Το νέο πλαίσιο για τις ΑΕ θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1/1/2019 και από τη συγκεκριμένη ημερομηνία, όπως ορίζει το νομοσχέδιο, οι ελληνικές ανώνυμες εταιρείες δεν θα μπορούν πλέον να εκδίδουν ανώνυμες μετοχές. Ανώνυμες μετοχές που έχουν εκδοθεί από ελληνικές ανώνυμες εταιρείες ονομαστικοποιούνται αυτοδίκαια την 1η Ιανουαρίου 2020.
Αναλυτικότερα η κυβέρνηση προχωρά στη ριζική αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου το οποίο αφορά την λειτουργία των ανώνυμων εταιρειών, με στόχο την μείωση της γραφειοκρατίας, περισσότερη διαφάνεια αλλά και καλύτερη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Στην αιτιολογική έκθεση καταγράφονται «οι νέες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αποβλέπουν σε μια καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία της επιχείρησης, αξιοποιούν την τεχνολογία, βελτιώνουν τη θέση των μετόχων, απλοποιούν την εταιρική καθημερινότητα με αντίστοιχη εξοικονόμηση κόστους».
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, καταργούνται οι ανώνυμες μετοχές από την 1 Ιανουαρίου 2020. Η ρύθμιση αυτή οδηγεί στη απλοποίηση, αφού πλέον οι κανόνες θα είναι ενιαίοι χωρίς διάκριση μεταξύ ονομαστικών και ανώνυμων μετοχών.
Το ελάχιστο ύψος του κεφαλαίου της ανώνυμης εταιρείας ορίζεται πλέον στο ποσό των 25.000 ευρώ και θα πρέπει να καταβάλλεται ολόκληρο κατά τη σύσταση της εταιρείας.
Επίσης προβλέπεται ότι το διοικητικό συμβούλιο μιας ΑΕ μπορεί, για τις μικρές και πολύ μικρές εταιρείας, να είναι και μονομελές από τριμελές που είναι σήμερα. Το διοικητικό συμβούλιο της ΑΕ εκλέγει η γενική συνέλευση, αν δεν ορίζεται κάτι άλλο στον νόμο. Ωστόσο προβλέπεται ότι το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ορίζεται στο καταστατικό.
Επιπλέον, ενσωματώνεται οδηγία της ΕΕ, η οποία αφορά την ενεργό συμμετοχή των μετόχων, ιδιαίτερα ως προς τα κεφαλαία που αφορούν την καταβολή αμοιβών σε μέλη του διοικητικού συμβουλίου και την διαφάνεια και εποπτεία των συναλλαγών συνδεδεμένων μερών. Μέτοχοι μπορούν να ζητήσουν με αγωγή από το δικαστήριο την εξαγορά των μετοχών τους από την εταιρεία εάν η παραμονή τοςυ σε αυτή καθίσταται, κατά τρόπο προφανή, ιδιαίτερα ασύμφορη.
Ακόμη, αυστηροποιούνται οι ποινές αναφορικά με την ψευδή πληροφόρηση του επενδυτικού κοινού και συγκεκριμένα τιμωρείται με φυλάκιση και με χρηματική ποινή από 10.000 μέχρι 100.000 ευρώ ο ιδρυτής, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου ή ο διευθυντής της εταιρείας, ο οποίος εν γνώσει του προβαίνει σε ψευδή ή παραπλανητική δήλωση προς το κοινό, που αφορά την κάλυψη ή την καταβολή του κεφαλαίου, ή με σκοπό την εγγραφή σε τίτλους που εκδίδει η εταιρεία και αφορά στοιχεία αυτής, τα οποία ασκούν ουσιώδη επιρροή επί των εταιρικών υποθέσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr