Βέβαια υπάρχει και η περίπτωση των βασικών μετόχων –ιδιοκτητών– που θα μπορούσαν να τις διασώσουν δαπανώντας χρήματα από την προσωπική τους περιουσία, αλλά μετά από 8 χρόνια ύφεσης η πλειονότητα των ιδιοκτητών έχει δείξει αδιαφορία, είτε γιατί δεν έχουν προσωπική περιουσία είτε γιατί δεν θέλουν να ανακάμψουν οι εταιρείες τους, είτε γιατί έχουν μεταφέρει τη προσωπική τους περιουσία στο εξωτερικό και ζητούν μόνο κούρεμα των χρεών των επιχειρήσεων χωρίς βέβαια να εγγυώνται ότι οι εταιρίες θα μπορέσουν να επανέλθουν σε φάση ανάκαμψης. Σε μία περίοδο που το Χρηματιστήριο έχει ανάγκη από υγιείς εταιρείες με αξιοπρεπή εμπορευσιμότητα (δηλαδή επαρκή αριθμό μετοχών που διαπραγματεύεται κανονικά στις συναλλαγές), αφού είναι ο κύριος λόγος για να μην υποβαθμίζεται η χρηματιστηριακή αγορά, αντίθετα την τελευταία 8ετία (2008-2015) αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των επιχειρήσεων που ουσιαστικά έχουν περάσει σε αδράνεια με αποτέλεσμα να οδηγούνται στη χρεοκοπία.
Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις από τις 18 εισηγμένες που δείχνουν να επανακάμπτουν καθώς σε πολλές εταιρείες το μόνο που θυμίζει το παρελθόν τους είναι οι σφραγίδες και οι πινακίδες σε εγκαταλελειμμένα βιομηχανοστάσια κυρίως στην περιφέρεια και στη βιομηχανική περιοχή των Οινοφύτων.
Οι 18 εισηγμένες που είναι σε σήμερα σε αναστολή διαπραγμάτευσης είναι οι εξής: Folli Folli Group, Aλκο, Αλφα Γκρίσιν, Βαλκάν, Βωβός, Eurobrokers, Εδρασις Ψαλλίδας, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, Κεραμεία Αλλατίνη, Μηχανική, Ναυτιλιακή Εταιρία Λέσβου, Νέωριον Σύρου, Τεξαπρέτ, Τηλέτυπος(Mega Chanel), Τρόπαια, Altec, Axon Συμμετοχών.
Η περίπτωση της Folli Follie Group που είναι και η τελευταία που εισήλθε χρονικά σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης, αποτελεί κορυφαίο αρνητικό γεγονός για το Χρηματιστήριο αφού πρόκειται για τη πρώτη ιστορικά εταιρία του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 που τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης και μάλιστα μέσα σε 15 συνεδριάσεις έχασε 705 εκατ. ευρώ από την κεφαλαιοποίησή της. Παράλληλα τώρα ξεκινά ο γολγοθάς για επενδυτές, ομολογιούχους και χρηματιστηριακές εταιρίες που θα πρέπει να εγγράψουν ζημιές στα χαρτοφυλακιά τους και να κινηθούν μέσω της δικαστικής οδού για να αποζημιωθούν εφόσον προκύψουν αξιόποινες πράξεις για παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού.Επίσης η έρευνα των λογιστικών καταστάσεων θα διαρκέσει μήνες από την Erns&Young και πέρα από το ποινικό κομμάτι που θ ασχοληθεί η Δικαιοσύνη το βασικό ερώτημα της αγοράς είναι τι θα γίνει με τις βασικές συμμετοχές που έχει η εταιρία στα Αττικα Πολυκαταστήματα και την Dufry.
Η περίπτωση της Αλκο Ελλάς που συμπλήρωσε πάνω από 3 χρόνια εκτός διαπραγμάτευσης εξαρτάται άμεσα από τις πιστώτριες τράπεζες και πολύ δύσκολα η εταιρία δείχνει πραγματικά σημάδια ανάκαμψης. Η Αλφα Γκρίσιν εμφανίζει υψηλό δανεισμό και οι λανθασμένες επενδυτικές επιλογές της διοίκησης την έχουν φέρει μπροστά σε οικονομικό αδιέξοδο. Οι περιπτώσεις της Βαλκάν και της τεχνικής εταιρίας Βωβός είναι από τις πιό δύσκολες που έχουν να αντιμεtωπίσουν οι τράπεζες και κανείς δεν γνωρίζει μέχρι σήμερα εάν έχουν αποφασίσει να τις οδηγήσουν σε χρεοκοπία. Η Eurobrokes εισήλθε πρόσφατα(30 Απριλίου 2018) σε καθεστώς αναστολής αφού η εταιρία από το 2011 συνεχίζει να εμφανίζει αρνητικά ίδια κεφάλαια και η οικονομική της κατάσταση δεν είναι καθόλου αισιόδοξη. Η τεχνική εταιρία Εδρασις που βρίσκεται από το Νοέμβριο του 2012 σε καθεστώς αναστολής, προσπαθεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της αλλά είναι βαρύς ο δανεισμός και τα κατασκευαστικά έργα σαφώς έχουν συρρικνωθεί στα χρόνια της ύφεσης. Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης παραμένει μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας αφού η όποια θετική εξέλιξη για την εξαγορά της επιχείρισης θα αναμένεται στο τέλος του χρόνου ενώ υπάρχει και η εντολή του πρωθυπουργού να διατηρηθεί πάση θυσία σε λειτουργία η επιχείρηση.
Οι δύο εταιρίες Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες και Κεραμεία Αλλατίνη δεν παρουσιάζουν σημάδια ανάκαμψης με ότι αυτό συνεπάγεται για τη μελλοντική τους επιβίωση, ενώ η κατασκευαστική εταιρία Μηχανική προσπαθεί να αντιμετωπίσει πλειστηριασμούς για πάγια περιουσιακά της στοιχεία μέσα από την αναζήτηση έργων στο εξωτερικό.
Σχεδόν στα πρόθυρα χρεοκοπίας βρίσκεται η Ναυτιλιακή Εταιρια Λέσβου καθώς τα περισσότερα πλοία της είναι σε διαδικασία πλειστηριασμού ενώ και το Νεώριο Σύρου αναζητεί κρατική ενίσχυση για να ανταπεξέλθει στον υψηλό τραπεζικό της δανεισμό. Δύσκολη παραμένει η οικονομική θέση της Τεξαπρέτ που δεν παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης ενώ το θέμα της Τηλέτυπος(διαχειρίστρια του Mega Channel) παραμένει σε οικονομικό αδιέξοδο. Υψηλός τραπεζικός δανεισμός, ζημιές πολλών ετών είναι ο αρνητικός συνδυασμός της εταιρίας Τρόπαια(πρώην Sanyo Eλλάς) που παραμένει σε αρνητική τροχιά. Η Altec που φέτος εισήλθε στο 3ο χρόνο αναστολής διαπραγμάτευσης παραμένει δέσμια του τραπεζικού της δανεισμού με τις πιστώτριες τράπεζες να αποφασίζουν για το μέλλον της ενώ η Axon Συμμετοχών και η συγγενής εταιρία Euromedica είναι σε δεινή θέση όσο καθυστερεί η αναδιάρθρωση του ομίλου Λιακουνάκου μέσω της πώλησης των δανείων τους σε ξένα funds.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr