Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες υπάρχουν 2 αιτήματα για ισάριθμες επιχειρήσεις η μία εκ των οποίων έχει πολύχρονη παρουσία στο Χρηματιστήριο με ηγετική θέση στο κλάδο τουρισμού και μεταφορών και χωρίς μέχρι σήμερα να έχει προχωρήσει στην έκδοση ομολογιακού δανείου στο παρελθόν ενώ η δεύτερη επιχείρηση είναι μη εισηγμένη εταιρία επίσης δυναμική εταιρία με υψηλά μερίδια αγοράς στο κλάδο που δραστηριοποιείται. Τα ενημερωτικά δελτία των εταιριών έχουν αρχίσει να μελετούν οι αρμόδιες αρχές και εκτιμάται ότι το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου είναι πολύ πιθανόν να έχουμε τις δημόσιες εγγραφές.
Εφόσον οδεύσουν προς το Χρηματιστήριο οι 2 εταιρίες για την έκδοση ισάριθμων εταιρικών ομολόγων τότε το άθροισμα των ομολογιακών δανείων που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο θ ανέλθουν σε 12 καθώς έχουν προηγηθεί οι εξής 10 εκδόσεις( Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Coral, Γεκ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, MLS Πληροφορική, Δέλτα Τεχνική, IKEA, Sunlight, B&F).
Γιατί δείχνει σημάδια ανάπτυξης η αγορά εταιρικών ομολόγων σε σύγκριση με την spot αγορά μετοχών
Η εγχώρια αγορά των εταιρικών ομολόγων, που ξεκίνησε τον Μάιο του 2016, προσφέρει μια εναλλακτική λύση σε επενδυτές που είναι απογοητευμένοι από τις ζημίες των χαρτοφυλακίων τους, αφού τα επιτόκια που διαπραγματεύονται οι ομολογιακές εκδόσεις είναι πολύ υψηλά σε σύγκριση με τις τραπεζικές αποδόσεις. Βέβαια, πάντα οι επενδυτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ποτέ αυτές οι αποδόσεις δεν είναι εγγυημένες, καθώς πολλά αρνητικά γεγονότα μπορούν να συμβούν σε μια εταιρεία και να ανατρέψουν τη θετική πορεία της.
Αντίθετα στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου επικρατεί αδιαφορία για την εισαγωγή μετοχών από νέες εταιρίες αφού έχουν συμπληρωθεί 4 χρόνια χωρίς να εισέλθει νέα επιχείρηση και αισίως θα εισέλθουμε στην 5ετία. Ο βασικός λόγος είναι ασφαλώς ο αφελληνισμός του Χρηματιστηρίου αφενός διότι λίγες και εκλεκτές είναι οι επιχειρήσεις που προσελκύουν τα ξένα χαρτοφυλάκια και πλέον οι ξένοι με ποσοστό 67,5% έχουν τον έλεγχο της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Αφετέρου δεν υπάρχουν εγχώριοι επενδυτές καθώς η πολύχρονη κρίση ρήμαξε τις αποταμιεύσεις και φυσικά η σημερινή επενδυτική γενιά έχει καταστραφεί οικονομικά και δεν θα μπορέσει για βιολογικούς λόγους να επανέλθει στο Χρηματιστήριο. Φυσικά νέα επενδυτική γενιά δεν υπάρχει γιατί οι μισθοί εισαγωγής των νέων παιδιών δεν τους επιτρέπει να επενδύσουν μέρος των χρημάτων τους σε επενδυτικά προϊόντα(μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα κτλ.)
Γιατί υπερκαλύπτονται οι εταιρικές ομολογιακές εκδόσεις
Η βασική αιτία που στρέφει τους καταθέτες στις ομολογιακές εκδόσεις που είχαν υπερκαλυφθεί την τελευταία διετία, είναι η χαμηλή απόδοση των προθεσμιακών καταθέσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μέσο επιτόκιο στις προθεσμιακές καταθέσεις έχει υποχωρήσει περίπου στο 0,5%, ακόμη και για μεγάλα ποσά, τη στιγμή που το μέσο επιτόκιο των εταιρικών ομολόγων κυμαίνεται σήμερα στο 3,83%. Οι επενδυτές αυτής της κατηγορίας είναι μικροεπενδυτές και το μέσο ποσό τοποθέτησης είναι μεταξύ 20.000 και 30.000 ευρώ. Ετσι, παρά το γεγονός ότι οι μικροεπενδυτές φεύγουν από προθεσμιακές καταθέσεις για να τοποθετηθούν σε εταιρικά ομόλογα, έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά καθώς δεν επιζητούν μόνον την ασφάλεια των χρημάτων. Οπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, πρόκειται για συνειδητοποιημένη κατηγορία μικροεπενδυτών που γνωρίζει ότι το κεφάλαιο το «εγγυάται» ο εκδότης και τοποθετείται γιατί πιστεύει στις προοπτικές της επιχείρησης. Παράλληλα, αυτή η κατηγορία είναι σε θέση να γνωρίζει και τους κινδύνους της επένδυσής της, αφού πρόκειται για διαπραγματεύσιμο τίτλο στη δευτερογενή αγορά, που υπόκειται στις αβεβαιότητες των επιχειρηματικών επιλογών της συγκεκριμένης επιχείρησης ή της οικονομίας γενικότερα. Σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, ο κύριος όγκος των κεφαλαίων που τοποθετούνται σε εταιρικές ομολογιακές εκδόσεις από μικροεπενδυτές-πελάτες των τραπεζών προέρχεται από τις καταθέσεις. Συγκεκριμένα, το 70% των ποσών που επενδύονται σε ελληνικά εταιρικά ομόλογα αυτής της κατηγορίας είναι κεφάλαια που μεταφέρονται από τις καταθέσεις που τηρούν στις τράπεζες, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό, της τάξης του 20%, είναι από χρήματα που βγαίνουν από θυρίδες ή μετρητά που διακινούνται εκτός τραπεζικού συστήματος.
Ανέστης Ντόκας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr