Το μόνο σημείο που μπορούν να ποντάρουν είναι η αξιοποίηση της νέας ψηφιακής «ευκαιρίας» που δίνει η ανάπτυξη των δικτύων και της τεχνολογίας. Εάν η Ελλάδα καταφέρει να συγκλίνει με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στον τομέα της ευρυζωνικότητας και των κινητών δικτύων, το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,2 μονάδες (€5,5 δισ.). Ωστόσο απογοητευτικές είναι οι επιδόσεις της Ελλάδας στο Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, καθώς βρίσκεται στην 26η θέση στην ΕΕ-28.
Το όλο αυτό νέο πρόγραμμα στήριξης της μικρής επιχειρηματικότητας «τρέχουν» ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης σε συνεργασία με τον γενικό γραμματέα Στρατηγικών Επενδύσεων Λόη Λαμπριανίδη.
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για έναν φορέα που θα παρέχει υποστήριξη από το κατάστημα της γειτονιάς μέχρι και μεσαίες επιχειρήσεις σε όλες τις περιφέρειες και θα δίνει έμφαση στην ψηφιοποίηση.
Αναφέρεται σχετικά ότι η νέα δομή ια μπορούσε ενδεικτικά να δραστηριοποιηθεί στην ευρύτερη συμβουλευτική και δικτύωση, την τεχνολογική αναβάθμιση μέσω πρόσβασης στις κατάλληλες πληροφορίες, την υποβοήθηση της εξαγωγικής διείσδυσης μέσω ενημέρωσης για διεθνείς τάσεις ή τη διευκόλυνση πρόσβασης σε διεθνείς επιχειρηματικές εκθέσεις και αγορές, καθώς και την προτυποποίηση και απόκτηση ονόματος (brand name).
Γενικότερα, θα προσφέρει υπηρεσίες για τη νέα επιχειρηματικότητα που απαιτεί μεγαλύτερη πληροφόρηση τόσο για τα επιτεύγματα της επιστήμης όσο και για το διεθνές και εθνικό γίγνεσθαι.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, η δομή αυτή θα πρέπει να μπορεί να παρέχει ηλεκτρονικές υπηρεσίες κεντρικά και να έχει «αντένες» στις περιφέρειες όπου θα μπορούν οι επιχειρήσεις να προστρέχουν. Με αυτό τον τρόπο, αφενός θα προσφέρονται - και σε τοπικό επίπεδο - υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στηριζόμενες σε εξειδικευμένες αναλύσεις που θα γίνονται κεντρικά από ειδικούς. Αφετέρου, ως χώρος συνεύρεσης αναμένεται να έχει καταλυτική λειτουργία στην ανάπτυξη και ώσμωση των επιχειρήσεων με καινοτομική δυναμική και θα δημιουργεί ευκαιρίες συνεργασίας.
Σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία της παγκοσμιοποιημένης αγοράς και της απαίτησης για ψηφιακό μετασχηματισμό, όπως σημειώνουν στελέχη του υπουργείου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ΜΜΕ πρέπει να υποστηριχθούν αποτελεσματικά για να αυξήσουν την παραγωγικότητα, την καινοτομική τους ικανότητα, να ενταχθούν σε αλυσίδες αξίας, να ενσωματώσουν ψηφιακές τεχνολογίες και νέες δεξιότητες και να ενισχύσουν την εξωστρέφειά τους. Επομένως, καθίσταται αναγκαία η δημιουργία μιας συνεκτικής δομής δημοσίου συμφέροντος που θα λειτουργήσει ολοκληρωμένα ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, θα αναζητήσει συνεργασίες με επιμελητήρια, ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα. Θα συντονίσει και θα διευρύνει τις υπηρεσίες που σήμερα παρέχονται από διάφορους θεσμικούς φορείς, ώστε να σταθεί αρωγός στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Χρηματοδοτήσεις
Η πολιτική χρηματοδοτήσεων παράλληλα μέσα από μια τέτοια δομή θα μπορεί να φτάσει πιο κοντά στις μικρές επιχειρήσεις που λόγω τεχνικών ελλειμμάτων δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τα προγράμματα ΕΣΠΑ κι άλλα εργαλεία, ειδικά για την διαχείριση της υπερχρέωσης.
«Στόχος μας είναι οι προτεραιότητες που τίθενται στην αναπτυξιακή στρατηγική να μετατρέπονται σε χρηματοδοτικά προγράμματα ώστε να υπάρχει ορατό αποτέλεσμα στην οικονομία» τονίζει μιλώντας χτες στο Έθνος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης. Σε αυτή τη λογική, όπως αναφέρει, προκηρύσσονται σύντομα δύο νέα καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου, με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ το καθένα, για τη στήριξη της καινοτομίας στις επιχειρήσεις και την προώθηση των συνεργειών μεταξύ τους.
Παράλληλα, επισημαίνει την ευρεία αποδοχή που ήδη έχει το καινοτόμο ΤαμείοΕπιχειρηματικών Συμμετοχών (Equifund), το πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο που ενισχύει όλους τους κλάδους και προσφέρει στοχευμένη στήριξη για κάθε στάδιο ανάπτυξης μίας επιχείρησης.
Ο κ. Χαρίτσης αποκαλύπτει ότι βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ένα αντίστοιχο του EquiFund, ταμείο συμμετοχών, για τη στήριξη με επιπλέον ρευστότητα επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Το ταμείο θα ξεκινήσει με 100 εκατ. ευρώ από δημόσιους πόρους και άλλα 100 από ιδιωτικά funds που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Σημειώνει, επίσης, ότι το υπουργείο Οικονομίας σχεδιάζει ένα νέο χρηματοοικονομικό εργαλείο Private Debt Funding, το οποίο θα κινητοποιεί δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια για παροχή δανείων με ευνοϊκούς όρους κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr