Συνοπτικά, θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες ενέργειες:
Α. Μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Τετάρτης 13/06/2018, δύο (2) ημέρες πριν από την κανονική ημερομηνία λήξης του ΣΜΕ Ιουνίου (που είναι η Παρασκευή 15/06/2018), οι σειρές του Ιουνίου και Σεπτεμβρίου θα μετονομαστούν για τεχνικούς λόγους (της μετάθεσης) με την προσθήκη στην ονομασία τους του χαρακτηριστικού Χ, ήτοι FFGRP18FΧ, και FFGRP18ΙΧ, αντίστοιχα.
Β. Ως τεχνική ημερομηνία λήξης της σειράς FFGRP18FΧ ορίζεται η 20/12/2019, ενώ της σειράς FFGRP18ΙΧ θα παραμείνει, προς το παρόν, η 21/9/2018.
Θα ακολουθήσει ανάλογη ενημέρωση για τις επόμενες ενέργειες αναφορικά με τα ΣΜΕ επί της FOLLI-FOLLIE, με βάση τις εξελίξεις και σύμφωνα με τον Κανονισμό του.
Συγκεκριμένα:
(α) Σε περίπτωση όπου πραγματοποιηθεί επαναδιαπραγμάτευση (άρση των λόγων αναστολής), η τελική τιμή εκκαθάρισης της εν λόγω σειράς θα υπολογιστεί την τρίτη εργάσιμη ημέρα που έπεται της ημέρας επαναδιαπραγμάτευσης (Τ+3) με βάση τα προβλεπόμενα στην Απόφαση 12, δηλαδή ως τιμή της Υποκείμενης Αξίας την τιμή η οποία προκύπτει από τη διεξαγωγή Μεθόδου 2 (Αυτόματη και Στιγμιαία κατάρτιση Συναλλαγών ? Δημοπρασία {Call Auction}), στην Αγορά Αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά τη χρονική περίοδο από 13:45 έως 14:00, ως προς την Αξία αυτή.
(β) Σε κάθε περίπτωση, οι σειρές ενδέχεται να διαγραφούν, σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΧΑ.
Στην περίπτωση αυτή, η διαγραφή των σειρών παραγώγων, θα γίνει σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό του ΧΑ, Άρθρο 2.6.12, παρ. 4, 5, 6, 8 και 10, οι ανοιχτές θέσεις θα λήξουν αναγκαστικά κατά τη σχετική ημέρα διαγραφής κατά τρόπο αυτοδίκαιο και ο διακανονισμός θα πραγματοποιηθεί με φυσική παράδοση έναντι καταβολής του τιμήματος, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά εισαγωγής του προϊόντος όπως ορίζονται στην Απόφαση 12 του ΧΑ. Για τον υπολογισμό των χρηματικών υποχρεώσεων των συμβαλλομένων μερών θα ληφθεί υπόψη η τελευταία δημοσιευμένη τιμή της υποκείμενης αξίας πριν τη διαγραφή του Παραγώγου.
Ποιές ήταν οι κρίσιμες αποφάσεις για τα συμβόλαια παραγώγων
Mία σοβαρή εκκρεμότητα έπρεπε να επιλύσει η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών αναφορικά με τα συμβόλαια παραγώγων της Folli Follie, καθώς την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν οι σχετικές εκδόσεις.
Όπως δήλωσε χθές ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Χρηματιστηρίων Σωκράτης Λαζαρίδης "σήμερα θα αποφασίσουμε είτε τη παράταση αυτών των προϊόντων στα παράγωγα είτε την πλήρη διαγραφή τους". Σε ερώτηση του reporter.gr για το ποια μέτρα μελετά η διοίκηση της ΕΧΑΕ για να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογες περιπτώσεις σαν τη Folli Follie ο κ. Λαζαρίδης δήλωσε ότι κατ αρχάς στις 28 Ιουνίου 2018 θα υπάρξει εκδήλωση στο Χρηματιστήριο όπου έχει προσκληθεί ως ομιλητής o αναπληρωτής καθηγητής του Harvard Business School, Γεώργιος Σεραφείμ, ο οποίος και θα μιλήσει για την εταιρική διακυβέρνηση στις επιχειρήσεις και ειδικά τι συμβαίνει στην αμερικανική κεφαλαιγορά.
Ωστόσο ο κ. Λαζαρίδης πρόσθεσε ότι η διοίκηση της ΕΧΑΕ πράγματι αναζητεί τρόπους αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων όμως ακόμη δεν έχει καταλήξει στην εξειδίκευση τέτοιων μέτρων ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη φράση του Αμερικανού μεγαλοεπενδυτή Γουόρεν Μπάφετ που μιλώντας για την εταιρική διακυβέρνηση έχει τονίσει: "τοποθετήστε ανεξάρτητα μέλη στα διοικητικά συμβούλια των εταιριών για να εφαρμοσθεί η εταιρική διακυβέρνηση και το πρόβλημα θα λυθεί".
Σχετικά με τις σκιές που αφήνει το θέμα της Folli Follie στην επικείμενη έναρξη του road show της Νέας Υόρκης την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Λαζαρίδης δήλωσε ότι "έχουμε συνηθίσει όλα τα χρόνια στα road show της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου να απαντούμε σε δύσκολες ερωτήσεις".
Στην Ελλάδα, οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών συμφώνησαν με τον κ. Κουτσολιούτσο και πήραν εγγυήσεις για το ανεξασφάλιστο κομμάτι του δανεισμού που είχαν με τη Folli Follie. Τα δάνεια αυτά υπολογίζονται στο ύψος των 40 εκατ. ευρώ. Οι τράπεζες πήραν εξασφαλίσεις στα Attica Stores, όπου η Folli Follie Group ελέγχει το 40%. Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό δανεισμό, αυτός πλέον εμφανίζεται διασφαλισμένος στο 120%.
Το πρόβλημα ωστόσο της εταιρείας όσον αφορά τη δανειακή έκθεσή της δεν εντοπίζεται στο τραπεζικό κομμάτι, αλλά στις ομολογιακές εκδόσεις, οι οποίες πάντως στην παρούσα φάση εξυπηρετούνται. Ωστόσο, οι ομολογιούχοι έχουν αρχίσει να εξετάζουν τις δυνατότητές τους στην περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά. Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να βρουν λύση στον δυσεπίλυτο γρίφο των δύο ομολογιακών, των 250 και 150 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το ομόλογο της FFG που εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2017 έφθασε να διαπραγματεύεται ακόμη και στο 30% της ονομαστικής του αξίας. Αντίστοιχα, το ομόλογο που εκδόθηκε το 2014, μετατρέψιμο σε μετοχές, έφθασε να διαπραγματεύεται στο 62% της ονομαστικής του αξίας.
Ανέστης Ντόκας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr