Σημειώνεται ότι ήδη , μια σημαντική αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την επιχειρηματικότητα έχει περάσει στα ψιλά, μάλλον επειδή…. έχει συναντήσει την συναίνεση των κομμάτων. Ό λόγος για το νέο νόμο που διέπει τις ΑΕ και όπου έχουν περάσει σημαντικά νέα δεδομένα. Η νέα παρέμβαση, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του πρώην υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, άλλαξε εκ βάθρων τον ιστορικό νόμο 2190/1920, με σκοπό την προστασία των μετόχων.
Πολλές είναι οι αλλαγές που έχουν ήδη ενταχθεί στο νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, όπως:
Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και μέτοχοι με δικαίωμα ψήφου δεν θα έχουν το δικαίωμα ψήφου στη γενική συνέλευση των μετόχων για την ανάθεση ελέγχου των χρηματοοικονομικών καταστάσεων της εταιρείας.
Βελτιώνονται οι τεχνικές μέθοδοι λειτουργίας των οργάνων της εταιρείας (Διοικητικό Συμβούλιο και Γενική Συνέλευση), με ευρύτερη χρήση των εξ αποστάσεως ψηφοφοριών δ.σ. και γ.σ. Το βιβλίο μετόχων μπορεί να τηρείται ηλεκτρονικά από το Κεντρικό Αποθετήριο, τράπεζες ή επιχειρήσεις επενδύσεων.
Ανατίθεται ο έλεγχος νομιμότητας των καταστατικών πράξεων μεγάλων ΑΕ με τζίρο που υπερβαίνει τα 20 εκατ. ευρώ στο Υπουργείο Οικονομίας.
Εισάγεται στο ρυθμιστικό πλαίσιο το πιστοποιητικό good standing (Πιστοποιητικό Καλής Λειτουργίας), το οποίο διασφαλίζει την ορθή ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου σχετικά με μια σειρά ζητημάτων όπως ότι π.χ. η εταιρία δεν έχει διαγραφεί από το Γ.Ε.ΜΗ, δεν έχει πτωχεύσει και ότι δεν έχει υποβληθεί εναντίον της αίτηση πτώχευσης και έχει υποβάλει προς καταχώριση στο Γ.Ε.ΜΗ ετήσιες οικονομικές καταστάσεις κατά την τελευταία τριετία ή ότι νομίμως δεν έχει αυτή την υποχρέωση.
Επίσης το νέο πλαίσιο κατοχυρώνει τα δικαιώματα όσων έχουν έννομο συμφέρον (συμπεριλαμβάνονται φορολογικές αρχές/ασφαλιστικά ταμεία) σχετικά με την υποβολή αιτήματος σε δικαστήριο για την λύση ΑΕ όταν: Κατά τη σύσταση της εταιρείας δεν καταβλήθηκε το ελάχιστο κεφάλαιο, η εταιρεία δεν έχει το ελάχιστο κεφάλαιο που ορίζεται κάθε φορά από το νόμο, η εταιρεία δεν έχει υποβάλει προς καταχώριση χρηματοοικονομικές καταστάσεις δύο (2) τουλάχιστον συνεχών διαχειριστικών χρήσεων, εγκεκριμένες από τη γενική συνέλευση.
Ακόμη προβλέπονται πιο αυστηρές κυρώσεις και χρηματικά πρόστιμα για τα μέλη των ΔΣ όπως και για τους ορκωτούς λογιστές.
Εισάγεται η ονομαστικοποίηση των μετοχών προκειμένου να καταπολεμηθεί το ξέπλυμα χρήματος και να εδραιωθεί η ασφάλεια συναλλαγών γύρω από τα νέα εργαλεία τιτλοποίησης και άντλησης ρευστότητας που εισάγει το σχέδιο νόμου (πχ warrants).
Οι αλλαγές στο πλαίσιο εν πολλοίς είναι αποτέλεσμα και της εμπειρίας από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και άλλους όπως (ΟΟΣΑ, OLAF, και η FATF) και κυρίως εστιάζουν στο ότι οι ανώνυμες μετοχές (ακριβώς λόγω της ανωνυμίας τους) δεν θα αποτελέσουν μέσο καταχρηστικών πρακτικών.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr