Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτές οι 30 εταιρείες -σε σύνολο 191 εισηγμένων- είναι εκείνες που προσαρμόστηκαν πιο γρήγορα από τις υπόλοιπες στην πολυετή ύφεση και κυρίως, σήμερα, είναι έτοιμες να ηγηθούν της επόμενης μέρας στην ελληνική οικονομία.
Κύριο χαρακτηριστικό αυτών των επιχειρήσεων αποτελεί ο υψηλός δείκτης εξωστρέφειας, αφού έδειξαν μεγάλη ανθεκτικότητα από την έλλειψη ρευστότητας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και έχουν καταφέρει μετά το 2011 –που ήταν η χειρότερη χρονιά της ύφεσης (-9,11% ΑΕΠ)– να εμφανίσουν θετικά τρίμηνα λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) και σταδιακά μετά το γ΄ τρίμηνο του 2015 να περάσουν σε αυξανόμενη καθαρή κερδοφορία, με αποκορύφωμα το φετινό α’ τρίμηνο του 2018.
Οι προτιμητέες
Στην κορυφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται ο κλάδος των υπηρεσιών κοινής ωφελείας. Τον απαρτίζουν οι εισηγμένες ΔΕΚΟ, οι οποίες έχουν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που πρέπει να εφαρμόσει άμεσα η κυβέρνηση. Εν προκειμένω, οι εταιρείες αυτές εμφανίζουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε σύγκριση με άλλες εισηγμένες: έχουν σταθερές ταμειακές ροές, αφού παρέχουν υπηρεσίες που είναι ανελαστικές δαπάνες για τους περισσότερους από 8 εκατομμύρια πολίτες της χώρας που κάνουν χρήση αυτών των υπηρεσιών.
Ο κλάδος πετρελαίου και αερίου απολαύει ισχυρής ζήτησης από τα ξένα και εγχώρια χαρτοφυλάκια, αφού οι δύο εταιρείες που τον εκπροσωπούν συνεχίζουν να είναι οι πιο κερδοφόρες ελληνικές και με αξιοσημείωτες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, το 2017 κατάφεραν να εμφανίσουν ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών πετρελαϊκών προϊόντων.
Ο κλάδος τροφίμων και προϊόντων, που είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής της ελληνικής βιομηχανίας, αποτελεί πεδίο επενδυτικού ενδιαφέροντος σε συνδυασμό με τον κλάδο του λιανεμπορίου, αφού οι εταιρείες που τον εκπροσωπούν έχουν καταφέρει να αναπτυχθούν στο εξωτερικό. Παράλληλα, στον συγκεκριμένο κλάδο ανοίγονται νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, κυρίως στο εξωτερικό, προσφέροντας επαγγελματικό διέξοδο σε εκατοντάδες νέους με δεξιότητες.
Ο κλάδος ταξιδιών και αναψυχής βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του επενδυτικού ενδιαφέροντος καθώς για 3η διαδοχική χρονιά ο τουρισμός θα καταγράψει νέο ιστορικό ρεκόρ αφίξεων(32 εκατομμύρια τουρίστες). Οι εταιρείες του κλάδου έχουν επίσης κατορθώσει να μειώσουν τον δανεισμό τους και να αναπτύξουν τις εργασίες τους και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών, που περιλαμβάνει τη σταθερή και κινητή τηλεφωνία, σε συνδυασμό με τον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών, παρουσιάζει επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς ήταν από τους ελάχιστους που διεθνοποιήθηκαν γρήγορα και πριν από την κρίση.
Εξίσου ενδιαφέρον, λόγω του υψηλού δείκτη εξωστρέφειας, παρουσιάζουν οι κλάδοι πρώτων υλών και βιομηχανικών προϊόντων και ειδικά στο κλάδο της ενέργειας. Οι εταιρείες που τους συνθέτουν διοχετεύουν κατά μέσον όρο το 80%-90% του ετήσιου τζίρου τους στο εξωτερικό, γεγονός που τις καθιστά ανεξάρτητες και οχυρωμένες απέναντι στην εγχώρια ζήτηση.
Ο κλάδος των ξενοδοχείων κλείνει αυτό τον μικρό κύκλο με το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον στο Χρηματιστήριο κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2018. Οι αγοραπωλησίες δύο ιστορικών μονάδων (Αστέρας Βουλιαγμένης και Χίλτον) της χώρας μέσα στο 2017 ήταν το σήμα έναρξης του μεγάλου κύκλου της αναδιάταξής του, που αναμένεται να διαρκέσει για πολλά χρόνια.
Οι λίγες και καλές επιχειρήσεις προσαρμόστηκαν και άφησαν πίσω τους τα δύσκολα χρόνια της ύφεσης, και ως ηγέτιδες δυνάμεις στους κλάδους τους προετοιμάζουν το μέλλον του επιχειρηματικού κόσμου στη χώρα μας στη μετά μνημονίων εποχή.
Ανέστης Ντόκας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr