Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Είναι δεδομένο ότι κάθε εισηγμένη εταιρία σ οποιαδήποτε χρηματιστήριο του πλανήτη πρώτα θέλει να ικανοποιεί τους μετόχους της για την εμπιστοσύνη που της δείχνουν και στηρίζουν με τις οικονομίες τους την πορεία της επιχείρισης
Τι συνέβη και προέκυψε κόντρα μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης σήμερα στην ΕΥΑΘ
Το θέμα που προέκυψε στη διάρκεια της σημερινής ετήσιας συνέλευσης ήταν η διαφωνία μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων αναφορικά με τα προς διανομή κέρδη της παρελθούσης οικονομικής χρήσης. Αφενός η διοίκηση ζήτησε και έλαβε τελικά την έγκριση από το σώμα των μετόχων με βασικό υποστηρικτή το Ελληνικό δημόσιο μέσω ΤΑΙΠΕΔ αφού και εισπράττει τα μερίσματα να διανεμηθεί μέρισμα 0,221 ευρώ ανά μετοχή για το 2017 αφετέρου οι εργαζόμενοι αντέδρασαν ζητώντας όλο το ποσό για το μέρισμα να διατεθεί για έργα υποδομών ύδρευσης και αποχέρευσης.
Γιατί έχουν δίκιο οι εργαζόμενοι και τι υποστηρίζει η διοίκηση
Σαφέστατα οι εργαζόμενοι γνωρίζουν καλύτερα από το καθένα ότι οι ανάγκες στο σύστημα ύδρευσης και αποχέρευσης της Θεσσαλονίκης είναι μεγάλες γεγονός που αποτυπώθηκε και στο μπλάκ άουτ από νερό που υπέστησαν οι κάτοικοι της πόλης πάνω από 2 φορές μέσα στον Μάϊο.
Ωστόσο, όπως εμμέσως πλην σαφώς προέκυψε από την παρουσίαση που έκαναν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε και, ο οικονομικός διευθυντής κ.κ. Ιωάννης Κρεστενίτης και Δημήτριος Αλεξανδρής, οι ανάγκες σε υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης είναι πολύ μεγάλες και πιεστικές, αφού το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας για την περίοδο 2018-2024 ανέρχεται σε 176 εκατ ευρώ.
Συνεπώς δεν θα σωθεί η εταιρία εάν δεν δώσει μέρισμα για μία χρονιά αφού το επενδυτικό πρόγραμμα είναι μεγάλο σε διάρκεια και ιδιαίτερα δαπανηρό.
Γεγονός είναι ότι επειδή οι ανάγκες πιέζουν, η ΕΥΑΘ Α.Ε. αναλαμβάνει έργα που είναι υποδομές του δημοσίου, όπως η επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού από τον Αλιάκμονα από τις 150.000 κ.μ. σε 300.000 κ.μ. νερού/ ημέρα (27 εκ ευρώ). Αλλά όπως φάνηκε από την ανάλυση του επενδυτικού, το μεγαλύτερο «πακέτο» επενδύσεων στην ύδρευση αφορά τα δίκτυα, αφού έχουν προϋπολογιστεί επενδύσεις 70 εκατ.ευρώ.
Όπως όμως είπε ο κ. Κρεστενίτης, για την επέκταση του διυλιστηρίου νερού, θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια και πλέον, για αυτό στο μεταξύ, άμεσα θα προχωρήσει η επισκευή του αγωγού της Αραβησσού (8 εκατ ευρώ), που λόγω της βλάβης στο τέλος Μαρτίου, άφησε χωρίς νερό το μεγαλύτερο μέρος της πόλης για 5-6 ημέρες.
Το ΑΣΕΠ και οι προσλήψεις
Απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων σχετικά με τις προσλήψεις 150 ατόμων ο κ. Κρεστενίτης διευκρίνισε ότι οι προσλήψεις αυτές που έγιναν μέσω ΑΣΕΠ, καλύπτουν μεγάλες ανάγκες σε προσωπικό που είχε η εταιρεία, ενώ το κόστος που προκύπτει δεν είναι τόσο υψηλό καθώς μειώνονται αναθέσεις σε εργολάβους ενώ ορισμένοι από τους προσληφθέντες εκτελούν εργασίες που πραγματοποιούσαν οι συμβασιούχοι που απασχολούνταν στη θυγατρική ΕΥΑΘ Υπηρεσίες Α.Ε. Σε ό,τι αφορά τους συμβασιούχους ο κ. Κρεστενίτης επανέλαβε ότι δεν ήταν δυνατή, νόμιμα, η ανανέωση των συμβάσεών τους. Η ΕΥΑΘ ΑΕ, σε επόμενο χρόνο, θα πρέπει να εξετάσει την ενδεχόμενη παύση λειτουργίας της ΕΥΑΘ Yπηρεσίες, η οποία πλέον δεν διαθέτει προσωπικό, μετά τις απολύσεις των συμβασιούχων.
Ανέστης Ντόκας