Η αγορά της βόρειας Αμερικής αποτελεί το κινητήριο μοχλό κερδοφορίας για την βιομηχανία Τιτάν καθώς την τελευταία τριετία (2015-2017) ο ελληνικός όμιλος έχει επενδύσει πάνω από 200 εκατ. ευρώ αποκτώντας σημαντικά μερίδια αγοράς στο κλάδο τσιμέντου έχοντας σημαντική παρουσία τόσο στην δυτική πλευρά της χώρας(Φλόριδα) όσο και στις ανατολικές πολιτείες(Νεά Υόρκη). Αξίζει να σημειώσουμε ότι από το ξεκίνημα του 21ου αιώνα μέχρι και σήμερα(2000-2017) ο Τιτάνας έχει επενδύσει συνολικά 4 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των εργοστασίων του και για εξαγορές ομοειδών επιχειρήσεων, χρησιμοποιώντας μόνο ίδια κεφάλαια, αφού δεν έχει πραγματοποιήσει αυξήσεις κεφαλαίων και έχει προϋπολογίσει επενδύσεις 100-120 εκατ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα χρόνια που ακολουθούν. Οπως έχει αναφέρει ο κ. Τάκης Κανελλόπουλος εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της <Τιτάν> <για τον όμιλο δεν αποτελεί πλέον ταμπού η πιθανή πώληση εργοστασίου στις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε, εφόσον εξυπηρετεί τα σχέδιά μας». Σύμφωνα με το κ. Κανελλόπουλο το μυστικό της επιβίωσης του Τιτάνα από την πολύχρονη κρίση στην Ελλάδα ήταν «η γεωγραφική εξάπλωση που επέλεξε η διοίκηση πριν από 25 χρόνια μας έδωσε το δικαίωμα να επιζήσουμε και να επιβιώσουμε από την πολύχρονη κρίση που μαστίζει τη χώρα», προσθέτοντας ότι το 2017 η αγορά των ΗΠΑ ήταν ο κινητήριος μοχλός κερδοφορίας του ομίλου, η αγορά των Βαλκανίων κινήθηκε σε μέτρια επίπεδα, ενώ Ελλάδα και Αίγυπτος ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν έχει περιορίσει σημαντικά το κόστος δανεισμού, αφού τα επόμενα χρόνια ο μέσος όρος επιτοκίου που δανειίζετε θα είναι της τάξεως του 3,5%».
Οσον αφορά την εγχώρια αγορά τσιμέντου ο κ. Κανελλόπουλος δηλώνει ότι «έχουμε κολλήσει στις αρχές της δεκαετίας του ’60, αφού ιδιωτική οικοδομή δεν υπάρχει, καθώς υπάρχει το κομμάτι της αντικατάστασης των παλαιών σπιτιών τα επόμενα χρόνια που μπορεί να τονώσει την εγχώρια αγορά τσιμέντου, αλλά η πραγματική ελπίδα ανάκαμψης θα έρθει από το εξωτερικό με την αγορά και κτίσιμο κατοικιών από ξένους επενδυτές».
Ο κ. Κανελλόπουλος για να περιγράψει την καθίζηση του κατασκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα ανέφερε το εξής παράδειγμα: ΄<πριν από την κρίση στην Ελλάδα, το 2008, οι κατασκευές αποτελούσαν το 11% του εγχώριου ΑΕΠ και σήμερα είναι κάτω από το 1%, όταν στην Τουρκία ο ίδιος κλάδος αντιστοιχεί στο 18% του τουρκικού ΑΕΠ>.
Ανεστης Ντόκας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr