Ειδικότερα το πλήρες κείμενο της Επιστολής:
«Κύριε Πρόεδρε,
Μετά την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΛΑΡΚΟ, στις 26/7/2007, για μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, κατά 115 εκατ. ευρώ, για να καλυφθούν συσσωρευμένα χρέη και για αύξηση του Μετοχικού της κεφαλαίου κατά ισόποσο πόσο, είχαμε ζητήσει με την υπ. Αριθμ. ΑΠ/98/31.08.2006 αίτησή μας, από τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, με βάση το άρθρο 41Α του Κανονισμού της Βουλής, να συγκληθεί η επιτροπή, ώστε να ενημερωθούν τα μέλη της, από τους συναρμόδιους Υπουργούς, για τις θέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ.
Στην αίτηση μας, επισημαίναμε τότε, ότι αν οι κύριοι μέτοχοι Δημόσιο, ΔΕΗ, Εθνική Τράπεζα, δεν ασκήσουν δικαίωμα προαίρεσης, τότε υπάρχει κίνδυνος να μεταβιβαστεί η Εταιρεία, έναντι «πινακίου φακής» και με αδιαφανείς διαδικασίες σε ενδιαφερόμενους της επιλογής του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Θανάσουλα.
Η επιτροπή της Βουλής δεν συνεκλήθη, οι αρμόδιοι υπουργοί δεν έδωσαν καμία εξήγηση και εσιώπησαν, παρά τη σοβαρότητα των επισημάνσεων - καταγγελιών μας. Υπό το φως των σημερινών εξελίξεων αποδεικνύεται ότι η σιωπή τους, ήταν ένοχη και αποσκοπούσε στην συσκότιση των απώτερων επιδιώξεων τους για τη ΛΑΡΚΟ. Η αντίδρασή μας, όμως, αυτή και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, απέτρεψαν, την υλοποίηση αυτών των σχεδίων, που ήταν η μεταβίβαση της επιχείρησης, έναντι ευτελούς τιμήματος, σε φίλια ιδιωτικά συμφέροντα, σε μια περίοδο, που η άνοδος των τιμών του νικελίου ήταν αλματώδης και η επιχείρηση είχε αρχίσει να σημειώνει σημαντικά κέρδη.
Τότε επελέγη η μέθοδος της προπώλησης πολύ μεγάλων ποσοτήτων της παραγωγής νικελίου της ΛΑΡΚΟ, με το αιτιολογικό της αντιστάθμισης των κινδύνων, σε μια περίοδο μάλιστα που οι τιμές των μετάλλων στην παγκόσμια αγορά βρισκόταν σε συνεχή άνοδο και η τιμή του νικελίου σημείωνε αλλεπάλληλα ρεκόρ.
Η προπώληση της παραγωγής του νικελίου της ΛΑΡΚΟ, μέχρι το β΄ εξάμηνο του 2008, έγινε μέσω των ίδιων τραπεζικών οργανισμών (HYPO, BARCLAYS και J.P. MORGAN), που μετείχαν στην πώληση των δομημένων ομολόγων, στα ασφαλιστικά ταμεία, σε τιμές πολύ χαμηλότερες (έως και 60%) από τις τρέχουσες τιμές της αγοράς.
Οι ενέργειες αυτές του Διευθύνοντος Συμβούλου, της ΛΑΡΚΟ, κ. Θανάσουλα, που είναι εκλεκτώς της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και έχει πλούσιο βιογραφικό σε χρηματιστηριακές δραστηριότητες στο Λονδίνο, είχαν σαν αποτέλεσμα να αποστερηθεί η ΛΑΡΚΟ, από σημαντικότατα έσοδα.
Υπολογίζεται, ότι η ζημιά που υπέστη η ΛΑΡΚΟ, το 2006 ανέρχεται στα 74 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2007, η απώλεια εσόδων της ΛΑΡΚΟ, αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ το ποσό, που αυτή στερήθηκε το έτος 2006.
Η προπώληση της παραγωγής νικελίου, σε πολύ χαμηλές τιμές, χωρίς να λαμβάνονται καθόλου υπόψη οι τάσεις των τιμών των μετάλλων στην παγκόσμια αγορά, με την επίκληση, όμως, μιας στρατηγικής που εφαρμόζεται σε άλλες συγκυρίες και αποσκοπεί στην εξασφάλιση της κερδοφορίας της επιχείρησης και όχι στην απώλεια εσόδων, εν αγνεία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και με προμήθειες πολλαπλάσιες από τις προηγούμενες περιόδους, συνιστά μέγα σκάνδαλο, γα το οποίο η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις στο Κοινοβούλιο και στον Ελληνικό Λαό.
Για τους λόγους αυτούς αιτούμεθα, με βάση το άρθρο 41Α του Κανονισμού της Βουλής, να συγκληθεί η αρμόδια Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ώστε οι υπουργοί Ανάπτυξης και Οικονομίας και Οικονομικών, ο Πρόεδρος της ΛΑΡΚΟ κ. Βασίλειος Τσίπρας και ο Διευθύνων Σύμβουλός της κ. Κωνσταντίνος Θανάσουλας, να ενημερώσουν τα μέλη της επιτροπής, σχετικά με το θέμα που έχει ανακύψει με την προπώληση της παραγωγής νικελίου της ΛΑΡΚΟ και τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης της επιχείρησης, που επισωρεύουν τεράστιες ζημιές σ αυτή και θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά της».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr