάσεις σε σχέση με το επενδυτικό πλάνο της μητρικής, κάτι που μπορεί να επηρεαστεί και από τη συνολική πορεία της χώρας και τη διαμόρφωση θετικού επενδυτικού πλαισίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες η παραγωγική μονάδα δουλεύει στο ρελαντί και τον Ιούλιο οι εργαζόμενοι δεν δούλευαν όλες τις μέρες της εβδομάδας ενώ υπήρξε και μία ολόκληρη εβδομάδα που δόθηκε άδεια στο προσωπικό. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2016 απασχολούνται 463 άτομα προσωπικό εκ των οποίων οι 269 ήταν υπάλληλοι και 194 εργάτες. Στα τέλη του 2017 είχαν μείνει μόλις 250 άτομα και με το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου αποχώρησαν μόλις 50 άτομα.
Η οικονομική εικόνα και το μέρισμα
Ο καθαρός κύκλος εργασιών της εταιρείας BSH Οικιακές Συσκευές Α.Β.Ε πρώην «Πίτσος» διαμορφώθηκε στα 151.067.281 ευρώ το 2016 έναντι 155.405.520 ευρώ το 2015. Η βιομηχανική δραστηριότητα της εταιρείας ανήλθε σε 47,3 εκατ. ευρώ το 2016 , η εμπορική δραστηριότητα σε 102,2 εκατ. ευρώ και από την παροχή υπηρεσιών σε 1.559.597 ευρώ.
Οι πωλήσεις εσωτερικού έφθασαν τα 110.525.961 ευρώ και του εξωτερικού σε 40.541.330 ευρώ. Οι εξαγωγές της εταιρείας μειώθηκαν κατά 11,6% το 2016 και υποχώρησε στο 26,84% του συνολικού τζίρου ενώ οι πωλήσεις στην εγχώρια αγορά ενισχύθηκαν κατά 0,9%.
Τέλος να σημειωθεί ότι οι Γερμανοί μέτοχοι πήραν κι ένα μποναμά από το Ελληνικό εργοστάσιο καθώς εισέπραξαν ως μέρισμα το πόσο των 3,7 εκατ. ευρώ το 2016 που αφορούσε την οικονομική χρήση του 2015.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr