Αναλυτικότερα, όλες οι αλλαγές που σχεδιάζονται είναι οι εξής:
Επιτήρηση
Η πρώτη βασική αλλαγή αφορά στην αναθεώρηση των κριτηρίων υπαγωγής στην επιτήρηση. Η κατηγορία της επιτήρησης αποτελεί σύστημα προειδοποίησης των επενδυτών για τίτλους των οποίων οι εκδότες είτε παρουσιάζουν οικονομικά προβλήματα είτε δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού. Η αποτελεσματικότητα αυτού του μηχανισμού φαίνεται από το γεγονός ότι από τις 37 εισηγμένες εταιρίες που ανεστάλη η διαπραγμάτευση τους μετά το 2000, 30 από αυτές είχαν διαπραγματευθεί προηγουμένως στην εν λόγω κατηγορία, όπως κατά καιρούς ίσχυε.
Το Χ.Α στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας εναρμόνισης του καθεστώτος της επιτήρησης με την επιχειρηματική πραγματικότητα και της αποτελεσματικότητας των χρησιμοποιούμενων κριτηρίων, προτείνει την αντικατάσταση των υφιστάμενων ποσοτικών κριτηρίων υπαγωγής στην επιτήρηση (συσσωρευμένες ζημιές μεγαλύτερες από τα ίδια κεφάλαια, ίδια κεφάλαια μικρότερα από το 50% του μετοχικού κεφαλαίου και αρνητικά EBITDA) με δύο νέα πιο αποτελεσματικά κριτήρια:
Την αρνητική ενοποιημένη καθαρή θέση και τις ζημιές χρήσεως μεγαλύτερες από τo 30% των ιδίων κεφαλαίων χωρίς ταυτόχρονα να υπάρχει πρόσκληση Γ.Σ για την αύξηση του Μ.Κ.
Περαιτέρω εισάγεται ως νέος αυτοτελής λόγος υπαγωγής στην επιτήρηση η έμμεση εισαγωγή μη εισηγμένης εταιρείας καθώς και η δραστηριοποίηση της εισηγμένης σε κλάδο που δεν είναι συναφής με την κύρια δραστηριότητά της, προκειμένου να επιτυγχάνεται η πλήρης ενημέρωση των επενδυτών για παρόμοιες δομικές αλλαγές στην πορεία της εισηγμένης.
Εξυπακούεται ότι η εν λόγω χορήγηση εξαιρέσεων από την υπαγωγή στο καθεστώς θα γίνεται με αιτιολογημένη απόφαση και με ενιαία κριτήρια για όλες τις εταιρείες.
Διαπραγμάτευση μιας ώρας
Ακόμα, θα επανεξεταστεί και το καθεστώς του τρόπου διαπραγμάτευσης των μετοχών εταιρειών που είναι σε επιτήρηση καθώς η διαπραγμάτευση με την μέθοδο των δημοπρασιών αποδείχθηκε στην πράξη προβληματική σε κάποιες περιπτώσεις και κρίνεται ότι η συνεχής διαπραγμάτευση αλλά για μικρό χρονικό διάστημα (π.χ. 12:30-13:30) θα είναι πιο αποτελεσματική.
Ειδικά χρηματιστηριακά χαρακτηριστικά
Ανάλογες αλλαγές στον τρόπο διαπραγμάτευσης προβλέπονται και στην κατηγορία των ειδικών χρηματιστηριακών χαρακτηριστικών καθώς και στα κριτήρια υπαγωγής όπου καταργείται το κριτήριο του spread και αυξάνεται το ποσοστό της διασποράς από 10% σε 15%.
Περαιτέρω στο πλαίσιο της αλλαγής του τρόπου διαπραγμάτευσης και στις δυο κατηγορίες (επιτήρηση και ΕΧΧ) προτείνεται να καταργηθεί και η εβδομαδιαία διαπραγμάτευση που είχε αρχικά προβλεφθεί για εταιρίες που συμπληρώνουν ένα χρόνο στις ειδικές κατηγορίες.
Αλλαγές στην Μεγάλη Κλεφαλαιοποίηση
Αλλαγές γίνονται επίσης στον τρόπο αρχικής ένταξης και μεταφοράς από την κατηγορία της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης.
Ειδικότερα προβλέπεται ότι για την αρχική ένταξη στην Μεγάλη Κεφαλαιοποίηση, μίας νεοεισαγόμενης στο Χ.Α εταιρείας, το ύψος της συνολικής κεφαλαιοποίησης πρέπει να είναι 150 εκατομμύρια ευρώ και όχι 100 όπως ισχύει σήμερα και όπως θα ισχύει πάντα για την παραμονή της.
Επίσης αντί της μη πλήρωσης για δύο διαδοχικές αναθεωρήσεις των κριτηρίων παραμονής στην Μεγάλη Κατηγορία προκειμένου να μεταφέρεται η εταιρεία στην Μεσαία και Μικρή Κεφαλαιοποίηση προβλέπεται μία διαφοροποίηση των κριτηρίων έτσι ώστε αν η απόκλιση από τα κριτήρια είναι σημαντική να εξέρχεται άμεσα η εταιρεία από την Μεγάλη Κεφαλαιοποίηση (διασπορά μικρότερη του 18%, εμπορευσιμότητα μικρότερη του 15% και μέση κεφαλαιοποίηση εξαμήνου κάτω από 95 εκ Ευρώ) ενώ αν η απόκλιση είναι μικρότερη (διασπορά 18-20%, εμπορευσιμότητα 15 έως 20% και κεφαλαιοποίηση 95 έως 100 εκ. Ευρώ) να δίνεται μία δεύτερη ευκαιρία παραμονής στην Κατηγορία κατά τα ισχύοντα σήμερα. Επίσης, λαμβάνεται μέριμνα έτσι ώστε οι εν λόγω αλλαγές στην κατηγοριοποίηση να εναρμονίζονται και να ισχύουν τ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr